Czy centralka analogowa zadziała z portem RJ-11 FXS w routerze HALNY z VoIP i jaki model wybrać do obsługi 8 analogowych telefonów w domu?
Port RJ-11 w Halnym jest FXS, więc do niego potrzebujesz centralki z wejściem FXO; centralka z samym ISDN S0, taka jak AGFEO AS 181 Plus, nie zadziała bezpośrednio [#20359498][#20360620][#20360779][#20361200] Jeśli chcesz uprościć instalację, najlepiej wyciągnąć od operatora dane SIP i kupić centralę VoIP zamiast kaskady FXS→analog→ISDN, bo to daje prostszy układ i łatwiejszą migrację w przyszłości [#20362023] Jako konkretny model do 8 linii i VoIP padł Yeastar/Neogate TA800 (8 portów FXS + VoIP), a jako inne propozycje wymieniono też Slican IPS-08 oraz Grandstream [#20362268][#20363307][#20362027] Przy istniejącym 4-żyłowym kablu możesz puścić linię z routera jedną parą do centralki i drugą parą wrócić z sygnałem wewnętrznym, ale bez dokładania kabla nie zrobisz nic więcej [#20363562]
Mam w domu światłowód podłączony do routera HALNY HL-4GMV4 z wyjściem RJ-11 na telefon stacjonarny. Jest to z tego co rozumiem port z VoIP, obsługujący zarówno telefon analogowy jak i ISDN, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam do tego routera w każdym bądź razie podłączony stacjonarny telefon analogowy, ale chciałbym do tego portu podłączyć poprzez obecne w domu gniazdka i kable centralkę telefoniczną analogową, obsługującą 8 telefonów w całym domu. Wcześniej miałem zwykłe łącze telefoniczne analogowe w Neostradzie i potem w Netii, pod które podłączyłem centralkę analogową Deutsche Telekom Amex 802. Nie mogę jej przetestować, bo mi się wcześniej zepsuła, i chciałbym mieć odpowiednią, która obsłuży mi ten port w routerze z VoIP i 8 telefonów w domu. Czytałem w sieci o następcy tej centralki, Eumex 800, ew. Eumex 800V (ta chyba tylko do sygnału ISDN). Czy analogowa centralka zadziała z tym routerem i jego bramką VoIP i jaką mi może ktoś zaproponować?
Zadziała każda centralka z portem analogowym, nawet stare, używane szroty, choć taką konfiguracja gdzie masz VoIP na łączu międzyoperatorkim, potem VoIP na przyłączu, dalej konwersja na analog, potem centrala analogowa i telefony analogowe jest z punktu widzenia działania sieci jakimś klejeniem i dziadowaniem.
Dogadaj się z dostawcą, może udostępni Ci dane do logowania SIP. Wtedy kupujesz swoją centralkę z translacjami VoIP i abonentami VoIP lub analogowymi i łączysz to po VoIP
@IC_Current Dziękuję za odpowiedź. Upatrzyłem sobie coś takiego AGFEO AS 181 plus Wprawdzie ta centralka nie ma żadnego SIP, ale ma także 8x a/B Ports i do tego przełączalne 2. S0-Porty i w pełni zastąpi moją starą Amex 802.
Posiadam na zbyciu popularną centralkę Slican PMS-08. Stan idealny. Pracowała 1 rok. Zastąpiona VoIP z Dect od Fritzboxa. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na prive.
@IC_Current Wysłałem wiadomość na priva. Interesują mnie tylko telefony analogowe po sznurze, nie chcę mieć w domu żadnych DECT, ze względu na promieniowanie elektromagnetyczne, boli mnie od nich głowa.
Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:
Rozszerzając temat, jaki jest darmowy, dobry program dla Windows, aby móc telefonować z komputera, ew. również program na komórkę z Androidem poprzez ten router z VoIP?
Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót. Port fizycznie wygląda identycznie natomiast elektronika jest już inna, przez co trzeba się dowiedzieć jakie ma przeznaczenie ma port w bramce, zgaduje ze jest to port FXS , jeśli służy do podpięcia telefonu analogowego.
pinochio napisał:
Rozszerzając temat, jaki jest darmowy, dobry program dla Windows, aby móc telefonować z komputera, ew. również program na komórkę z Androidem poprzez ten router z VoIP?
Na system Windows, bardzo lubię MicroSIP, ewentualnie Zoiper (tyle, że ten chyba płatny jest)
IC_Current napisał:
Dogadaj się z dostawcą, może udostępni Ci dane do logowania SIP. Wtedy kupujesz swoją centralkę z translacjami VoIP i abonentami VoIP lub analogowymi i łączysz to po VoIP
Faktycznie jest to metoda, niektórzy operatorzy udostępniają dane.
Widziałem opis o nim na tej stronie, niby ma być dostępny w języku polskim, ściągnąłem go z tej strony i zainstalowałem, ale nie znalazłem menu do ustawienia języka polskiego i miałem problemy z konfiguracją i odinstalowałem. Może to nie ta wersja, tu jest też link do pobrania, spróbuję według opisu z tej strony. Może ktoś dać czytelny opis, jak się konfiguruje ten program i dostęp do routera i łącza telefonicznego VoIP?
Dodano po 14 [minuty]:
przeqpiciel napisał:
Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót.
HALNy wyposażył ONT xPON w port Voice FXS (RJ-11) Link
HALNy wyposażył ONT xPON w port Voice FXS (RJ-11) Link
Więc potrzebujesz centralki (PBX'a), który będzie miał port FXO.
pinochio napisał:
Może ktoś dać czytelny opis, jak się konfiguruje ten program i dostęp do routera i łącza telefonicznego VoIP?
VoIP nie jest trudny do skonfigurowania, login, hasło i adres SIP serwera ( w większości przypadków, Netia jest specyficzna i u nich delikatnie inaczej temat wygląda)
Więc potrzebujesz centralki (PBX'a), który będzie miał port FXO.
Kupiłem wczoraj tą, raczej musi zadziałać, bo czytałem na niemieckim forum, że ktoś miał ją podpiętą do FRITZ!Boxa i była polecana w następstwie Eumex 800. Potrzebuję tylko do obsługi 8 analogowych telefonów w domu i otwierania drzwi, także telefonem, a ona chociaż już od 2019 roku nie sprzedawana i bez wsparcia, to może sterować w przyszłości całym domem. Link
Teraz jestem na etapie rozwiązywania problemu, jak przesłać zasilanie z portu RJ-11 w routerze, który jest w moim pokoju na piętrze, skąd rozprowadziłem sieć domową i mam zamontowaną szafkę Rack (pisałem na forum długi wątek), do wielkiej skrzynki w korytarzu na parterze, gdzie miałem wcześniej zamontowane przyłącze telefoniczne i internetowe i w tej skrzynce jest kłębisko kabli, m. in. dla centralki telefonicznej i domofonów. W pokoju mam zwykłe gniazdo telefoniczne podwójne, do którego od tej skrzynki gdzie ma być centralka prowadzi kabel telekomunikacyjny niemiecki czterożyłowy 2 x 2 x 0,6 mm.
Mam problem, bo stosując te polskie podwójne gniazdko, mogę tylko przesłać zasilanie z routera na dół do skrzynki z centralką i stamtąd wrócić do tej puszki do drugiego wejścia, ale wtedy nie będę miał wolnego wejścia zapasowego na np. fax. Mogę zastosować też w pokoju potrójne gniazdo niemieckie TAE N + F / F, drogie i ciężko jest je u nas dostać, albo polskie gniazdo podwójne i taki 20 cm rozgałęźnik. To by nawet mi pasowało, bo jak zasunę komodę do ściany, to gniazdo będzie zasłonięte, a rozgałęźnik akurat by wystawał zza komody. Co radzicie?
przeqpiciel napisał:
VoIP nie jest trudny do skonfigurowania, login, hasło i adres SIP serwera ( w większości przypadków, Netia jest specyficzna i u nich delikatnie inaczej temat wygląda)
Mam w domu światłowód od lokalnego dostawcy, jak będę na tym etapie z konfiguracją tego czy innego programu, to się jeszcze odezwę.
Załączniki:
Analog_Anschluss.pdf(86.85 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
@przeqpiciel Jakiego Fritz? Kupiłem centralkę AGFEO AS 181 PLUS, a mój router to HALNY HL-4GMV4. Przecież napisałem, że od routera za pośrednictwem tego gniazda telefonicznego co jest niedaleko routera pociągnę zasilanie i sygnał telefoniczny prosto na parter do tej skrzynki, gdzie jest kłębowisko kabli telefonicznych schodzących tam ze wszystkich pomieszczeń, w tym ten z mojego pokoju, co jest router. Tam na parterze, zanim miałem światłowód, była już i funkcjonowała centralka Amex 802, a teraz będzie ta nowa co ją wczoraj kupiłem. Teraz tylko szukam optymalnego rozwiązania, jak przesłać po dwóch żyłach i wrócić po rezerwowej parze pozostałych dwóch żył do i od centralki do gniazda w moim pokoju sygnał VoIP i mieć w pokoju w gniazdku lub adapterze dwa wyjścia, jedno na telefon, a drugie na inne urządzenie, np. fax. Gniazdo i wtyczki nie mogą za bardzo odstawać od ściany, bo do listwy podłogowej będzie dosunięta komoda, która zasłania to gniazdo.
Jak na razie, to myślę albo o tym gnieździe potrójnym TAE N + F / F (tym prawym F można przesłać sygnał niezależnie od pozostałych wejść, dolne klemy 1, 2), albo pozostawić polskie podwójne i jednym wejściem przesłać sygnał od routera do centralki, a pod drugie wyjście, od którego z centralki będzie szedł sygnał telefoniczny, podpiąć ten 20 cm rozgałęźnik.
VoIP po dwóch żyłach czy po dwóch parach żył? Jeśli po dwóch żyłach to życzę gorąco powodzenia. Czemu? A no temu, że VoIP to nie jest nic innego jak telefonia przez protokół IP, sieć ethernet. Tutaj potrzebujesz 4 żył ( i to w wersji żeźbiarskiej, bo poprawnie to jest 8 żył, 4 pary ).
pinochio napisał:
Kupiłem centralkę AGFEO AS 181 PLUS
Która ma 8 portów analogowych, odejście od modemu + 8 telefonów daje 9 portów, jak ty chcesz to ogarnąć? Chyba, że ta centralka ma już jakieś moduły rozszerzające.
VoIP po dwóch żyłach czy po dwóch parach żył? Jeśli po dwóch żyłach to życzę gorąco powodzenia. Czemu? A no temu, że VoIP to nie jest nic innego jak telefonia przez protokół IP, sieć ethernet. Tutaj potrzebujesz 4 żył ( i to w wersji żeźbiarskiej, bo poprawnie to jest 8 żył, 4 pary ).
Do centralki i telefonów nie będzie sygnał VoIP, tylko zwykły sygnał analogowy po konwersacji jaką przetwarza router. Ta centralka nawet nie ma SIP, o czym wspominałem w poście #3. Skoro teraz do routera po kablu dwu żyłowym podłączony jest telefon analogowy i działa, to i do centralki mogę doprowadzić ten sam sygnał po dwóch żyłach. @IC_Current pisał, że każda, nawet stara ze szrotu centralka powinna działać.
przeqpiciel napisał:
Która ma 8 portów analogowych, odejście od modemu + 8 telefonów daje 9 portów, jak ty chcesz to ogarnąć?
Oprócz tego ma dwa wejścia analogowe/ISDN.
Dodano po 23 [minuty]:
Tak na szybko przetłumaczyłem w googlach z niemieckiego wypowiedź z tego forum:
"Jako równoważny zamiennik sugerowałbym DeTeWe Opencom z serii 100, który podobnie jak E800 ma 8 portów a/B, 1x ISDN ext, jako urzędowy, 1x ISDN poprzez S0 wew./zew. przełączalne i dodatkowo 3 porty UPN dla telefonów systemowych w technologii 2-przewodowej oraz może telefonii IP, a co najważniejsze nie kosztuje 400 euro.
Z wyjątkiem miejsca, którego potrzebuje dużo więcej na ścianie, a wraz z nią zmiana wszystkich linii do niej obok małej przestrzeni montażowej w starym miejscu po lewej stronie obok.
Alternatywnie, AGFEO AS 181 Plus, który nie może obsługiwać SIP i nie ma też portu LAN, ale znacznie więcej niż Telekom Eumex 800, nie tylko pod względem TFE, na przykład energooszczędnego SNT wewnętrznie oraz przełączalny drugi port S0.
Gdzie mi z E800 nawet z tym tylko 1x S0 do urzędu, coś trochę za mało przy więcej jak 6 użytkowników się wydaje.".
Wypowiedź dotyczyła zamiennika dla centralki Eumex 800, jeszcze lepszej niż ja miałem (Amex 802).
@IC_Current pisał, że każda, nawet stara ze szrotu centralka powinna działać.
Na co odpowiedziałem.
przeqpiciel napisał:
Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót. Port fizycznie wygląda identycznie natomiast elektronika jest już inna
Wikipedia odpowiada co to jest FXS/FXO, to jest jak plus i minus, jak mężczyzna i kobieta. Nie połączysz tego samego ze sobą, chyba że istnieją jakieś uniwersalne porty, które potrafią się przemianiać FXS/FXO ( nie wiem czy istnieją )
Już z Twoich wypowiedzi jest informacja, że halny posiada FXS, więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach, dlatego zakładam że to co kupiłeś także ma FXS i nastąpi przysłowiowa "dupa". Połączenia telefoniczne nie będą działać pomiędzy halnym a tą centralką.
Już z Twoich wypowiedzi jest informacja, że halny posiada FXS, więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach, dlatego zakładam że to co kupiłeś także ma FXS i nastąpi przysłowiowa "dupa". Połączenia telefoniczne nie będą działać pomiędzy halnym a tą centralką.
Skoro na tym niemieckim forum, co przytaczałem, nie było pod tym względem problemu, to jestem dobrej myśli. Jak to się mówi w Niemczech, dam się zaskoczyć. Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć szczegółowych danych odnośnie tej centralki, czy ma FXO czy FXS, może potrafi wszystko i jest to nieistotne :}
więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach,
Jeszcze nie widziałem centralki, żeby miała inne translacje analogowe niż FXO. Ta autora wątku podobno ma dwie translacje. Chociaż jak to centralka z Niemiec, to może mieć translacje ISDN S/T
Wynika, że centralka nie ma translacj analogowej, tylko cyfrową ISDN BRI, czyli autor kupił nieprzydatny w Polsce przycisk do papieru.
Całkiem możliwe, że się pospieszyłem z zakupem. W tamtej dyskusji autor wątku pisał na początku, że "Fritzbox może również ustąpić, jeśli to konieczne, przy okazji, jest to połączenie wektorowe VDSL 100 Mbit/s od lokalnego dostawcy.".
I dalej ktoś inny pisze, "Nawiasem mówiąc, luźno zwisający kabel S0 był prawdopodobnie linią zasilającą ze starego NTBA do systemu Eumex w czasach ISDN.".
Specyfikacja FRITZ!Box 7590:
Modem VDSL/ADSL2+ i port WAN
Centralka telefoniczna PBX
Baza DECT: Słuchawki bezprzewodowe, Smart Home
Wi-Fi: WLAN AC 5GHz (do 1733 Mbit/s) oraz WLAN N 2.4GHz (do 800 Mbit/s)
2 porty USB 3.0
4 porty Gigabit LAN
Multi-User MIMO
Jak to się ma do mojego routera, nie wiem.
A u mnie jest światłowód, nie wiem, czy robi to różnicę.
Tutaj są dane techniczne tej centralki Agfeo AS 181 plus.
Czyli są dwie translacje S0, z czego jedna przełączana pomiędzy z portem abonenckim S/T. Brak translacji analogowej.
Spójrz na obłożenie podłączeń. Jest w niej port zew. ISDN - S0-1
zew. MoH
zakończenie 100R - przełączalne S0-1, S0-2
wew/zew. ISDN - S0-2
Za tą centralkę zapłaciłem z przesyłką 61 euro, jest już w drodze, nie mogę jej zwrócić, czy da się coś tu tanim kosztem zmienić, żeby zadziałała u mnie?
W tamtej dyskusji na niemieckim forum, rozpoczynający wątek miał podobną ISDN centralkę (Eumex 800) podpiętą pod modem/router ADSL (Fritz!Box) i mu działała, ISDN już w tym czasie był out i ktoś mu sugerował zamienić na tę AS 181 plus.
czy da się coś tu tanim kosztem zmienić, żeby zadziałała u mnie
Nie
pinochio napisał:
router ADSL (Fritz!Box) i mu działała, ISDN już w tym czasie był out.
Fryce mają porty wyjściowe a/b oraz T, więc działało. ADSL nie ma tu nic do rzeczy. To Fryc zapewniał translacje jaka była doprowadzona do budynku. Fryc potrafi w zależności od wersji mieć translacje S, FXO lub VoIP.
Ta centralka ma fabrycznie skonfigurowane translacje i fryce nic nie mogą zmieniać w centralce.
@przeqpiciel coś wspominał, że mogę ją wyposażyć w porty FXS oraz FXO. Da się to jakoś zrobić, żeby zadziała? Te porty zewnętrzne S0 wymienić?
Co to są te translacje AB oraz S0? To jest po prostu fxs fxo i ISDN ?
a/b to linie analogowe. S,T,R,U,V to tryby pracy styków centrali ISDN. Np S to linia ośmiu abonentów (aparaty ISDN można łączyć w magistralę) a T to styk punk-punkt np między centralami do linii BRA z DSS1 lub E1/T1 z sygnalizacją DSS1 lub SS7.
To centralka telefoniczna i to dosyć rozbudowana jak ma warunki domowe, do tego z radiem DECT. Niemcy mieli po prostu podłączone kaskadowo dwie centralki, tę od Frica i tę którą Ty kupiłeś. Zresztą Ty też będziesz miał podłączone kaskadowo dwie centrale - Halny i to co kupisz. Halny też będzie działał jako centrala z polem komutacyjnych 1x1, tylko ta praca de facto sprowadza się do bycia konwerterem analog/VoIP.
✨ Użytkownik poszukuje centralki telefonicznej, która obsłuży router HALNY HL-4GMV4 z wyjściem RJ-11, działającym na zasadzie VoIP. Chce podłączyć do niej 8 telefonów analogowych w domu. Wcześniej korzystał z centralki Deutsche Telekom Amex 802, która uległa awarii. W dyskusji pojawiają się różne propozycje centrali, takie jak AGFEO AS 181 plus oraz Slican PMS-08, a także sugestie dotyczące konfiguracji VoIP i portów FXS/FXO. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia centralki Agfeo do routera Fritzbox jako konwertera. Wiele odpowiedzi dotyczy technicznych aspektów podłączenia, w tym konieczności posiadania odpowiednich portów oraz możliwości korzystania z VoIP na laptopie. Wygenerowane przez model językowy.