logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam centralki telefonicznej obsługującej router z VoIP

pinochio 28 Gru 2022 23:33 2016 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy centralka analogowa zadziała z portem RJ-11 FXS w routerze HALNY z VoIP i jaki model wybrać do obsługi 8 analogowych telefonów w domu?

Port RJ-11 w Halnym jest FXS, więc do niego potrzebujesz centralki z wejściem FXO; centralka z samym ISDN S0, taka jak AGFEO AS 181 Plus, nie zadziała bezpośrednio [#20359498][#20360620][#20360779][#20361200] Jeśli chcesz uprościć instalację, najlepiej wyciągnąć od operatora dane SIP i kupić centralę VoIP zamiast kaskady FXS→analog→ISDN, bo to daje prostszy układ i łatwiejszą migrację w przyszłości [#20362023] Jako konkretny model do 8 linii i VoIP padł Yeastar/Neogate TA800 (8 portów FXS + VoIP), a jako inne propozycje wymieniono też Slican IPS-08 oraz Grandstream [#20362268][#20363307][#20362027] Przy istniejącym 4-żyłowym kablu możesz puścić linię z routera jedną parą do centralki i drugą parą wrócić z sygnałem wewnętrznym, ale bez dokładania kabla nie zrobisz nic więcej [#20363562]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20356902
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Mam w domu światłowód podłączony do routera HALNY HL-4GMV4 z wyjściem RJ-11 na telefon stacjonarny. Jest to z tego co rozumiem port z VoIP, obsługujący zarówno telefon analogowy jak i ISDN, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam do tego routera w każdym bądź razie podłączony stacjonarny telefon analogowy, ale chciałbym do tego portu podłączyć poprzez obecne w domu gniazdka i kable centralkę telefoniczną analogową, obsługującą 8 telefonów w całym domu. Wcześniej miałem zwykłe łącze telefoniczne analogowe w Neostradzie i potem w Netii, pod które podłączyłem centralkę analogową Deutsche Telekom Amex 802. Nie mogę jej przetestować, bo mi się wcześniej zepsuła, i chciałbym mieć odpowiednią, która obsłuży mi ten port w routerze z VoIP i 8 telefonów w domu. Czytałem w sieci o następcy tej centralki, Eumex 800, ew. Eumex 800V (ta chyba tylko do sygnału ISDN). Czy analogowa centralka zadziała z tym routerem i jego bramką VoIP i jaką mi może ktoś zaproponować?
  • Pomocny post
    #2 20357213
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Zadziała każda centralka z portem analogowym, nawet stare, używane szroty, choć taką konfiguracja gdzie masz VoIP na łączu międzyoperatorkim, potem VoIP na przyłączu, dalej konwersja na analog, potem centrala analogowa i telefony analogowe jest z punktu widzenia działania sieci jakimś klejeniem i dziadowaniem.
    Dogadaj się z dostawcą, może udostępni Ci dane do logowania SIP. Wtedy kupujesz swoją centralkę z translacjami VoIP i abonentami VoIP lub analogowymi i łączysz to po VoIP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20357496
    pinochio
    Poziom 11  
    @IC_Current Dziękuję za odpowiedź. Upatrzyłem sobie coś takiego AGFEO AS 181 plus Wprawdzie ta centralka nie ma żadnego SIP, ale ma także 8x a/B Ports i do tego przełączalne 2. S0-Porty i w pełni zastąpi moją starą Amex 802.
  • #4 20357530
    IC_Current
    Posiadam na zbyciu popularną centralkę Slican PMS-08. Stan idealny. Pracowała 1 rok. Zastąpiona VoIP z Dect od Fritzboxa. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na prive.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20357556
    pinochio
    Poziom 11  
    @IC_Current Wysłałem wiadomość na priva. Interesują mnie tylko telefony analogowe po sznurze, nie chcę mieć w domu żadnych DECT, ze względu na promieniowanie elektromagnetyczne, boli mnie od nich głowa.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Rozszerzając temat, jaki jest darmowy, dobry program dla Windows, aby móc telefonować z komputera, ew. również program na komórkę z Androidem poprzez ten router z VoIP?
  • Pomocny post
    #6 20358659
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    IC_Current napisał:
    Zadziała każda centralka z portem analogowym,

Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót. Port fizycznie wygląda identycznie natomiast elektronika jest już inna, przez co trzeba się dowiedzieć jakie ma przeznaczenie ma port w bramce, zgaduje ze jest to port FXS , jeśli służy do podpięcia telefonu analogowego.

pinochio napisał:
    Rozszerzając temat, jaki jest darmowy, dobry program dla Windows, aby móc telefonować z komputera, ew. również program na komórkę z Androidem poprzez ten router z VoIP?

Na system Windows, bardzo lubię MicroSIP, ewentualnie Zoiper (tyle, że ten chyba płatny jest)
    IC_Current napisał:
    Dogadaj się z dostawcą, może udostępni Ci dane do logowania SIP. Wtedy kupujesz swoją centralkę z translacjami VoIP i abonentami VoIP lub analogowymi i łączysz to po VoIP

Faktycznie jest to metoda, niektórzy operatorzy udostępniają dane.
  • #7 20358735
    pinochio
    Poziom 11  
    przeqpiciel napisał:
    Zoiper (tyle, że ten chyba płatny jest)

Widziałem opis o nim na tej stronie, niby ma być dostępny w języku polskim, ściągnąłem go z tej strony i zainstalowałem, ale nie znalazłem menu do ustawienia języka polskiego i miałem problemy z konfiguracją i odinstalowałem. Może to nie ta wersja, tu jest też link do pobrania, spróbuję według opisu z tej strony. Może ktoś dać czytelny opis, jak się konfiguruje ten program i dostęp do routera i łącza telefonicznego VoIP?

Dodano po 14 [minuty]:

przeqpiciel napisał:
    Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót.

HALNy wyposażył ONT xPON w port Voice FXS (RJ-11) Link
  • #8 20359498
    przeqpiciel
    pinochio napisał:
    HALNy wyposażył ONT xPON w port Voice FXS (RJ-11) Link

Więc potrzebujesz centralki (PBX'a), który będzie miał port FXO.

pinochio napisał:
    Może ktoś dać czytelny opis, jak się konfiguruje ten program i dostęp do routera i łącza telefonicznego VoIP?

VoIP nie jest trudny do skonfigurowania, login, hasło i adres SIP serwera ( w większości przypadków, Netia jest specyficzna i u nich delikatnie inaczej temat wygląda)
  • #9 20359564
    pinochio
    Poziom 11  
    przeqpiciel napisał:
    Więc potrzebujesz centralki (PBX'a), który będzie miał port FXO.

Kupiłem wczoraj , raczej musi zadziałać, bo czytałem na niemieckim forum, że ktoś miał ją podpiętą do FRITZ!Boxa i była polecana w następstwie Eumex 800. Potrzebuję tylko do obsługi 8 analogowych telefonów w domu i otwierania drzwi, także telefonem, a ona chociaż już od 2019 roku nie sprzedawana i bez wsparcia, to może sterować w przyszłości całym domem. Link

Teraz jestem na etapie rozwiązywania problemu, jak przesłać zasilanie z portu RJ-11 w routerze, który jest w moim pokoju na piętrze, skąd rozprowadziłem sieć domową i mam zamontowaną szafkę Rack (pisałem na forum długi wątek), do wielkiej skrzynki w korytarzu na parterze, gdzie miałem wcześniej zamontowane przyłącze telefoniczne i internetowe i w tej skrzynce jest kłębisko kabli, m. in. dla centralki telefonicznej i domofonów. W pokoju mam zwykłe gniazdo telefoniczne podwójne, do którego od tej skrzynki gdzie ma być centralka prowadzi kabel telekomunikacyjny niemiecki czterożyłowy 2 x 2 x 0,6 mm.

Szukam centralki telefonicznej obsługującej router z VoIP Szukam centralki telefonicznej obsługującej router z VoIP

Mam problem, bo stosując te polskie podwójne gniazdko, mogę tylko przesłać zasilanie z routera na dół do skrzynki z centralką i stamtąd wrócić do tej puszki do drugiego wejścia, ale wtedy nie będę miał wolnego wejścia zapasowego na np. fax. Mogę zastosować też w pokoju potrójne gniazdo niemieckie TAE N + F / F, drogie i ciężko jest je u nas dostać, albo polskie gniazdo podwójne i taki 20 cm rozgałęźnik. To by nawet mi pasowało, bo jak zasunę komodę do ściany, to gniazdo będzie zasłonięte, a rozgałęźnik akurat by wystawał zza komody. Co radzicie?

przeqpiciel napisał:
    VoIP nie jest trudny do skonfigurowania, login, hasło i adres SIP serwera ( w większości przypadków, Netia jest specyficzna i u nich delikatnie inaczej temat wygląda)

Mam w domu światłowód od lokalnego dostawcy, jak będę na tym etapie z konfiguracją tego czy innego programu, to się jeszcze odezwę.
    Załączniki:
    • Analog_Anschluss.pdf (86.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20359821
    pinochio
    Poziom 11  
    @przeqpiciel Jakiego Fritz? Kupiłem centralkę AGFEO AS 181 PLUS, a mój router to HALNY HL-4GMV4. Przecież napisałem, że od routera za pośrednictwem tego gniazda telefonicznego co jest niedaleko routera pociągnę zasilanie i sygnał telefoniczny prosto na parter do tej skrzynki, gdzie jest kłębowisko kabli telefonicznych schodzących tam ze wszystkich pomieszczeń, w tym ten z mojego pokoju, co jest router. Tam na parterze, zanim miałem światłowód, była już i funkcjonowała centralka Amex 802, a teraz będzie ta nowa co ją wczoraj kupiłem. Teraz tylko szukam optymalnego rozwiązania, jak przesłać po dwóch żyłach i wrócić po rezerwowej parze pozostałych dwóch żył do i od centralki do gniazda w moim pokoju sygnał VoIP i mieć w pokoju w gniazdku lub adapterze dwa wyjścia, jedno na telefon, a drugie na inne urządzenie, np. fax. Gniazdo i wtyczki nie mogą za bardzo odstawać od ściany, bo do listwy podłogowej będzie dosunięta komoda, która zasłania to gniazdo.

Jak na razie, to myślę albo o tym gnieździe potrójnym TAE N + F / F (tym prawym F można przesłać sygnał niezależnie od pozostałych wejść, dolne klemy 1, 2), albo pozostawić polskie podwójne i jednym wejściem przesłać sygnał od routera do centralki, a pod drugie wyjście, od którego z centralki będzie szedł sygnał telefoniczny, podpiąć ten 20 cm rozgałęźnik.
  • #12 20359844
    przeqpiciel
    VoIP po dwóch żyłach czy po dwóch parach żył? Jeśli po dwóch żyłach to życzę gorąco powodzenia. Czemu? A no temu, że VoIP to nie jest nic innego jak telefonia przez protokół IP, sieć ethernet. Tutaj potrzebujesz 4 żył ( i to w wersji żeźbiarskiej, bo poprawnie to jest 8 żył, 4 pary ).

pinochio napisał:
    Kupiłem centralkę AGFEO AS 181 PLUS

Która ma 8 portów analogowych, odejście od modemu + 8 telefonów daje 9 portów, jak ty chcesz to ogarnąć? Chyba, że ta centralka ma już jakieś moduły rozszerzające.
  • #13 20359873
    pinochio
    Poziom 11  
    przeqpiciel napisał:
    VoIP po dwóch żyłach czy po dwóch parach żył? Jeśli po dwóch żyłach to życzę gorąco powodzenia. Czemu? A no temu, że VoIP to nie jest nic innego jak telefonia przez protokół IP, sieć ethernet. Tutaj potrzebujesz 4 żył ( i to w wersji żeźbiarskiej, bo poprawnie to jest 8 żył, 4 pary ).

Do centralki i telefonów nie będzie sygnał VoIP, tylko zwykły sygnał analogowy po konwersacji jaką przetwarza router. Ta centralka nawet nie ma SIP, o czym wspominałem w poście #3. Skoro teraz do routera po kablu dwu żyłowym podłączony jest telefon analogowy i działa, to i do centralki mogę doprowadzić ten sam sygnał po dwóch żyłach. @IC_Current pisał, że każda, nawet stara ze szrotu centralka powinna działać.

przeqpiciel napisał:
    Która ma 8 portów analogowych, odejście od modemu + 8 telefonów daje 9 portów, jak ty chcesz to ogarnąć?

Oprócz tego ma dwa wejścia analogowe/ISDN.

Dodano po 23 [minuty]:

Tak na szybko przetłumaczyłem w googlach z niemieckiego wypowiedź z tego forum:

"Jako równoważny zamiennik sugerowałbym DeTeWe Opencom z serii 100, który podobnie jak E800 ma 8 portów a/B, 1x ISDN ext, jako urzędowy, 1x ISDN poprzez S0 wew./zew. przełączalne i dodatkowo 3 porty UPN dla telefonów systemowych w technologii 2-przewodowej oraz może telefonii IP, a co najważniejsze nie kosztuje 400 euro.
    Z wyjątkiem miejsca, którego potrzebuje dużo więcej na ścianie, a wraz z nią zmiana wszystkich linii do niej obok małej przestrzeni montażowej w starym miejscu po lewej stronie obok.
    Alternatywnie, AGFEO AS 181 Plus, który nie może obsługiwać SIP i nie ma też portu LAN, ale znacznie więcej niż Telekom Eumex 800, nie tylko pod względem TFE, na przykład energooszczędnego SNT wewnętrznie oraz przełączalny drugi port S0.
    Gdzie mi z E800 nawet z tym tylko 1x S0 do urzędu, coś trochę za mało przy więcej jak 6 użytkowników się wydaje.".

Wypowiedź dotyczyła zamiennika dla centralki Eumex 800, jeszcze lepszej niż ja miałem (Amex 802).
  • #14 20359961
    przeqpiciel
    pinochio napisał:
    @IC_Current pisał, że każda, nawet stara ze szrotu centralka powinna działać.

Na co odpowiedziałem.
    przeqpiciel napisał:
    Nie. Tylko kiedy jest para portów FXO/FXS, jeśli bramka ma FXO to centralka musi mieć FXS i na odwrót. Port fizycznie wygląda identycznie natomiast elektronika jest już inna

Wikipedia odpowiada co to jest FXS/FXO, to jest jak plus i minus, jak mężczyzna i kobieta. Nie połączysz tego samego ze sobą, chyba że istnieją jakieś uniwersalne porty, które potrafią się przemianiać FXS/FXO ( nie wiem czy istnieją )

Już z Twoich wypowiedzi jest informacja, że halny posiada FXS, więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach, dlatego zakładam że to co kupiłeś także ma FXS i nastąpi przysłowiowa "dupa". Połączenia telefoniczne nie będą działać pomiędzy halnym a tą centralką.
  • #15 20359970
    pinochio
    Poziom 11  
    przeqpiciel napisał:
    Już z Twoich wypowiedzi jest informacja, że halny posiada FXS, więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach, dlatego zakładam że to co kupiłeś także ma FXS i nastąpi przysłowiowa "dupa". Połączenia telefoniczne nie będą działać pomiędzy halnym a tą centralką.

Skoro na tym niemieckim forum, co przytaczałem, nie było pod tym względem problemu, to jestem dobrej myśli. Jak to się mówi w Niemczech, dam się zaskoczyć. Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć szczegółowych danych odnośnie tej centralki, czy ma FXO czy FXS, może potrafi wszystko i jest to nieistotne :}
  • #16 20359980
    IC_Current
    przeqpiciel napisał:
    więc centralka musi mieć FXO, a porty FXO są w odbiornikach/telefonach,

Jeszcze nie widziałem centralki, żeby miała inne translacje analogowe niż FXO. Ta autora wątku podobno ma dwie translacje. Chociaż jak to centralka z Niemiec, to może mieć translacje ISDN S/T
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20360000
    przeqpiciel
    IC_Current napisał:
    Wynika, że centralka nie ma translacj analogowej, tylko cyfrową ISDN BRI, czyli autor kupił nieprzydatny w Polsce przycisk do papieru.

No weź ... daj się koledze zaskoczyć :D
    pinochio napisał:
    Jak to się mówi w Niemczech, dam się zaskoczyć
  • #20 20360003
    IC_Current
    przeqpiciel napisał:
    możesz wyposażyć o porty FXS

No tak, w różnych centralach można montować różne karty, ale ja piszę, że nie spotkałem translacji w typowej PBX będącej portem FXS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 20360397
    pinochio
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Wynika, że centralka nie ma translacj analogowej, tylko cyfrową ISDN BRI, czyli autor kupił nieprzydatny w Polsce przycisk do papieru.

Całkiem możliwe, że się pospieszyłem z zakupem. W tamtej dyskusji autor wątku pisał na początku, że "Fritzbox może również ustąpić, jeśli to konieczne, przy okazji, jest to połączenie wektorowe VDSL 100 Mbit/s od lokalnego dostawcy.".
    I dalej ktoś inny pisze, "Nawiasem mówiąc, luźno zwisający kabel S0 był prawdopodobnie linią zasilającą ze starego NTBA do systemu Eumex w czasach ISDN.".
    Specyfikacja FRITZ!Box 7590:
    Modem VDSL/ADSL2+ i port WAN
    Centralka telefoniczna PBX
    Baza DECT: Słuchawki bezprzewodowe, Smart Home
    Wi-Fi: WLAN AC 5GHz (do 1733 Mbit/s) oraz WLAN N 2.4GHz (do 800 Mbit/s)
    2 porty USB 3.0
    4 porty Gigabit LAN
    Multi-User MIMO

Jak to się ma do mojego routera, nie wiem.
    A u mnie jest światłowód, nie wiem, czy robi to różnicę.

Tutaj są dane techniczne tej centralki Agfeo AS 181 plus.
  • #22 20360620
    IC_Current
    pinochio napisał:
    Tutaj są dane techniczne tej centralki Agfeo AS 181 plus.

Grundausstattung:
    1 S0-Bus extern
    1 S0-Bus intern/extern schaltbar
    8 Anschlüsse für analoge Teilnehmer
    1 Schnittstelle zur Einspeisung von Wartemusik über Analogport (MoH)
    1 PC-Schnittstelle (RS 232 C)
    1 USB-Schnittstelle mit ISDN-Modemfunktion
    1 TFE (FTZ)-Schnittstelle über Analogport
    2 Schaltrelais
    2 zusätzliche Klingelkontakte
    1 Softwarepaket TK-Suite Basic

Czyli są dwie translacje S0, z czego jedna przełączana pomiędzy z portem abonenckim S/T. Brak translacji analogowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 20360708
    pinochio
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Czyli są dwie translacje S0, z czego jedna przełączana pomiędzy z portem abonenckim S/T. Brak translacji analogowej.

Spójrz na obłożenie podłączeń. Jest w niej port zew. ISDN - S0-1
    zew. MoH
    zakończenie 100R - przełączalne S0-1, S0-2
    wew/zew. ISDN - S0-2

Za tą centralkę zapłaciłem z przesyłką 61 euro, jest już w drodze, nie mogę jej zwrócić, czy da się coś tu tanim kosztem zmienić, żeby zadziałała u mnie?
    W tamtej dyskusji na niemieckim forum, rozpoczynający wątek miał podobną ISDN centralkę (Eumex 800) podpiętą pod modem/router ADSL (Fritz!Box) i mu działała, ISDN już w tym czasie był out i ktoś mu sugerował zamienić na tę AS 181 plus.
  • #24 20360715
    IC_Current
    pinochio napisał:
    czy da się coś tu tanim kosztem zmienić, żeby zadziałała u mnie

Nie
    pinochio napisał:
    router ADSL (Fritz!Box) i mu działała, ISDN już w tym czasie był out.

Fryce mają porty wyjściowe a/b oraz T, więc działało. ADSL nie ma tu nic do rzeczy. To Fryc zapewniał translacje jaka była doprowadzona do budynku. Fryc potrafi w zależności od wersji mieć translacje S, FXO lub VoIP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 20360736
    pinochio
    Poziom 11  
    Ta centralka ma fabrycznie skonfigurowane translacje i fryce nic nie mogą zmieniać w centralce.
    @przeqpiciel coś wspominał, że mogę ją wyposażyć w porty FXS oraz FXO. Da się to jakoś zrobić, żeby zadziała? Te porty zewnętrzne S0 wymienić?
  • #26 20360747
    przeqpiciel
    pinochio napisał:
    @przeqpiciel coś wspominał, że mogę ją wyposażyć w porty FXS oraz FXO. Da się to jakoś zrobić, żeby zadziała?

Fritz to nie Yeastar. Przy Fritz kupujesz zamknięte pudełko z danym wyposażeniem. Możliwe, że są wyższe modele gdzie da się wkładać moduły.

Co to są te translacje AB oraz S0? To jest po prostu fxs fxo i ISDN ?
  • #27 20360756
    IC_Current
    przeqpiciel napisał:

a/b to linie analogowe. S,T,R,U,V to tryby pracy styków centrali ISDN. Np S to linia ośmiu abonentów (aparaty ISDN można łączyć w magistralę) a T to styk punk-punkt np między centralami do linii BRA z DSS1 lub E1/T1 z sygnalizacją DSS1 lub SS7.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 20360760
    pinochio
    Poziom 11  
    przeqpiciel napisał:
    Przy Fritz kupujesz zamknięte pudełko z danym wyposażeniem

Kpisz z Niemców, czy masz na myśli router? Router Fritz to nie centralka.

przeqpiciel napisał:

Te pytania mają być do mnie?
  • #29 20360773
    IC_Current
    pinochio napisał:
    Router Fritz to nie centralka.

To centralka telefoniczna i to dosyć rozbudowana jak ma warunki domowe, do tego z radiem DECT. Niemcy mieli po prostu podłączone kaskadowo dwie centralki, tę od Frica i tę którą Ty kupiłeś. Zresztą Ty też będziesz miał podłączone kaskadowo dwie centrale - Halny i to co kupisz. Halny też będzie działał jako centrala z polem komutacyjnych 1x1, tylko ta praca de facto sprowadza się do bycia konwerterem analog/VoIP.
    pinochio napisał:
    e pytania mają być do mnie?

Chyba do mnie :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 20360774
    pinochio
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    a/b to linie analogowe

Port wew/zew. ISDN - S0-2 ma możliwości podpięcia zew. a1, b1, a2, b2. Może tu da się mi podpiąć i zadziała?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje centralki telefonicznej, która obsłuży router HALNY HL-4GMV4 z wyjściem RJ-11, działającym na zasadzie VoIP. Chce podłączyć do niej 8 telefonów analogowych w domu. Wcześniej korzystał z centralki Deutsche Telekom Amex 802, która uległa awarii. W dyskusji pojawiają się różne propozycje centrali, takie jak AGFEO AS 181 plus oraz Slican PMS-08, a także sugestie dotyczące konfiguracji VoIP i portów FXS/FXO. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia centralki Agfeo do routera Fritzbox jako konwertera. Wiele odpowiedzi dotyczy technicznych aspektów podłączenia, w tym konieczności posiadania odpowiednich portów oraz możliwości korzystania z VoIP na laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA