Hej!
Zainteresowany rozwiązaniami typu NAS, postanowiłem przybliżyć sobie temat i przetestować OpenMediaVault (6.1.2-1 (Shaitan)) na VM VirtualBox.
Ogólnie bardzo przyjemny z dość sporymi możliwościami, lecz usługa RSync server nie do końca działa tak jak bym sobie tego życzył
, mianowicie chciałem aby ta opcja robiła backup katalogu z obok postawionego Windowsa 10 na dysk na maszynie, gdzie mam OpenMediaVault i dotarłem do "ściany"
.
Po uruchomieniu zadania RSync typ Zdalny(usługa włączona port domyślny 873), pokazuje się błąd
dodam iż maszyny pingują się bez problemu a dla pewności na W10 wyłączyłem zaporę, udostępniłem ten folder (i też próbowałem bez udostępniania) w zadaniu RSync mam następujące dane...
Co ciekawe jeżeli zmienię na typ Lokalny (nie Zdalny) i ustawie źródłowy katalog lokalny do docelowy katalog lokalny to wszystko działa poprawnie
Podejrzewałem iż mogę mieć nieprawidłowo wpisany adres do hosta z W10
ale po przeszukaniu neta znalazłem, właśnie taki format jak na screenie.
Spotkał się ktoś może z takim problemem i czy w ogóle jest taka opcja aby móc pobierać dane z innego hosta?
Zainteresowany rozwiązaniami typu NAS, postanowiłem przybliżyć sobie temat i przetestować OpenMediaVault (6.1.2-1 (Shaitan)) na VM VirtualBox.
Ogólnie bardzo przyjemny z dość sporymi możliwościami, lecz usługa RSync server nie do końca działa tak jak bym sobie tego życzył
.
Po uruchomieniu zadania RSync typ Zdalny(usługa włączona port domyślny 873), pokazuje się błąd
Cytat:Please wait, syncing <rsync://It@192.168.1.192:/Pobrane> to </srv/dev-disk-by-uuid-0ea3f458-014c-4aab-b255-4a5d685a1517/Testowy/> ...
rsync: [Receiver] failed to connect to 192.168.1.192 (192.168.1.192): Connection refused (111)
rsync error: error in socket IO (code 10) at clientserver.c(137) [Receiver=3.2.3]
ERROR: The synchronisation failed.
END OF LINE
dodam iż maszyny pingują się bez problemu a dla pewności na W10 wyłączyłem zaporę, udostępniłem ten folder (i też próbowałem bez udostępniania) w zadaniu RSync mam następujące dane...
Co ciekawe jeżeli zmienię na typ Lokalny (nie Zdalny) i ustawie źródłowy katalog lokalny do docelowy katalog lokalny to wszystko działa poprawnie
Podejrzewałem iż mogę mieć nieprawidłowo wpisany adres do hosta z W10
Cytat:rsync://It@192.168.1.192:/Pobrane
ale po przeszukaniu neta znalazłem, właśnie taki format jak na screenie.
Spotkał się ktoś może z takim problemem i czy w ogóle jest taka opcja aby móc pobierać dane z innego hosta?