logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OpenMediaVault 6.1.2-1 (Shaitan) na VM VirtualBox: Konfiguracja RSync Server, Backup z Windows 10

wl.przemek 29 Gru 2022 20:03 729 2
REKLAMA
  • #1 20358209
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Hej!
    Zainteresowany rozwiązaniami typu NAS, postanowiłem przybliżyć sobie temat i przetestować OpenMediaVault (6.1.2-1 (Shaitan)) na VM VirtualBox.
    Ogólnie bardzo przyjemny z dość sporymi możliwościami, lecz usługa RSync server nie do końca działa tak jak bym sobie tego życzył :?: , mianowicie chciałem aby ta opcja robiła backup katalogu z obok postawionego Windowsa 10 na dysk na maszynie, gdzie mam OpenMediaVault i dotarłem do "ściany" :shii: .
    Po uruchomieniu zadania RSync typ Zdalny(usługa włączona port domyślny 873), pokazuje się błąd
    Cytat:
    Please wait, syncing <rsync://It@192.168.1.192:/Pobrane> to </srv/dev-disk-by-uuid-0ea3f458-014c-4aab-b255-4a5d685a1517/Testowy/> ...

rsync: [Receiver] failed to connect to 192.168.1.192 (192.168.1.192): Connection refused (111)
    rsync error: error in socket IO (code 10) at clientserver.c(137) [Receiver=3.2.3]
    ERROR: The synchronisation failed.

END OF LINE

dodam iż maszyny pingują się bez problemu a dla pewności na W10 wyłączyłem zaporę, udostępniłem ten folder (i też próbowałem bez udostępniania) w zadaniu RSync mam następujące dane...
    OpenMediaVault 6.1.2-1 (Shaitan) na VM VirtualBox: Konfiguracja RSync Server, Backup z Windows 10
    Co ciekawe jeżeli zmienię na typ Lokalny (nie Zdalny) i ustawie źródłowy katalog lokalny do docelowy katalog lokalny to wszystko działa poprawnie :shocked!:
    Podejrzewałem iż mogę mieć nieprawidłowo wpisany adres do hosta z W10
    Cytat:
    rsync://It@192.168.1.192:/Pobrane

ale po przeszukaniu neta znalazłem, właśnie taki format jak na screenie.

Spotkał się ktoś może z takim problemem i czy w ogóle jest taka opcja aby móc pobierać dane z innego hosta?
  • REKLAMA
  • #2 20358321
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Aby Windows byl serwerem musisz na nim zainstalować serwer rsynca
    Co do kopii to zainteresuj sie urbackup, sam mam takowy na dokerze i openmediavault ale jako że u Ciebie jest openmediavault juz na wirtualce to lepiej postaw czysty urbackup na linuxie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20358401
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Bródka napisał:
    Aby Windows byl serwerem musisz na nim zainstalować serwer rsynca

to rozumiem iż tak jak myślałem że w moim przypadku host z OMV nie może pobierać poprzez ta usługę danych z innego hosta, w tym problem, ale gdybym zainstalował np OMV na hoście skąd pobierał by dane i wysyłam to by zadziałało?

Bródka napisał:
    zainteresuj sie urbackup

przyjrzę się, czemu nie 😉
REKLAMA