logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt licznika Norax za pomocą głowicy IR DIY: Jak odczytać dane z EE Norax 1 używając ZRobo?

iksrowaj 01 Sty 2023 17:02 1566 10
REKLAMA
  • #1 20362501
    iksrowaj
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Koledzy i Koleżanki
    Przede wszystkim, życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    Chciałbym odczytywać licznik za pomocą głowicy IR własnej budowy.
    Ze względu na to, że jest przerwa świąteczna, wymontowałem z pilota diodę nadawczą a ze starego Android Boxa odbiornik podczerwieni
    Odczyt licznika Norax za pomocą głowicy IR DIY: Jak odczytać dane z EE Norax 1 używając ZRobo?
    Widzę, że dioda nadaje a odbiornik odbiera (z pilota).
    Udałem się więc do licznika EE Norax 1 aby wypróbować narzędzie i nic, cisza.
    Używam programu ZRobo na telefonie z Androidem i jak widać z pilota od TV coś czyta.
    Jakieś pomysły co może być nie tak? Może w liczniku trzeba coś wcisnąć?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20362530
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    iksrowaj napisał:
    a ze starego Android Boxa odbiornik podczerwieni

A cała koncepcja skąd? Kazali tam użyć scalonego odbiornika podczerwieni czy fotodiody po prostu?
  • #3 20362545
    iksrowaj
    Poziom 4  
    No właśnie się zastanawiam, czy to nie kwestia użytych podzespołów.
    Czy musi być scalony odbiornik nadajnik? fototranzystor?
    W niektórych źródłach widać dwie osobne "główki"
    A może otoczenie?
    Czy licznik po prostu nie chce gadać?
    Użyłem PL2303 jako USB2TTL
  • REKLAMA
  • #4 20362574
    jdubowski
    iksrowaj napisał:
    Używam programu ZRobo na telefonie z Androidem i jak widać z pilota od TV coś czyta.

Pytałem skąd masz schemat którym się posłużyłeś i jak to do telefonu podłączyłeś - mogę prosić o odpowiedź?
    iksrowaj napisał:
    No właśnie się zastanawiam, czy to nie kwestia użytych podzespołów.
    Czy musi być scalony odbiornik nadajnik? fototranzystor?

Tu robią na zwykłym fototranzystorze, scalone odbiorniki są do pilotów, tutaj idzie o przezroczystą komunikację:
    https://wiki.volkszaehler.org/hardware/controllers/ir-schreib-lesekopf-ttl-ausgang?s[]=ttl
  • REKLAMA
  • #5 20362589
    iksrowaj
    Poziom 4  
    Nie miałem schematu.
    Dioda nadawcza + (anoda) do 5V - (katoda) do TX konwertera przez rezystor 1Ω
    odbiornik do 5V, GND i RX konwertera
    Wszystko przewodem OTG do telefonu

Dzięki za link, nie widziałem tego wcześniej.
  • REKLAMA
  • #6 20362601
    jdubowski
    iksrowaj napisał:
    Dioda nadawcza + (anoda) do 5V - (katoda) do TX konwertera przez rezystor 1Ω
    odbiornik do 5V, GND i RX konwertera
    Wszystko przewodem OTG do telefonu

To jest rozumiem konwerter USB na RS-232 TTL?
  • #7 20362610
    iksrowaj
    Poziom 4  
    Nie bardzo się na tym znam, ale z tego co widzę PL2303 to USB do RS232 TTL, wiec raczej tak.
    Aplikacja Zrobo ma do wyboru Prolific albo FTDI
  • #8 20364478
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    iksrowaj napisał:
    Chciałbym odczytywać licznik
    Krótkie pytanie - licznik jest Twoją własnością, czy dostawcy energii?
  • #9 20364883
    iksrowaj
    Poziom 4  
    zbich70 napisał:
    iksrowaj napisał:
    Chciałbym odczytywać licznik
    Krótkie pytanie - licznik jest Twoją własnością, czy dostawcy energii?

Docelowo ma być mój, zakupiony na dowolnym portalu. A test przeprowadzam na dostawcy.
  • #10 20364937
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    iksrowaj napisał:
    Docelowo ma być mój, zakupiony na dowolnym portalu. A test przeprowadzam na dostawcy.
    To licznik zakupiony własny może być całkowicie inaczej skonfigurowany niż licznik dostawcy.
  • #11 20369093
    jdubowski
    iksrowaj napisał:
    zbich70 napisał:
    To licznik zakupiony własny może być całkowicie inaczej skonfigurowany niż licznik dostawcy.

Jeśli docelowo licznik ma być twoją własnością to sugeruję sobie Noraxa odpuścić i kupić jakiś licznik z interfejsem RS485, odpadnie kombinowanie z głowicami...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odczyt danych z licznika EE Norax 1 za pomocą własnoręcznie zbudowanej głowicy IR, korzystając z aplikacji ZRobo na telefonie z Androidem. Po wymontowaniu diody nadawczej z pilota i użyciu odbiornika podczerwieni z Android Boxa, użytkownik napotyka problemy z komunikacją z licznikiem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z użytych komponentów, takich jak scalony odbiornik lub fototranzystor, oraz z konfiguracji licznika. Pojawiają się również sugestie dotyczące zakupu licznika z interfejsem RS485, co mogłoby uprościć proces odczytu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA