michal13west napisał: Poszukuję żarówki z dobrym światłem żółtym.
Bardzo ogólnikowo zarysowujesz Twój problem.
Jeśli zależy Ci na źródle, które generuje wąskopasmowe żółte światło (nie składane z czerwonego i zielonego), to masz do dyspozycji źródła oparte na żółtych LED. Są w postaci taśm ledowych, żarówek, ale co w istocie je odróżnia od innych żółtych źródeł to wygląd diod w nich użytych. Wyraźnie w nich widać że chip LED znajduje się w bezbarwnej przezroczystej zalewie, bez obecności żadnego luminoforu.
Przykładowo spójrz na tą ofertę:
Tu wyraźnie widać czipy LED i brak jakiegokolwiek luminoforu. Czyli jeśli zdjęcie w ofercie pokazuje ten akurat wyrób, to mamy do czynienia ze źródłem opartym wyłącznie na charakterystyce widmowej czipów. które są żółtymi LED.
Widmowo diody żółte nie są ścisłe mówiąc, źródłem monochromatycznym, bo ich świecenie obejmuje też w pewnym stopniu kolory "zielonkawe" i trochę "czerwonawych". Ale generalnie ma maksimum mocy właśnie w zakresie żółtym, w odróżnieniu od światła żółtego składanego z barw zielonej i czerwonej.
Tu przykład widma jakieś przykładowej LED żółtej:
Co do części innych ofert żarówek "żółtych", np. z mlecznymi kloszami zabarwionymi na żółto, nie ma pewności czy w nich zastosowana jest ta metoda i jak może wyglądać ich widmo. Też zwykle brak jakiejkolwiek informacji od producenta o rozkładzie widmowym światła.
Drugim kierunkiem rozwiązania Twojego problemu może być użycie zwykłych białych (najlepiej ciepło białych) źródeł LED i użycie filtra radykalnie wycinającego pasmo niebieskie.
To co przejdzie przez filtr, to światło odbierane jako żółte, choć nie tak wąskopasmowe jak żółte LED. Ale nie wiem jakie dokładnie światło potrzebujesz.
Co do dostępności i ceny żółtych filtrów dedykowanych typowo do oświetleń, nie ma problemu, bo są używane w kontekście np. oświetlenia scenicznego. Ofert jest dużo. Szukaj np. "filtr żółty par".