logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W poszukiwaniu żarówki RGB świecącej chromatycznymi ciepłymi barwami

michal13west 02 Sty 2023 14:52 339 5
REKLAMA
  • #1 20363790
    michal13west
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Poszukuję żarówki z dobrym światłem żółtym. Na internecie spotykam same RGB. Jest to problem bo ciężko o uzyskanie chromatycznych kolorów żółci, pomarańczowych, oliwki i turkusowych. Tam gdzie powinien być żółty żarówka korzysta z ciepłego białego światła. Nie da się tym sposobem uzyskać chromatycznych ciepłych barw. Czy zna ktoś taką żarówkę która intensywnie oddaje ciepłe barwy tak jak to się dzieje z niebieskim, czerwonym i zielonym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20363828
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2595
    Nie ma takich żarówek, to już muszą być lampy z wieloma źródłami światłą i teraz są to tylko diody świecące - LED. LED ma to do siebie, że emituje dość wąską widmowo strugę energii. Luminofory mogą to zmienić, ale Tobie potrzeba najwyraźniej specjalistycznej lampy. Przeciętny Kowalski nie kupuje takich rzeczy, więc zostają sklepy specjalistyczne, lub fabryka świata w Chinach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20364088
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    michal13west napisał:
    Poszukuję żarówki z dobrym światłem żółtym.

Bardzo ogólnikowo zarysowujesz Twój problem.

Jeśli zależy Ci na źródle, które generuje wąskopasmowe żółte światło (nie składane z czerwonego i zielonego), to masz do dyspozycji źródła oparte na żółtych LED. Są w postaci taśm ledowych, żarówek, ale co w istocie je odróżnia od innych żółtych źródeł to wygląd diod w nich użytych. Wyraźnie w nich widać że chip LED znajduje się w bezbarwnej przezroczystej zalewie, bez obecności żadnego luminoforu.
    Przykładowo spójrz na tą ofertę:
    Tu wyraźnie widać czipy LED i brak jakiegokolwiek luminoforu. Czyli jeśli zdjęcie w ofercie pokazuje ten akurat wyrób, to mamy do czynienia ze źródłem opartym wyłącznie na charakterystyce widmowej czipów. które są żółtymi LED.

Widmowo diody żółte nie są ścisłe mówiąc, źródłem monochromatycznym, bo ich świecenie obejmuje też w pewnym stopniu kolory "zielonkawe" i trochę "czerwonawych". Ale generalnie ma maksimum mocy właśnie w zakresie żółtym, w odróżnieniu od światła żółtego składanego z barw zielonej i czerwonej.
    Tu przykład widma jakieś przykładowej LED żółtej:

Co do części innych ofert żarówek "żółtych", np. z mlecznymi kloszami zabarwionymi na żółto, nie ma pewności czy w nich zastosowana jest ta metoda i jak może wyglądać ich widmo. Też zwykle brak jakiejkolwiek informacji od producenta o rozkładzie widmowym światła.

Drugim kierunkiem rozwiązania Twojego problemu może być użycie zwykłych białych (najlepiej ciepło białych) źródeł LED i użycie filtra radykalnie wycinającego pasmo niebieskie.

To co przejdzie przez filtr, to światło odbierane jako żółte, choć nie tak wąskopasmowe jak żółte LED. Ale nie wiem jakie dokładnie światło potrzebujesz.
    Co do dostępności i ceny żółtych filtrów dedykowanych typowo do oświetleń, nie ma problemu, bo są używane w kontekście np. oświetlenia scenicznego. Ofert jest dużo. Szukaj np. "filtr żółty par".
  • REKLAMA
  • #4 20364344
    michal13west
    Poziom 2  
    Dziękuję za wyjaśnienia. Chodziło mi o te zwyczajne żarówki RGB do domu. Aby nadać nastrój wnętrzu. Chciałem mieć pełne spektrum wyboru. Niestety chyba nie ma takich żarówek. Kto wie może i kupię dodatkowo jakąś żółtą led. Albo pokombinuję z tym filtrem. Nie znam się na tym. Dlatego mój język jest prosty. Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 20364525
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    michal13west napisał:
    Kto wie może i kupię dodatkowo jakąś żółtą led...

Jeśli dobrze poszukasz, to znajdziesz źródła światła LED o temperaturze barwowej 1800K (to praktycznie żółte światło)...

Być może one będą odpowiedzią na Twoje oczekiwania. Jest jednak drobny kłopot z nimi. To dekoracyjne źródła światła, które emitują niewielką (w porównaniu do typowych białych LED) ilość światła (strumienia świetlnego).
  • #6 20364760
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    michal13west napisał:
    Chodziło mi o te zwyczajne żarówki RGB do domu. Aby nadać nastrój wnętrzu. Chciałem mieć pełne spektrum wyboru.

W tej chwili mam wątpliwości czy dobrze zrozumiałem Twoją poprzednią wypowiedź i czy odpowiedziałem Ci sensownie.
    Odniosłem wrażenie że szukasz źródeł światła konkretnie koloru żółtego i o tym była moja odpowiedź. Ale teraz odnoszę wrażenie że chodzi Ci raczej o uzyskanie użytkowego oświetlenia białego jako opcji z lamp RGB. A użyty przez Ciebie termin żółte światło użyłeś raczej jako to co ogólnie nazywane jest ciepłą bielą.
    Jeśli o to chodzi, to faktycznie z typowych źródeł światła zawierających LEDy w trzech kolorach RGB, białe światło jest kiepskiej jakości i dlatego lampy RGB są raczej dedykowane do celów dekoracyjnych a nie jako normalne światło np. do pracy.
    Ale już dawno poradzono sobie z tym problemem, dokładając do trzech LED RGB, czwarty LED biały o typowej charakterystyce odpowiedniej do oświetlenia użytkowego. I wtedy jeśli z proporcji wysterowania LED RGB wynika że lampa świeci biało, to świeci ta biała LED, a gasną RGB. Co najwyżej któraś z RGB "podbarwia" światło białe jeśli jest taka potrzeba.
    Takie rozwiązanie nazywane jest RGBW, RGB+W lub podobnie. Czasami LED białych są dwie osobne dla białego ciepłego i zimnego, co daje większą użytkowość takiej lampy.

Czyli jeśli prawidłowo interpretuję Twój problem, jeśli potrzebujesz światła, które ma mieć możliwość świecenia kolorami a jednocześnie w razie potrzeby spełniać rolę komfortowego oświetlenia użytkowego białego, to dla Ciebie rozwiązaniem będą żarówki ledowe lub taśmy RGBW. Ofert tych źródeł światła jest sporo, tak że raczej nie ma problemu z kupnem.
REKLAMA