logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać czyste barwy oświetlenia LED w kuchni? Czerwony, żółty, niebieski

bobalab 15 Sie 2007 22:42 1412 2
REKLAMA
  • #1 4182092
    bobalab
    Poziom 2  
    witajcie.
    nie znam się na elektryce/elektronice/optyce i potrzebuję pomocy.

opis problemu:
    robię ścianę z meblami, wszystko bez uchwytów, w kolorze białym. białym dlatego, że marzy mi się oświetlenie tego pewną liczbą "żarówek" w trzech podstawowych barwach, które dadzą możliwość uzyskania różnokolorowego wnętrza w zależności od np. nastroju.

pytania:
    1. trzy kolory: czerwony, żółty, niebieski - jak dobrać je, by barwy były czyste, tzn. żeby żółte światło było żółte, a nie np. pomarańczowe...
    2. czym powinny być te moje "żarówki": halogeny? diody? żarówki? neon? ???
    3. zależy mi na tym, by światło było rozłożone równomiernie, tzn. żadnych takich szlaczków na ścianie, jak żarówka czy halogen świeci... jak kolory się zmieszają z różnych źródeł - nadal powinno być to równomierne...
    4. ile by tego musiało być? jak rozmieszczone? (możliwość zrobienia sufitu podwieszonego) ściana ma jakieś 2,5(w) na 3,6(sz)
    5. teraz to, na czym się kompletnie nie znam, a do czego sprowadzam cały problem: jak już będzie to wszystko, co wyżej - jak tym sterować w jak najprostszy sposób, by można było zapalić/zgasić/ściemnić każdy kolor niezależnie w celu uzyskania różnych kolorów oświetlenia... i czy to tak się robi, tzn czy te barwy się wymieszają tworząc nowe?

pomysł ten chodzi za mną od dłuższego czasu, teraz mogę go realizować. atmosferę podgrzał program w jakiejś telewizji, gdzie mieli w pokoju hotelowym właśnie takie coś (w sypialni chyba) i na ścianie był taki średnich rozmiarów przełącznik/pokrętło - niestety nie zdołałem się mu przyjrzeć, a i twórcy programu nie wdawali się w szczegóły.

bardzo proszę o pomoc, tylko jakimś językiem normalnym - nie fachowym. czy coś takiego można kupić? albo czy ktoś to może zrobić za rozsądne pieniądze?

dopisek
    żeby wszystko było jasne - to będzie służyło tylko do dekoracji, a nie do codziennej pracy. normalne światło też tam będzie.
  • REKLAMA
  • #2 4182313
    belatrix1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam, sprobuje pomoc :)

1 - jesli chcesz czyste barwy to chyba najbezpieczniej kupic diody albo neonki o konkretnej dlugosci falii - np. 650nm to barwa czerwona

2 i 3 - to pytanie wiaze sie z 3 wiec powiem tak : jesli chcesz w miare rownomiernie rozswietlic dany obszar to chyba najlepszy wybor to neonki albo jakies diody (przy zakupie diod musisz zwrocic uwage na kat swiecenia - im wiekszy tym lepiej)

4 - to zalezy od twoich wymagan - najlepiej jakbys mogl sprecyzowac pytanie o to jakich dotad uzywales zarowek (np. trzy zwykle 60W) - natomiast jesli mialoby to byc rownomierne oswietlenie to chyba najlepiej w mniej wiecej rownych odleglosciach

5 - jesli chcesz to podlaczyc do gniazdka to musisz kupic drivery (najlepiej na kazdy kolor oddzielny (to taka skrzyneczka ktora dopasowuje prad do wartosci odpowiadajacej zarowka ktore wykorzystasz) albo (w przypadku halogenow) to kupic transformator toroidalny) a nastepnie dopasowac wylacznik i gotowe a co do sciemniania to jakis prosty ukladzik regulacyjny (mozesz zobaczyc tutaj : http://www.elektroda.net/dla_domu/index.html) - co do mieszania sie kolorow to szczerze powiem ze nie wiem czy sie tak idealnie wymieszaja i czy stworza nowe

mam nadzieje ze chodz troche pomoglem - jak cos powiedzialem nie tak to prosze mnie poprawic :) pozdrawiam
  • #3 4188205
    bobalab
    Poziom 2  
    "drivery", itp...
    grzecznie piszę, że się na tym nie wyznaję... a podany link to pierwze miejsce, w które zajrzałem PRZED napisaniem na forum. i też nie rozumiem, co czytam :(
REKLAMA