Witam ! Mam problem z telewizorem Samsung UE43NU7092U. Po pewnym czasie od włączenia zanika podświetlenie na połowie matrycy. Zawsze z tej samej strony. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy telewizor się rozgrzeje. Po wyniesieniu tv do chłodnego warsztatu problem tak jakby ustąpił. W międzyczasie zauważyłem tez, że w tv było ustawione maksymalne podswietlenie. Po zmniejszeniu podświetlenia z 50ciu jednostek do 30, problem ustąpił. Na płycie głównej nie zauważyłem "gołym okiem" żadnych uszkodzeń. Na laminacie nalazłem parametry z których wynika że napięcie na każdej z dwóch linii zasilania listew LED powinno wynosić 174V / 370mA. Po pomiarach przy obciążeniu okazało się, że przy 30jednostkach podświetlenia napięcie jest w normie, natomiast przy maksymalnym podświetleniu przekracza ponad 180v.
Tu moje umiejętności się kończą. Wymieniałem kilka razy podświetlenie w starszych TV. Ale tam była prosta sprawa. Podświetlenie nie świeciło wcale, lub któraś dioda nie świeciła. Po zapoznaniu się z kilkoma tematami związanymi z nowym typem podświetlenia EDGE, wszyscy raczej twierdzą jednym głosem, że należy wymienić listwy LED. Czy w moim przypadku tak jest na pewno? Napięcia na zasilaczu nie są podejrzane ? Z góry dziękuję za podpowiedzi co mógłbym dalej zrobić
Płyta główna scalona z zasilaczem : BN9646782A

Tu moje umiejętności się kończą. Wymieniałem kilka razy podświetlenie w starszych TV. Ale tam była prosta sprawa. Podświetlenie nie świeciło wcale, lub któraś dioda nie świeciła. Po zapoznaniu się z kilkoma tematami związanymi z nowym typem podświetlenia EDGE, wszyscy raczej twierdzą jednym głosem, że należy wymienić listwy LED. Czy w moim przypadku tak jest na pewno? Napięcia na zasilaczu nie są podejrzane ? Z góry dziękuję za podpowiedzi co mógłbym dalej zrobić
Płyta główna scalona z zasilaczem : BN9646782A