Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor Samsung UE43NU7092U - zanika podświetlenie

grzecho185 03 Jan 2023 17:00 534 16
    grzecho185
    Level 10  
    Witam ! Mam problem z telewizorem Samsung UE43NU7092U. Po pewnym czasie od włączenia zanika podświetlenie na połowie matrycy. Zawsze z tej samej strony. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy telewizor się rozgrzeje. Po wyniesieniu tv do chłodnego warsztatu problem tak jakby ustąpił. W międzyczasie zauważyłem tez, że w tv było ustawione maksymalne podswietlenie. Po zmniejszeniu podświetlenia z 50ciu jednostek do 30, problem ustąpił. Na płycie głównej nie zauważyłem "gołym okiem" żadnych uszkodzeń. Na laminacie nalazłem parametry z których wynika że napięcie na każdej z dwóch linii zasilania listew LED powinno wynosić 174V / 370mA. Po pomiarach przy obciążeniu okazało się, że przy 30jednostkach podświetlenia napięcie jest w normie, natomiast przy maksymalnym podświetleniu przekracza ponad 180v.
    Tu moje umiejętności się kończą. Wymieniałem kilka razy podświetlenie w starszych TV. Ale tam była prosta sprawa. Podświetlenie nie świeciło wcale, lub któraś dioda nie świeciła. Po zapoznaniu się z kilkoma tematami związanymi z nowym typem podświetlenia EDGE, wszyscy raczej twierdzą jednym głosem, że należy wymienić listwy LED. Czy w moim przypadku tak jest na pewno? Napięcia na zasilaczu nie są podejrzane ? Z góry dziękuję za podpowiedzi co mógłbym dalej zrobić

Płyta główna scalona z zasilaczem : BN9646782A
    GanCegall
    Level 38  
    grzecho185 wrote:
    tam była prosta sprawa., któraś dioda nie świeciła.

Tu jest tak samo, wymieniaj szybko póki jeszcze plastik (dyfuzor) nie jest wypalony za bardzo.
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    Któraś dioda przegrzewa się i przestaje świecić dlatego może być tak jak jest. Pewnie za chwile (może i dłuższa chwilę) i tak nawet na ograniczeniu podświetlania może odmówić posłuszeństwa.
  • Helpful post
    GanCegall
    Level 38  
    grzecho185 wrote:
    Po zmniejszeniu podświetlenia z 50ciu jednostek do 30, problem ustąpił.

Czyli cały ekran podświetlony, poproszę fotkę.
    grzecho185
    Level 10  
    Dziękuję za podpowiedzi. Czyli z podwyższonym napięciem to nic nadzwyczajnego? Wydawało mi się, że powinien zmieniać się amperaż a napięcie powinno pozostawać chociaż zbliżone do znamionowej wartości... Chodzi mi o to, czy akurat przez to diody nie ulegają uszkodzeniu i po wymianie listew problem niedługo znowu nie powróci...
    I jeszcze jedno pytanie. Z tego co widzę na wszystkich instruktażowych filmach tego modelu każdy rozbiera matrycę "od góry". Do tej pory wymieniałem podświetlenie od tyłu. Czy ktoś może rozbierał ten model ? Wolałbym się nawet więcej napracować aby tylko nie podnosić matrycy... :)

Dodano po 7 [minuty]:

GanCegall wrote:
    grzecho185 wrote:
    Po zmniejszeniu podświetlenia z 50ciu jednostek do 30, problem ustąpił.

Czyli cały ekran podświetlony, poproszę fotkę.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale leży akurat rozebeany. Próbuje testować co się dzieje z podświetleniem po dłuższym uruchomieniu. Leży kilka godzin i wszystko ok. Nie wiem czy widać dobrze na fotkach, ale podswietlenie świeci równo. Wszystkie diody sprawne. Telewizor Samsung UE43NU7092U - zanika podświetlenie Telewizor Samsung UE43NU7092U - zanika podświetlenie
  • Helpful post
    GanCegall
    Level 38  
    grzecho185 wrote:
    aby tylko nie podnosić matrycy...

Przecież to malutki TV, 43 cale, jaki problem?
    Możesz to rozwinąć?
    grzecho185 wrote:
    Do tej pory wymieniałem podświetlenie od tyłu

Dodano po 5 [minuty]:

grzecho185 wrote:
    Leży kilka godzin i wszystko ok

Tak, a tymczasem wewnątrz diodki smażą plastik:

To jest tak typowe, że aż nudne, zdjęcie z jasnym tłem, jak to pierwsze, będzie można określić skalę zniszczeń.
    grzecho185
    Level 10  
    GanCegall wrote:
    grzecho185 wrote:
    aby tylko nie podnosić matrycy...

Przecież to malutki TV, 43 cale, jaki problem?
    Możesz to rozwinąć?
    grzecho185 wrote:

Tak jak wspomniałem, za dużej wprawy nie mam i może mała matryca ale i tak dla mnie wyzwanie... :) Chodzi mi o to, że w starszych modelach ( przykładowo LG 42LN5400) jak już położyłem tv tyłem do góry, tak już po kolei rozbierałem nie ruszając go z miejsca i nie ryzykując przegięcia matrycy... Zaczynając od tylnej obudowy , po elektronikę, taśmy a na koniec tylny metalowy korpus z listwami.... Matryca z ramką i dyfuzorem pozostawała na blacie... A tutaj nie wiem dlaczego , ale każdy rozbiera od matrycy. Czy jest tam jakis powód, że od tyłu się nie uda?
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    GanCegall wrote:
    Możesz to rozwinąć?
    grzecho185 wrote:

W niektórych modelach - trochę zabawy, ale dało się matrycą do dołu, porozpinać wszystkie zatrzaski i wszystko zostawało na stole, aczkolwiek składanie pewnie było uciążliwe, ale ...
  • Helpful post
    GanCegall
    Level 38  
    madamsz1 wrote:
    aczkolwiek składanie pewnie było uciążliwe

No właśnie! ogromne ryzyko uszkodzenia panela, tylko dla lubiących adrenalinę.
    Szkło trzeba zdjąć i przenieść w bezpieczne miejsce, a potem można się bawic na spokojnie.
    Do 50" spokojnie w paluszkach, nie pęknie, większe to już pasuje użyć przyssawek, zresztą po to je wymyślono, aby zdejmować ekran z TV a nie TV z ekranu, podobnie jak odkręca się koło od auta a nie auto od koła.
    Naprawdę szalony pomysł z tym "od tyłu" , w pewnych sytuacjach fajoski, ale nie z TV :lol:
    grzecho185
    Level 10  
    No nie wiem. W miarę sprawnie to szło
    Dużo tego nie zrobilem, ale na około 10 tv zero uszkodzeń. Nie ruszałem folii, dyfuzorów. Nic się nie brudziło i nie zaginało. Uspokajała mnie myśl, że matryca sobie leży spokojnie na sztywnym i nie muszę jej ruszać... :) Ale nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać dobrych rad fachowców. Dziękuję za podpowiedzi. Zamawiam ledy i biorę się za robotę. W międzyczasie zaopatrzę się chyba jednak w przyssawki. Może i tylko 40" ale nie ufam po prostu sobie... Mam nadzieje, że po skończonej robocie bedzie się czym pochwalić 😬
    GanCegall
    Level 38  
    grzecho185 wrote:
    Nic się nie brudziło

No tu jest jedyny plus techniki "od tyłu" , żaden paproch nie powinien się tam dostać, reszta to ruletka, miałeś farta i to ogromnego.
    maksar
    Level 33  
    grzecho185 wrote:
    W międzyczasie zaopatrzę się chyba jednak w przyssawki.

Kup lepiej taki NU i potrenuj podnoszenie i układanie szkła. Z 10 razy, to tak jakbyś 10 TV naprawił. :D
    grzecho185
    Level 10  
    GanCegall wrote:

No tu jest jedyny plus techniki "od tyłu" , żaden paproch nie powinien się tam dostać, reszta to ruletka, miałeś farta i to ogromnego.

Dla mnie to ogólnie chyba najbardziej stresująca robota "na otwartym organiźmie" ale jak widzę jak na filmach te matryce przenoszą, to dopiero mam ciarki 😁
    Poćwiczę na jakimś trupie 😁
    A czy macie jakieś sprawdzone przyssawki do polecenia ? Czy takie tam z allegro czy z budowlanego wystarczą ?
    GanCegall
    Level 38  
    grzecho185 wrote:
    przyssawki do polecenia , czy z budowlanego wystarczą ?

Teraz rozumiem dlaczego użyłeś techniki "od tyłu" , jak myślisz, co zrobią przyssawki z budowlańca przeznaczone do dźwigania tonowych szkieł, z cienką i delikatną matrycą TV?
    grzecho185
    Level 10  
    Dlatego przejaskrawilem temat bo niestety nie wiem czy szukać do tego jakichś profesjonalnych sprzętów, czy wystarczy do tego jakieś ogólnodostępne urzadzenie...
    GanCegall
    Level 38  
    wpisz w aliexpress "przyssawki do lcd" wybierz najlepsze.
    grzecho185
    Level 10  
    I o to mi właśnie chodziło... :) Jeszcze raz dziękuję za pomoc i podpowiedzi !