logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć naukę zdejmowania simlocków i zmiany oprogramowania w telefonach?

bartek 23 18 Lis 2005 13:36 3423 25
REKLAMA
  • #1 2002050
    bartek 23
    Poziom 11  
    witam wszystkich. Mam pare pytań. Mianowicie chce sie nauczyś sciągać simloki i zmieniać oprogramowanie nie wiem od czego zacząć. Pomużcie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2002128
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    od zakupu sprzętu, kabli itp.. potrzebnych rzeczy oraz na czytaniu, czytaniu i myśleniu...
  • REKLAMA
  • #3 2002152
    bartek 23
    Poziom 11  
    tylko co czytać
    jak byś mugł to wyślij mi na emeilacoś o tym
    bszpyt(_at_)op.pl
  • Pomocny post
    #4 2002171
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Możesz np. poczytać troszke tutaj: www.softgsm.pl
  • Pomocny post
    #5 2002174
    fikus
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    witam,

hmmm najpierw to kup sobie jakies kabelki do noki (flasher + zwykly na com) zwykle kabelki na com do siemensa s55 i c35, lutownice kolbowa jakis miernik zestaw srubokretow codow tym nie zrobisz ale do opanowania podstaw ci wystarczy... zacznij od tanszych telefonow (3310, 3210, c35 lub cos podobnego) nie sa drogie i jak cos calkowicie popsujesz to nie bedzie tak bolalo... dosyc drogie hobby

Zanim zadasz pytanie przeszukaj to forum bo napewno odp na twoje pytanie juz sie tu gdzies kiedys przewinelo informacj na temat 3310 mozna znalesc odp chyba na wszystko na tym forum wiec na brak informacji nie powinienes nazekac

a pozniej na jakis maly serwis bedziesz musial liczyc conajmniej 3000-5000zl
  • #6 2002197
    bartek 23
    Poziom 11  
    wielkie dzienki.
    jeśli ktoś może mi podać jakieś adresy to bardzo prosze.
    z gury wielkie dzięki
  • Pomocny post
    #7 2002262
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    www.elektroda.pl , www.techtronic.pl ,
    www.gsmnetsimlock.boo.pl,jak znasz angielski to www.mobile-files.com ,http://forum.gsmhosting.com/vbb/index.php

i wiele innych stron ktorych nie podalem bo dnia by braklo a podstawa to duzo czytac .
  • Pomocny post
    #8 2002283
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    A znasz jakieś podstawy z elektroniki? Miałeś kiedyś miernik w ręku?? Bez tego ani rusz.

A tak na poczatek to jakis flasher do nokii, torxy i takie tam bzdury. Jak już bedziesz wymiatał to tak jak piszą koledzy okolo 5000 pln i mozesz pobawic sie dalej [ale wtedy beda juz jakies zyski]

pzdr.
  • Pomocny post
    #9 2004068
    fikus
    Poziom 16  
    a i jeszcze jedna sprawa o ktorej nikt nie wspomnial mianowicie potrzebne ci tez bedzie sporo cierpliwosci naprawde DUZO!!! Ja po 1 tygodniu zucalem telefonem bo nie moglem sie opanowac od zlosci ze mi cos nie wychodzi. pamietam jak kupilem dejana 1.05 wtedy na budrzet 17latka ktorego kieszonkowe pochlanial moj abonament pol roku na tego "boxa" zbieralem... I szlak mnie trafial jak wgrywalem oprogramowanie tel ladnie pieknie chodzil ale nie mial zasiegu i sie resetowal... Wtedy jeszcze nie znalem zadnego forum szukalem informacji po necie ale nic nie moglem znalesc i nikt nie chcial mi powiedziec dlazego tak sie dzieje :( Okazalo sie, ze trzeba zliczyc sumy kontrolne i tel bedzie smigal Teraz jest latwiej powstaje coraz to wiecej stron tego typu jak ta i latwiej zbierac informacje.

Jak bedziesz mial jakis problem nie bedziesz wiedzial co na poczatek kupic wal do mnie smialo na PW a na pewno ci pomoge jak bede mial chwile;)

Pozdrawiam
  • #10 2004507
    nemoo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A ja bym Ci radził odłożyć telefony i złapać się za słowniczek ortograficzny Panie Majster
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 2004866
    KuBaN
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja natomiast mam do Was nastepujace pytanie: czy wszystkiego uczyliście się sami, czy mieliście jakiegoś nauczyciela? Bo ja siedze w temacie GSM juz ok. roku i wszystkiego jak narazie ucze się sam. Dzieki ciężkiej pracy i często nieprzespanej nocy mam już spore doświadczenie (w porówaniu do Waszego to pewnie nic) w robieniu Siemensów, bo tylko takimi się zajmuje, ale nadal zostaje wiele do nauczenia się. Myslałem o jakiś praktykach w jakimś komisie, ale nie znam nikogo kto się tym zajmuje, a nie podejrzewam, żeby brali tak po prostu kogoś z ulicy :( A szkoda, bo bardzo chciałbym zobaczyć prawdziwego fachowca w akcji, poza tym miałbym dostę do lepsezgo sprzętu, bo jak narazie to dysponuje jedynie hotem, kolbówką, miernikiem, kabelkami pod com no i oczywiście rozumiem :)
  • Pomocny post
    #12 2004968
    Ultimate666
    Poziom 12  
    Ja się uczyłem wszystkiego z różnych for. I podobnie jak KuBaN zajmuje się głównie siemensami, bo są wg mnie łatwiejsze do opanowania i bardziej 'tuningowalne' :)
    Co do nauczycieli: moimi są forumowicze z siemensinfo i fks i oczywiście elektroda.pl :D
  • Pomocny post
    #13 2005031
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Najlepiej uczyć się na błędach jak to mówią :-)

Ale tak poważnie to własne kombinacje są najcenniejszym źródłem wiedzy. Ja raczej Nokia niż Siemens więc trenuje na 5110, 3210 itp. W dzisiejszych czasach głównym źródłem będzie też internet [fora, grupy, strony www]. Co do nauczycieli to kto chcętnie by zdradził swoje sposoby naprawy i przekazywał doświadczenie?? Nie wydaje mi się żeby jakiś komis zatrudnił laika, nauczył go wszystkiego, dał dostęp do sprzętu. Przecież nikt nie będzie uczył konkurencji. Co innegoi jeżeli twoim nauczycielem jest np. twoj ojciec. Wtedy wiadomo że nauka zostanie w rodzinie. Dobrze jest też mieć jakiegoś zaufanego kumpla, który jest w tym oblatany i naprawi to co ty popsułeś [za pieniądze oczywiście].

Jeżeli chcesz się nauczyć naprawiać telefony to najpierw kup sprzęt. Jak będziesz ćwiczył na sprzęcie to doświadczenie przyjdzie samo. Zakładam, że najpierw będziesz uczył się robić komy softowo [czyli tylko oprogramowanie bez naprawy sprzętowej].

Tak więc potrzebne Ci będzie:
    1) Tornado [koniecznie oryginalne] - 550 pln
    2) Smart Dongle - 300 pln
    3) Prodigy [żeby podnieśc to co Tornado ubije] - 150 pln
    4) Kable do Siemensów, jakieś flashery - 100 pln

Ceny podaję z przesyłkami i z małym zapasem.

POZDRAWIAM.

P.S Acha każde forum internetowe ma przycisk ,,Szukaj". Nie zapominaj o tym!
  • #14 2012730
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    "3) Prodigy [żeby podnieśc to co Tornado ubije] - 150 pln "

bez przesady co ubiles tornadem to tornadem postawisz

tak jak koledzy pisza musisz sie sam nauczyc na wlasnych bledach czasami niestety kosztownych
    loki to dosc drogie hobby trzeba to lubic i odpowiadac za to co sie robi jak ubijesz fona klientowi to kase trzeba oddac lub naprawic a zdarzaja sie tacy w moim miescie ze ubija fona i wmawiaja klientom ze tel. juz byl uszkodzony a potem po tych servisach przychodza zeby naprawiac :) czesto sie udaje :D ale coz kazdy popelnia bledy i trzeba sie do nich umiec przyznac.
  • #15 2065764
    kusmi
    Poziom 12  
    kup sobie jakas 3210.I na niej cwicz.Programowo zawsze da sie naprawic to co bys "zepsul" :D
  • #16 2065975
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Tak to jest ja sie uczylem i nadal ucze co widac po moich postach.........ale wsumie to kupilem kilka 3310 w celach naukowych. Mi sie wydaje ze to poprostu trzeba byc do tego stworzonym. To tak jak jeden tanczyc nie umie choc sie uczy a drugi popatrzy i wychodzi mu odrazu ;-)

Jak dla mnie to kupic cos do treningu, czytac elke i to duzo czytac. Ja np najpierw poczytalem potem zdecydowalem sie wejsc w gsm :-) Jesli masz do tego predyspozycje i duzo czytasz to sie nauczysz. Kazdy naprawiac moze nie kazdy dobrze - czytaj ->" czyscic jedynie klawisze"

kolejna sprawa to oczywiscie pomoc innych kolegow z elki. Ja osobiscie czytam i jak nie znajde odpowiedzi to pytam. Jak komus nie chce sie poczytac i zadaje bzdurne i oczywiste pytania to wiadomo ze dostanie po uszach za to.........

Moja recepta jako rowniez "świerzaka" w gsm to CZYTAC, CZYTAĆ CZYTAC......... i trenowac na trupach z zalozeniem ze nauka kosztuje a nie nastawiac sie na zysk...........
  • #17 2066108
    Irek24
    Poziom 15  
    Ktoś kiedyś na tym forum dobrze zauważył: coraz więcej ludzi chce naprawiać telefony, właśnie telefony. Telewizorów, magnetowidów, komputerów nikt nie rusza. Dlaczego? :D Nie mam nic przeciwko temu, a nawet popieram ludzi, którzy próbują starają się, szukają, mają własną inwencję.

bartek 23: Jeżeli czujesz, że masz możliwości to: Czytaj, myśl, kombinuj, pytaj w ostateczności. Przede wszystkim czytaj bo fora to kopalnia wiedzy. A jak będziesz już coś umiał to nie rób tego za 5zł :D Na początek kup sobie Flasher Dejana i kable mbus (chyba że potrafisz zmontować sam) jakiś telefon np 3210 lub 3310 i rób z nim co się da, bo najlepsza nauka jest przez doświadczenie.

Pozdrawiam!
    Irek.
  • #18 2066542
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    A ja myśle że pomaganie takim osobom to właśnie wspieranie 5cio pln'owców bo takimi najczęściej zostają a później sami narzekamy jak to kiepsko jest w interesie a sami do tego brniemy, wystarczy że taka osoba opanuje same proste nokie ale nie poradzi sobie z resztą powiecie co z tego... ale to już mały kawałek chlebka odebrany. Wychodze z założenia że jeżeli ktoś naprawde chce się czegoś nauczyć i ma podstawy "logicznego myślenia" to dojdzie do wszystkiego poprzez skrupulatne przeglądanie każdego forum i analizowanie tego co tam napisano a nie pisanie postów w stylu "Podeślijcie mi info na maila co i jak zrobić" albo błaganie o opis krok po kroku.

Nie widze zupełnego sensu odpisywanie takim osobm a jakoś koledzy ciągle to robicie to jakieś nabijanie sobie postów czy próba zdobycia uznania na forum ? Mając nawet lekkie podstawy elektroniki zadajcie pytanie w innym dziale na elce ktoś napisał dlaczego w telefony tak każdy idzie a to dlatego że pomagacie napiszcie do działu monitory itp. i zobaczycie jaką odpowiedź tam dostaniecie... odpowiedź w pełni fachowym językiem a jak czegoś w odpowiedzi nie rozumiesz to "Dostałeś przecież odpowiedź, skoro jej nie rozumiesz to po co się za to w ogóle bierzesz ?" bez dłuższych dyskusji.

Apel do was Panowie... dajcie sobie spokój z takimi ludźmi jak zaczerpną przynajmniej podstawy (również języka polskiego) wtedy można z takimi ludźmi podyskutować, a tak sami pod sobą dołki kopiecie.

I to nie jakieś embargo na wiedze ale chodzi o podawanie wszystkiego dla takich ludzi na tacy, co jest bardzo głupim rozwiązaniem.
  • #19 2067024
    fikus
    Poziom 16  
    zgadzam sie z przedmowca, sami sobie tworzymy 5zlotowkowiczow. Sam do niedawna sporo placilem za wiedze jesli czegos nie umialem a chcialem sie do wedziec to bylo przlej na konto stowke to ci powiem!! Byl bym za stworzeniem jakiegos forum do kotrego mial by dostep tylko ograniczona liczba ludzi i tylko ci ktorzy posiadaja dzialalnosc gospodarcza a jak by mlodzi placili za wiedze to by ja pozniej szanowali i nie robili niczego za piwo czy 5zl!! takie jest moje zdanie a wiem to na wlasnej skorze pamietam jak kilka lat temu zrobilem swojego wlasnego softa wtedy jeszcze nie bylo nemo czy electro jedyna osoba ktora cos robila w tym kierunku to bym maciejka czy nixs i szlak mnie trafial jak widzialem gdy ktos przywlaszczal sobie "moj" soft a za informacje jak cos zrobic placilem i nie bylo ze wgraj mi tego softa za 5zl jak ktos chcial to 30zl jak nie to nara!! podobnie bylo z simlockami dobrze ze te nowe modele noki malo kto potrafi obsluzyc kalkulatorem jedynie zkoda ze sim lock z bb5 jest niemozliwy jak na ta chwile powinien istniec jakis sprzet ale wypuszczenuie darmowego oprogramowania powinno byc kategorycznie zabronione!! Kazdy kto a serwis na pewno by za to zaplacil bo by mu sie zwrocilo a 5zlotowkowicz juz nie bo nie mial by na tym interesu i sprawa byla by zalatwiona ale z 2 strony wiedze z tego czy innego ofrum czerpia tez wlasciciele/pracownicy serwisow i wprowadzenie platnych informacji moglo by troche zrujnowac mniejsze i slabsze serwisy :/ wiec za bardzo nie istnieje zloty srodek
  • #21 2067182
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    przestańcie się czepiać, bo to typowe polskie chamstwo: sam wiem, drugiemu nie powiem i dzięki temu zarobię. a może to coś w stylu: sam nie zjem, drugiemu nie dam? beznadzieja totalna. nie chcecie pomagać nie pomagajcie - ja z pewnością jak będę znał odpowiedź na jakieś pytania to odpowiem, bo nie jestem egoistą. tylko mi nie mówcie o konkurencji itp - sratatata.
  • REKLAMA
  • #22 2067669
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Nie mówie o odcięciu wiedzy ale o nie wchodzenie w dyskusje z ludźmi którzy nic potrafią nic sami wykombinować. Typowy temat :

Autor : "Chce ściągnąć simlocka z telefonu xxx"
    Odpowiedź "Zrób to i to tym i tym"
    Autor : "Ok ale jaki kabelek bede potrzebował do tego ?"
    Odpowiedź "Ten kabelek xxx z allegro"
    Autor : "Zamowilem dotarl ale mam problemy z polaczeniem"
    Odpowiedź : "Zrob to i to"
    Autor : "Ok teraz idzie ale co mam zaznaczyć w tym programie"
    ....
    itd... itd...

na takich ludzi to no comments ;]
  • #23 2068303
    Irek24
    Poziom 15  
    To smutne ale prawdziwe to co napisał cinekk. A problemem jest fakt, że coraz więcej softu jest za darmo (legalnie i nielegalnie). Chętniej pomaga się komuś, kto wykazuje własną inicjatywę. Co do nauczyciela: dobrze jeżeli się ma ale tak naprawdę ciężko znaleźć. Osobiście od spraw typowo technicznych i elektronicznych mam ojca, ale do typowo GSM - jestem zdany na siebie.

Pojawiła się propozycja utworzenia forum tylko dla userów z działalnością gospodarczą. Zauważcie tylko, że najwięcej pytań zadają Ci, którzy takiej nie prowadzą. Takie forum to dużo mniej tematów. Może to i dobrze?... :D

Podsumowując: Aby nikt krzywo na Ciebie nie patrzył, w pierwszej kolejności polegaj na sobie :D

Pozdrawiam!
  • #24 2068410
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    No ok to co ja mam np zrobic?? Cos trzeba robic, elektronika mnie interesuje, podoba mi sie robienie komorek. Zapozyczylem sie n asprzet bo nic mi latwo nie przychodzi nikt mnie nie sponsoruje, nawet piwa nie wypije bo mi szkoda bo chce splacic dlug i kupic kolejny sprzet. Ale rozumow nie pozjadalem i skad mam sie dowiedziec jak cos zrobic, przeczytam przeczytam i czegos jeszce nie wiem to pytam. Sam juz teraz mam pewne doswiadczenie i zupelnie inaczej robie te same usterki co zaczynajac. Jak odetniecie dojscie do forum to nie bedzie kogo zapytac.

Wsumie to ciekawi mnie zrobienie platnego forum, bo taki pomysl zauwazylem i w takim razie kto ma zarobic na tym?? podejrzewam ze trzeba by placic tym ktorzy pytali np na elce za free i niedosc ze za darmo dostali wiedze i rady od innych to jeszce teraz sprzedaja ja innym.

Swoja droga i tak sie nie wyeliminuje 5pln bo u mnie w promieniu 40km nie ma nikogo takiego jak ja. No jest koles co prubuje zwykla lutownica naprawiac potem przychodza zebym to poprawil. Jest ktos kto ma deejana tylko i wgrywa softy tylko co mu z tego jak i tak ciagle przychodza bym tornadem zrobil telefon bo nie wstaje po fleshu...........

Takich ludzi sie nie wyeliminuje i beda zawsze. A jesli ktos jest dobry to i tak bedzie mial klientow.
    Moim zdaniem na pogarde zasluguje wlasnie ktos z przykładu wyżej ktory kupil kabel i nie umie go podlaczyc, albo nie wie jak wpisac kod z kalkulatora do simlocka to sorki ale to chyba juz porazka na maxa
    Pozatakimi ludzmi nie wiem co jest zlego w tym by komus innemu pomuc???
  • #25 2909258
    pamazur
    Poziom 11  
    witam,

nie jest do końca tak jak mówicie.
    prowaze salon gsm od kilku miesięcy i na początku stwierdziłem ze bede sprzedawał same akcesoria.

Po dwóch miesiącach odsyłania klientów, którzy kupili u mnie np. panel i ładowarkę, ale nie mogłem im zdjąć simlocka np z 6610 kupiłem tornado..
    Coraz lepiej mi idzie, sciągam locki itd ale wiadomo ze nokie to nie wszystko. Zacząłem dłubać w SE i powoli Siemensy i widzę jakie to czasem trudne tematy.
    Bardzo dużo pomocy znalazłem na 'elce' ale szlag mnie trafia jak słyszę ze każdy laik będzie ściągał locki za 5zł. W moim przypadku niewiele w porównaniu z Wami jeszcze umiem ale locki ściagam najdrożej w mieście.
    I mam to w dupie jak ktoś pojdzie gdzies indziej ściągnąć locka 5zł taniej.
    Pełno jest takich ciułaczy. U mnie akurat locki są dodatkiem bo tak jak wspomniałem bazuję na akcesoriach i co najśmieszniejsze mnie akurat wkurza, że prawdziwe serwisy sprzedają np ładowarkę za 8zł...to jest smiech na sali.

wiec nie zawsze pomagając laikom pomagacie '5plnowcom'

z pozdrowianiami
  • #26 2910830
    rogals79
    Poziom 14  
    Ja jak rozpocząłem moją pracę w serwisie to tylko simloki robiłem i nie ze w szystkich modeli uczyłem się sam czytając fora w internecie i jakoś mi szło (jak do tej pory tylko trium aria zepsułem tak że nie mogłem naprawić) jak wyszły kalkulatory i interesie zaczęło się psuć postanowiłem naprawiać HW minimalne doświadczenie elektroniczne miałem kupiłem HOT'a i kolbówke cały osprzęt i czas na naukę nie robiłem tego jak inni tylko pytając bo według mnie nie tędy droga jak jakiejś informacji nie było na jednym forum szukałem na innym w porównaniu z młodymi serwisantami używłem przycisku "szukaj" po jakiś 2 miesiącach nokie 3310 znałem jak swoją dłoń raz z nudów z 3 popsutych płyt poskładałem 1 dobrą i to praktycznie przelutowująć wszystkie najważniejsze mBGA plus tor radiowy (jak wstała nie miała zasięgu) taka nauka jest najlepsza i przedewszystkim cierpliwość trzeba mieć i wyrozumiałą rodzinę czasami całą noc siedziałem nad problemem
    polecam wszystkim taki właśnie rodzaj nauki czytanie a nie głupie zadawanie pytań rozwiązywanie problemów z telefonami samemu w taki sposób więcej się nauczysz a nie tylko będziesz czerpał z czyjejś wiedzy
    pochwalić się mogę że do serwisowania telefonów zainspirowałem mojego klienta teraz dobrego kolegę jego zaciętość do nauki sprawiła że pracuje teraz w jednym z najlepszych serwisów telefonów w anglii i to za bardzo dobre pieniądze
    mam nadzieję ze mój tekst da wam do myślenia (młodzi serwisanci)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nauka zdejmowania simlocków i zmiany oprogramowania w telefonach wymaga przede wszystkim zakupu odpowiedniego sprzętu, takiego jak flasher, kable do komunikacji (np. na COM do Nokii i Siemensa), lutownica, miernik oraz zestaw narzędzi. Zaleca się rozpoczęcie od tańszych modeli telefonów (np. Nokia 3310, 3210, Siemens C35, S55), aby minimalizować ryzyko strat finansowych podczas nauki. Kluczowa jest cierpliwość, samodzielne eksperymentowanie oraz intensywne czytanie dostępnych forów i stron internetowych poświęconych GSM, takich jak elektroda.pl, softgsm.pl, techtronic.pl czy gsmhosting.com. Wiedza z zakresu elektroniki, umiejętność posługiwania się miernikiem oraz podstawy lutowania są niezbędne. Doświadczenie zdobywa się poprzez praktykę i analizę błędów, a także korzystanie z pomocy bardziej doświadczonych użytkowników i forów. W dyskusji podkreślono, że samodzielna nauka jest najczęściej jedyną drogą, gdyż serwisy rzadko oferują szkolenia dla laików. Warto również mieć świadomość, że jest to kosztowne hobby, wymagające inwestycji finansowej i czasu. Wspomniano o konieczności liczenia sum kontrolnych przy wgrywaniu oprogramowania, aby uniknąć problemów z zasięgiem czy resetowaniem telefonu. Dyskusja porusza także kwestie etyczne i ekonomiczne związane z udzielaniem pomocy początkującym oraz problem konkurencji na rynku usług GSM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA