logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia

sensebhp 06 Sty 2023 12:10 1161 13
REKLAMA
  • #1 20370699
    sensebhp
    Poziom 3  
    Witam. zdarzyła się sytuacja że konto Gościa na komputerze jest administratorem. Co mam zrobić? Opcja z usunięciem przez wpisywanie w funkcji CMD i próby usunięcia admina, nie działają. Blokuje admin wszystkie działania, sterowniki blokuje, odrzuca wszystko. Mam Win 7 Pro.
  • REKLAMA
  • #2 20370962
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Uruchom z konta administratora okno cmd z prawami administratora i tam:
    net localgroup Administratorzy /del Gość

Jak cos nadal bedzie nie tak to zamiesc wynik polecenia:
    net user Gość
  • #3 20371255
    sensebhp
    Poziom 3  
    Dzięki zaraz przetestuje w praktyce. Poprzednie linki z YouTube " net user /administrator:też" wyrzucało z błędami.
    Pewnie ta sama przyczyną jest z opcją instalacji uaktualnienia Windowsa do 10.
    Tutaj kod błędu to : 0x80072F8F-0x20000.
    Wogóle czy warto jest to robić? Może wystarczy po instalować jakieś sterowniki czy programy?
    Laptop to HP ProBook 6450b i5vPro 64bit Windows 7 Profesjonal.
    Może kupić SSD doinstalować jakieś programy czy sterowniki ,wystarczy żeby do neta
  • REKLAMA
  • #4 20371260
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    sensebhp napisał:
    Może kupić SSD ...

BDB pomysł.

SSD da drugą młodość, a system najlepiej przeinstalować na nowo.
  • #5 20371296
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @sensebhp zostan przy W7 + koniecznie SSD, jak masz 4GB ramu to dokup druga kosc, zeby miec 8GB i wtedy mozesz myslec o W10, ale przez najblizsze pare lat mozna nadal uzywac W7, nie ma sensu zmienic na sile.

> net user /administrator:też" wyrzucało z błędami.

Jakimi? Uruchamiales to z okna CMD z prawami administratora? Oczywiscie piszesz o: net user Administrator /active:yes ?

> Tutaj kod błędu to : 0x80072F8F-0x20000.

Wlacz TLS -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3944420.html

Ps. Wogóle -> W ogóle.
  • #6 20371351
    sensebhp
    Poziom 3  
    Kolobos. W moim przypadku to słabo wygląda. Ja Ci dom mogę zabudować, komputer , traktuję rekreacyjnie 😄.
    Brak słów. Jeden z podanych schematów przez Ciebie przechodzi warunkowo, żeby zaraz go odrzuciło. Podeślę Ci fotki zawsze to jakieś wzbogacenie praktyczne. Nie będę się spinał, popatrzę na allegro do 1.5 tys nowego coś kupię albo win11 czy chromebook . Do net starczy. SSD też pewnie będzie.
    Dzięki za chęci o wsparcie. Ale nie moja dziedzina.
  • REKLAMA
  • #7 20371357
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Oddaj do serwisu to Ci zrobia za pare zlotych, wymiana dysku na SSD, instalacja + ram.

Chromebook to sie do niczego nie nadaje, nawet o tym nie mysl.
  • #8 20371392
    sensebhp
    Poziom 3  
    Skoro tak twierdzisz że chrombook to szit, zapewne tak jest. Dlatego takie tanie.
    Mam oryginalnego Windows 7 Pro więc chyba coś z niego wycisną w serwisie. A faktycznie SSD za grosze można kupić, przesledzilem teraz parę ofert i już z aktualnym Windows 10 są microkompy w cenach od 200 pln
    Załączniki:
    • Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia IMG_20230106_155459.jpg (4.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia IMG_20230106_160025.jpg (5.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia IMG_20230106_155637.jpg (5.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia IMG_20230106_160538.jpg (4.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 Pro - Konto Gość bez hasła i opcji usunięcia IMG_20230106_160658.jpg (4.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20371419
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Mam oryginalnego Windows 7 Pro więc chyba coś z niego wycisną w serwisie.

Jak juz instalowac nowy system to tylko taki ze zintegrowanymi aktualizacjami, obrazy sa np. na basewin.

> A faktycznie SSD za grosze można kupić

Tylko nie kupuj jakiegos badziewia typu Goodram CX.., jak chcesz kupic to MX500.

> przesledzilem teraz parę ofert i już z aktualnym Windows 10 są microkompy w cenach od 200 pln

Nie! To nadal badziewie, ktore sie do niczego nie nadaje, kupuja to jacys naiwni ludzie, ktorzy sie w ogole nie znaja i mysla, ze bedzie dzialac!

Nie wiem co jest na pierwszym screenie, zamknij, na drugim jakis certyfikat, po co ten screen? Ja rozumiem, ze w ogole nie wiesz co robisz, ale masz pobrac i uruchomic:
    https://download.microsoft.com/download/0/6/5...F-BC2C-D69E5B9E9A68/MicrosoftEasyFix51044.msi
    Trzeci screen znowu nie wiem po co, a na czwartym pokazujesz, ze nie potrafisz przepisac paru znakow bez bledow, nie mowiac juz o skopiowaniu?

net localgroup Administratorzy /del Gość
    net user Gość

Czy to wyglada chociaz troche podobnie do tego co wpisales w oknie cmd? Chyba nie, wiec po co wpisujesz jakies wymyslone polecenia?

Komputer masz dobry, nie wymieniaj na sile na jakis zlom! Zrob tak jak napisalem, oddaj do serwisu niech Ci kupia ram, dysk (MX500 256GB czy ile tam potrzebujesz) + instalacja W7 z aktualizacjami i bedzie ok. Ewentualnie poszukaj kogos kto sie zna, zeby Ci to wszystko zrobil taniej niz serwis.
  • #10 20372183
    sensebhp
    Poziom 3  
    Kolobos. Dziękuję za krytykę.
    Błędy wynikają z niewielkiego doświadczenia i obawy pogorszenia już kiepskiej sytuacji .
    Doskonale rozumiem Twoje zirytowane , patrząc na Twój profil i oceny , szkolne błędy są mocno wq#$#+@jące. Też tak mam w swojej pracy , patrząc kiepskie wykonanie prostej czynności.
    At Vocen screen'ow , takie okna wyskakiwały przy próbie wpisania tego cmd (oczywiście z małej litery). Zbyt dużo filmów na YouTube.
    Mogę korzystać z kompa tylko na "Gość" wylogowujac go i restarcie , pojawia znów jak bumerang. Klikając foldery Komputer- użytkownicy, wyskakują kolejne trzy.
    1. Gość - w nim jest opis KomputerAdmin
    2. Gość że znaczkami 2x pik karciany- tam gość
    3. Publiczne - chyba pusty
    Mam nadzieję że nie powtórzy się taka sytuacja. Ale wezmę sobie do serca uwagi odnośnie korzystania z shift czy Caps Look oraz kopiowania. Mea Culpa 🤭
    Zaniosę do jakiegoś magika i przekaże wytyczne otrzymane od Ciebie. Ewentualnie będę prosił o konsultację. Co do samego urządzenia, przy zakupie rok temu sugerując się dopiskami wszędzie pro, i5vPro wydawały się kuszące w relacji do ceny.
    Raz jeszcze dziękuję za pomoc i opie#$&l bo to też edukacyjne. Miłego weekendu

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie.
    Czemu w tych okienkach jak wpisywałem cmd , wyskakiwał opis win 32bit
    A w całej reszcie opisywany jest jako 64bit.
  • #11 20372190
    grzeg9rzek
    Poziom 4  
    Moge pomóc.
    Posiadam windows-a 7 i wiem jak usunąć konto gościa.
    1.Musisz posiadać inne konto z administratorem.
    2.Wchodzisz w: Panel sterowania/konta użytkowników/Zarządzaj innym kontem/Konto gość(coś tego typu)/Usuń konto albo wyłącz konto.
    Mam na dzieje że pomogłem
  • REKLAMA
  • #12 20372211
    sensebhp
    Poziom 3  
    Grzeg9rzek. Nie przejdzie u mnie. W poprzedniej wiadomości , opisywałem że są foldery z opisem komputeradmin

Dodano po 8 [minuty]:

Gość - wewnątrz komputer/admin
    Gość+2piki- wewnątrz komputer -administrator
    Publiczny- pusty
    To jedna z pierwszych prób była i nic.
    Usiłując stworzyć nowe konto w okienku wpisując nick cokolwiek , otrzymuję komunikat o błędnych znakach z takim opisem [¥√|π√] błędne znaki.
    Przyda mu odświeżenie. Transplantacja istotnych organów i wróci do formy.
  • #13 20372219
    grzeg9rzek
    Poziom 4  
    Oj w tym przypadku nie wiem co zrobić
  • #14 20372512
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Co zrobić, zostało już napisane.

Czas na zakup SSD i działanie. ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kontem Gościa w systemie Windows 7 Pro, które ma uprawnienia administratora, co uniemożliwia usunięcie go. Proponowane rozwiązania obejmują użycie polecenia CMD do usunięcia konta Gościa oraz sugestie dotyczące modernizacji sprzętu, takie jak instalacja dysku SSD i zwiększenie pamięci RAM. Użytkownicy dyskutują również o możliwościach aktualizacji systemu do Windows 10 oraz o problemach z błędami podczas instalacji. Wskazówki dotyczące poprawnego użycia poleceń oraz zalecenia dotyczące zakupu sprzętu są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA