Witam chcę zbudować giętarkę i tu moje pytanie, jakie średnice kół użyć do giętarki na której będą gięte rury o średnicy 17.2 mm grubość ścianki 2,3 mm ? Rura ze szwem
Jaki promień potrzebny koledze? Rury ze szwem niezbyt dobrze się gną.
Są gotowe kolana hamburskie do wspawania i nie wiem czy to nie wyjdzie ładniej i taniej.
Ja do zwykłej hydraulicznej 8t kitajskiej giętarki kiedyś sobie dotoczyłem kamień fi ok. 100mm i rowek do kantu szerokości ok. 17,3 może 17,4 już nie pamiętam teraz i głębokości za połowę rurki myślę że z 10-11 mm i nawet to szło, nie spłaszczało bardzo rury bo kamień ją trzymał na boki.
Nie bawię się w takie rzeczy, nie mam na to czasu. jedynie może bym znalazł drugą połówkę tego kamienia którym giąłem ale to było ponad 5 lat temu więc nie wiem gdzie leży i czy znajdę.
✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące budowy giętarki do rur o średnicy 17,2 mm i grubości ścianki 2,3 mm. Użytkownicy sugerowali różne średnice kół do gięcia, wskazując na możliwość użycia głównej rolki o średnicy 100 mm oraz drugiej rolki dociskowej o średnicy 60 mm. Zwrócono uwagę na problemy z gięciem rur ze szwem, które mogą się spłaszczać. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z użyciem gotowych rozwiązań, takich jak kolana hamburskie, oraz z modyfikacjami istniejących giętarek hydraulicznych. Wspomniano również o możliwościach wykonania rolek na tokarce oraz o wykorzystaniu elementów z samochodowych siedzeń jako szkieletu. Wygenerowane przez model językowy.