logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co może być przyczyną tego, że laptop sam się włącza?

tadek76 07 Sty 2023 13:12 2553 3
  • #1 20372725
    tadek76
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    W biosie (uefi) nie jest ustawione, aby laptop włączał się przy podniesieniu matrycy czy na czas (timer) w określonych godzinach czy dniach. W systemie Windows 8 też nic nie ma. Bios jest najnowszy, laptop nie wykazuje jakichkolwiek usterek czy wad.
    Jest jednak problem (bateria oryginalna, działa 5-7h), laptop potrafi sam się włączyć od czasu do czasu. Wszystkie hibernacje, uśpienia i podobne w systemie są wyłączone. Wyłączam laptopa wieczorem, robię power off, wyłącza się i jest ok. Rano, gdy wstanę widzę że laptop jest włączony i uruchomiony jest system oraz bateria zjedzona w 30-40%. Dzieje się tak sporadycznie od czasu do czasu, może raz czy dwa na miesiąc. Jestem pewien na 100% że laptopa nikt nie dotyka, nikt nic nie podłącza, nie ma w nim wifi/bluetooth i nic innego, co mogłoby go obudzić.
    Bateria w bios jest nowa, system wgrywałem kilka razy czysty, nie wiem co się dzieje. Hp 850 G5, windows 8.1.
  • #2 20372897
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    ppm na start, menedżer urządzeń, karta sieciowa, ppm właściwości, zarządzanie energią, masz tam wyłączone "zezwalaj temu urządzenia na wznawianie pracy komputera"
  • #3 20373414
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Aktualizacje systemu.
  • #4 20395435
    tadek76
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Zrobiłem z tej "kupy" tablet. Rozebrałem laptopa, pozbyłem się kadłuba, na tył matrycy dałem solidną pleksi która nie reaguje na ciepło (2cm grubości), przykleiłem do tego płytę główną i pokryłem aluminiową klapą od matrycy. Płytę zamontowałem tyłem tak aby chip procesora stykał się z obudową, która jest teraz radiatorem. Temperatury podczas pracy na wysokich obrotach w okolicach 80C więc może tak zostać. Podczas zwykłej pracy bez obciążenia z prockiem ustawionym na 1.40GHz (40% w UEFI) temperatura waha się w przedziale 55-65C.
    Wstawiłem jedynie 8GB RAM i mały dysk M2 w celu oszczędzania energii. Całość sklejona klejem do szyb samochodowych. wygląda jak duży 12 calowy tablet. Szkoda, że nie mam ekranu dotykowego w tym modelu, byłoby znacznie łatwiej to obsługiwać a tak niestety muszę podłączać zewnętrzną małą klawiaturkę od tabletu oraz myszkę ale coś za coś. :Laptop odchudzony, ważny tyle co nic i dzięki modemowi WWAN zyskał GPS i internet mobilny.
    Nie miałem co z tym zrobić a sprzedawać za grosze nie było sensu. Szukałem tabletu z windows, GPS i dobrą baterią, nie znalazłem nic co ma choćby 4GB RAM i jest tanie, zatem przerobiłem tego malca. Na razie syn testuje go na wyjeździe, gdy wróci to wrzucę jakieś foty oby nie było że wodę leję. Jedyny minus to grubość "tabletu", jest dobre kilka CM ale coś za coś. Z czasem (w wakacje) wykombinuję dotyk do tego ekranu bo wiem że są, teraz nie miałem czasu i zbędnego hajsu aby bawić się z tym. Mam nadzieję że posłuży jako tablet (dobry tablet).
    Przy okazji, zauważyłem co robiło zwarcie, że laptop sam się włączał. Wtyk ładowania coś strzelał, odlutowany, wystarczyło poruszać w prawo czy w lewo i laptop się włączał.
    Zlutowałem to poprawnie i wszystko wróciło do normy.

Polecam od siebie budować sobie takie tablety, zwłaszcza że nie jest to cieżkie w wykonaniu o ile nie będzie zależało nam na późniejszej odpsrzedaży, tego nikt już nie kupi.
    Jest dużo modeli laptopów 11>12" które na to się nadają a po rozłączeniu klawiatury, touchpadu laptop na zewnętrznych peryferiach działa poprawnie. Nie ma problemu z wykrywaniem klawiatury zewnętrznej aby wejść do bios itp. Teraz szukam jakiegoś 12.5" calowego etui z klawiaturą USB, wtedy całośc będzie nawet fajna.
    A tak na serio, to do budowy takiego sprzętu wystarczą tylko:
    - bateria
    - matryca
    - płyta główna
    - oraz dysk, RAM, WWAN, WIFI, antenki, mały zasilacz
    oraz jakaś stara aluminiowa pokrywa matrycy, trochę pleksi, przednia ramka i klej do szyb :D

Za grosze można zrobić surwiwalowo/terenowy tablet z parametrami, których ciężko szukać w sklepach.
REKLAMA