logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrola kierunku energii przyrządem z przekaźnikiem

Narek 1 08 Sty 2023 21:45 489 3
  • #1 20375367
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Może ktoś podpowie, czy znacie jakiś przyrząd, miernik 3 fazowy posiadający przekaźnik reagujący na kierunek przepływu energii do i z sieci. Wiem, że są liczniki energii posiadające dwie diody sygnalizujące import i eksport ale trudno to dalej wykorzystać do sterowania. Znalazłem taki przekaźnik ale 1-fazowy EPM-621. Sprawa dotyczy uniknięcia wysyłania do sieci energii z pracy generatorowej silnika asynchronicznego.
  • #2 20375446
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Narek 1 napisał:
    Sprawa dotyczy uniknięcia wysyłania do sieci energii z pracy generatorowej silnika asynchronicznego.

Wow, może opisz co to za urządzenie pracuje z tym silnikiem, bo w życiu nie widziałem by ktokolwiek miał z tym problem przy silnikach o "domowych" rzędach mocy.
  • #3 20377342
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Nie tylko o domowych instalacjach jest mowa na elektrodzie. Ten silnik indukcyjny w pracy generatorowej służy do obniżenie poboru energii z sieci. Napędzany jest silnikiem zasilanym gazem. Z tego gazu powstaje prąd i ciepło i suma sumarum za prąd płaci się 3 razy mniej niż z sieci a ciepło wykorzystywane jest do ogrzewania. W wytworzonym cieple nie ma oszczędności. Takie urządzenie nosi nazwę kogenerator. I właśnie szukam przyrządu aby energia nie uciekała do sieci. Teraz mam to zbyt skomplikowane.
  • Pomocny post
    #4 20377581
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    W fotowoltaice są takie myki, zwiększające autokonsumpcję, falownik połączony z inteligentnym licznikiem i/lub przekładniki założone od razu przy wyjściu z licznika.

Może trzeba szukać w tym kierunku.
REKLAMA