logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT

domino1405 09 Sty 2023 19:22 495 9
REKLAMA
  • #1 20376811
    domino1405
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Opis komputera:
    -płyta główna: Gigabyte B660M DS3H,DDR4 S.1700 2x M.2
    -karta graficzna: MSI Radeon RX6500 XT MECH 2X 4G OC
    -procesor: Intel Core i3-12100F 12M Cache to 4.30 GHz
    -pamięć RAM: G.SKILL RipjawsV 16GB Black 2x8GB 3200MHz DDR4
    -Windows 10 Home 64-bit, wersja 10.0.19045
    -BIOS American Megatrends International, LLC. F20, 25.10.2022
    Mam mały problem z odtwarzaczem na YouTube na nowym komputerze. Mam go od listopada i problem występuje od samego początku.
    Zaciemnienie w dolnej części odtwarzacza jest błędnie wyświetlane. A dokładnie błędnie wyświetlają się w odtwarzaczu napisy (czas filmu i tytuł rozdziału). Są mało widoczne. Widoczne na zdjęciu:
    Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT
    I tak jest to widoczne na ekranie. Jednak gdy zrobię zrzut ekranu i go otworzę, to wszystko jest tak jak być powinno (tak jak na drugim zdjęciu poniżej).
    Tak samo jest na monitorze podłączonym do DisplayPortu przez adapter DP>VGA, jak i na telewizorze podłączonym przez HDMI. Nie ma znaczenia, czy do komputera podłączony jest tylko monitor, tylko telewizor, czy oba odbiorniki. Zawsze odtwarzacz wyświetla się niewłaściwie.
    I teraz najciekawsze. Gdy włączę telewizor i ustawię duplikowanie ekranu, to też jest wszystko ok. Jak na zdjeciu:
    Problem dotyczy Chroma. Na Firefoxie jest ok, ale wolałbym się już nie przesiadać.
    Serwis, który składał komputer, poinstalował najnowsze sterowniki, ale rozkładają ręce. Oprogramowanie od karty graficznej jakiś czas temu pobrało i zainstalowało najnowsze sterowniki, ale nic to nie zmieniło. Chrome pobrana najnowsza wersja.
    Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Nie jest on jakoś bardzo uciążliwy, ale jak widać, na białym tle jest dość niekomfortowo korzystać z YT. Szukałem rozwiązania, ale niestety nic nie udało się znaleźć. ;(

Znalazłem trzy działy, które nadawałyby się na ten wątek, ale ten wydał mi się najlepszy. Przepraszam, nie jestem tutaj stałym bywalcem. Mam nadzieję, że ten dział może być. ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20382192
    domino1405
    Poziom 10  
    Mam to już. Nic to nie zmieniło. Czy trzeba to jakoś ustawić?
  • #4 20382266
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Taki format napisów jest na każdym materiale z napisami, czy tylko na tym jednym?
    Jeśli na wszystkich, to trzeba pobawić się ustawieniami napisów albo bezpośrednio w materiale filmowym (ustawienia czcionki i tła) albo w ustawieniach w profilu po zalogowaniu.
  • #5 20383592
    domino1405
    Poziom 10  
    clubber84 napisał:
    Taki format napisów jest na każdym materiale z napisami

Co masz na myśli? Nie chodzi mi o napisy dodane przez autora, tylko o napisy w odtwarzaczu, czyli czas odtwarzania i nazwy rozdziałów. To tak dla jasności, bo nie wiem czy piszesz o tym samym.
    Taki efekt występuje na każdym filmie. Tam gdzie jest ciemny obraz coś tam widać. Natomiast tam gdzie obraz jest jasny nie widać tych napisów.
    Szukałem w ustawieniach YT, ale nie znalazłem tam nic co by pomogło.

Jeszcze jedną dziwną rzeczą jest fakt, że gdy wyłączę "Użyj akceleracji sprzętowej, gdy jest dostępna" w ustawieniach Chrome, problem znika. W sklepie też byli zdziwieni, że to powinno działać odwrotnie. Niestety wtedy pojawiają się inne problemy.
    1. Filmy na YT oraz na stronie kablówki (tvsmart od Vetry) obraz nie jest płynny, lekko klatkuje. Czasami efekt klatkowania jest mniej widoczny, czasami bardziej, ale trochę to przeszkadza. Na 6-cio letni laptopie działa płynniej. :(
    2. Czasami teksty na stronie są rozmyte, niewyraźne.
    Na tej stronie występuje to czasami gdy jestem na dole strony i szybko kółkiem myszki jadę na samą górę. Niektóre teksty są niewyraźne, ale wystarczy, że poruszę kursorem w tym obszarze i już jest ok.
    To samo zdarza się przy przewijaniu FB. Kilka napisów jest rozmazanych, ale poruszę kursorem i się naprawia.
  • REKLAMA
  • #6 20384174
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    domino1405 napisał:
    ...tylko o napisy w odtwarzaczu, czyli czas odtwarzania i nazwy rozdziałów.

Aaa... to o to ci chodzi - opis czasowy oglądanego materiału pod paskiem przewijania. To tu problem leży po stronie samej przeglądarki - zaimplementowanego w niej odtwarzacza video, nie sterowników, czy zewnętrznych aplikacji.
  • #7 20385881
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Odinsntaluj chrome ze wszystkim wtyczkami za pomocą revo unistaller. Tylko uważaj co usuwasz. Łącznie z rejestrem! Java, inne wtyczki potrzebne do odtwarzania, zainstaluj z poziomu przeglądarki. Nie, te które sam sobie pobierzesz. Zobaczymy czy pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 20386674
    domino1405
    Poziom 10  
    Po odinstalowaniu za pomocą Revo pokazało mi się dużo pozostałości po programie. Czy mam zaznaczyć i usunąć wszystkie? Czy wpisy rejestru mam usunąć, czy zostawić, bo nie wiem, czy zrozumiałem?
    Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT Zaciemnienie i błędne wyświetlanie napisów w odtwarzaczu YouTube na Gigabyte B660M i MSI RX6500 XT

Jave też mam odinstalować i zainstalować po zainstalowaniu Chrome?
  • #9 20386765
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wszystkie wtyczki które działają na przeglądarce. W instrukcji programu masz napisane. Musisz uważać czasem co usuwasz iż można coś usunąć czego nie można. Dlatego musisz zrobić kopię, rejestru też.
  • #10 20436127
    domino1405
    Poziom 10  
    Witam po przerwie.
    Użyłem Revo. Usunąłem wszystko co się pokazało po odinstalowaniu Chrome. Reset kompa. Instalacja Chrome. Cały czas to samo. :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem YouTube na nowym komputerze z płytą główną Gigabyte B660M i kartą graficzną MSI RX6500 XT, polegający na błędnym wyświetlaniu napisów (czasu filmu i tytułu rozdziału), które są mało widoczne na ciemnym tle. Problem występuje na wszystkich filmach, a jego rozwiązanie wydaje się związane z ustawieniami przeglądarki Chrome. Po wyłączeniu akceleracji sprzętowej problem znika, ale pojawiają się inne trudności, takie jak klatkowanie obrazu. Użytkownik próbował zainstalować najnowsze sterowniki AMD oraz odinstalować i ponownie zainstalować Chrome, jednak problem nadal występuje. Wskazówki dotyczące usunięcia pozostałości po Chrome za pomocą Revo Uninstaller również nie przyniosły rezultatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA