logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zasilacz Korad KA3010D obniża prąd i napięcie do 0?

Sophayz 10 Sty 2023 18:58 885 8
REKLAMA
  • #1 20378416
    Sophayz
    Poziom 3  
    Witam
    Mam problem z zasilaczem laboratoryjnym Korad KA3010D. Ostatnio podczas pracy zasilacz "oberwał" przepięciem, które w głównej mierze przyjął na siebie kondensator znajdujący się między wyjściem, a uziemieniem. Kondensator już wymieniłem, jednakże zasilacz dalej nie działa w poprawny sposób. Podczas pracy zasilacza z niższymi napięciami parametry prądu są prawidłowe i zgodne z wyświetlanymi wartościami, jednakże szybko zasilacz obniża prąd i napięcie do 0 po czym znowu daje poprawne parametry. Zjawisko powtarza się cyklicznie w krótkich odstępach czasu. Natomiast z pracą z wyższymi napięciami zasilacz od razu zachowuję się jakby na wyjściu było zwarcie. Cały panel przedni działa i reaguje prawidłowo. Przejrzałem i sprawdziłem wiele elementów jednakże wszystkie wykazują prawidłowe wartości i całkowicie nie wiem jak posunąć się do przodu. Ktokolwiek mógłby pomóc lub chociażby doradzić? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Sam zasilacz oprócz tego że dobrze służył mi 4 lata, jest aktualnie mi bardzo potrzebny ponieważ z jego pomocą muszę dokończyć projekt z fizyki na ogólnopolski konkurs, a samego czasu na to pozostało mi strasznie mało.

Załączam również filmy z pracą zasilacza z obciążeniem oraz bez obciążenia.

• REKLAMA
  • #2 20378754
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Podłączałeś miernik do wyjścia zasilacza i jakie są wskazania ? też wariuje ?
    Podepnij pod wyjście zasilacza rezystor 2-5 W około 1k Ohm i podepnij miernik i jakie będą wskazania ?
  • REKLAMA
  • #3 20379945
    Sophayz
    Poziom 3  
    tomtim123 napisał:
    Podłączałeś miernik do wyjścia zasilacza i jakie są wskazania ? też wariuje ?
    Podepnij pod wyjście zasilacza rezystor 2-5 W około 1k Ohm i podepnij miernik i jakie będą wskazania ?

Nie zależnie czy zasilacz pracuje pod obciążeniem czy bez niego, napięcie mierzone zewnętrznym miernikiem jest dokładnie takie same jak te wyświetlane przez zasilacz. Czyli tak, samo napięcie też wariuje.
  • #4 20380001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20380076
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    A jeżeli przyciskiem wyłączysz wyjście, to też tak szaleje? Bo jeśli nie, to obstawiałbym okolice rezystora pomiarowego prądu wyjściowego i elementy "czytające" tę wartość. Najprawdopodobniej układ TL082 do wymiany (o ile nie wszystkie te kostki). No chyba, że tam są inne układy niż w 3005D. Ogólnie rzecz biorąc ja skupiłbym się na wzmacniaczach operacyjnych i ich sprawdzeniu.
  • REKLAMA
  • #6 20380211
    Sophayz
    Poziom 3  
    spy napisał:
    A jeżeli przyciskiem wyłączysz wyjście, to też tak szaleje?

Przy wyłączeniu wyjścia dosłownie wszystko jest w normie i działa poprawnie.

Zamieszczam zdjęcie całego panelu sterowania:
    oraz dokładniejsze zdjęcia układów scalonych by umożliwić identyfikacje i funkcje elementów:
    Dlaczego zasilacz Korad KA3010D obniża prąd i napięcie do 0? Dlaczego zasilacz Korad KA3010D obniża prąd i napięcie do 0? Dlaczego zasilacz Korad KA3010D obniża prąd i napięcie do 0? Dlaczego zasilacz Korad KA3010D obniża prąd i napięcie do 0?
  • #7 20380239
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Przy wyłączonym zasilaczu zmierz rezystancję na każdej nóżce U5, U6, U7 względem masy. Jeśli gdziekolwiek będzie bliska zeru, to układ prawdopodobnie do wymiany. Oczywiście to nie gwarantuje powodzenia w naprawie no i zdalnie jest mi trudno bardziej pomóc.
  • #8 20380279
    Sophayz
    Poziom 3  
    Tak też zrobię. Dziękuję bardzo za pomoc i po wykonaniu pomiarów napiszę ich wyniki.
  • REKLAMA
  • #9 20386245
    Sophayz
    Poziom 3  
    spy napisał:
    Przy wyłączonym zasilaczu zmierz rezystancję na każdej nóżce U5, U6, U7 względem masy.

zmierzyłem rezystancję każdego wyprowadzenia z tych układów i wszędzie była dobra - liczona w MΩ. Jednakże sprawy skomplikowały się podczas pomiaru i nie wiem co zrobiłem, ale zasilacz nagle zaczął poprawnie funkcjonować bez pokazanego wcześniej wariowania. Przy przełączaniu na wyższe napięcia lub wyłączeniu i ponownym włączeniu znowu zaczynał wariować, a czasem nie. Sprawa była bardzo niedeterministyczna. Jednakże z czasem działania zasilacza i kolejnych pomiarach zauważyłem pewną prawidłowość - jeśli zasilacz nie był dłużej używany miał problemy z poprawną pracą i sytuacja ponownie jak wcześniej, jednakże po dłuższej pracy z ciągłym wyłączaniem i włączaniem nagle zasilacz zaczynał działać poprawnie już na każdym napięciu.

zmierzyłem napięcia na układach U5, U6 i U7 w dwóch "stanach" tego zasilacza:

Wiem że same napięcia nie muszą wskazywać na niepoprawne działanie układu i mogą oznaczać poprawne działanie zabezpieczenia przeciwzwarciowego (lub innego), a problem może leżeć dalej. Jednakże na ten moment nie wiem co innego mogę zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem laboratoryjnym Korad KA3010D, który po przepięciu obniża prąd i napięcie do 0, a następnie wraca do normalnych wartości. Po wymianie kondensatora zasilacz nadal działa nieprawidłowo, a zjawisko występuje zarówno przy niskich, jak i wysokich napięciach. Użytkownik sprawdził wiele elementów, ale nie znalazł uszkodzeń. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu mikrokontrolera lub wzmacniaczy operacyjnych. Po wykonaniu pomiarów rezystancji, zasilacz czasami działa poprawnie, ale problem powraca, co wskazuje na niestabilność działania. Użytkownik planuje dalsze pomiary i analizy.
REKLAMA