logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC Lenovo Thinkcentre E73 - Komputer Lenovo Thinkcentre E73 się wyłącza po paru godzinach

davelson 11 Sty 2023 16:42 486 7
REKLAMA
  • #1 20379893
    davelson
    Poziom 2  
    Witam. Od razu zaznaczę, że ten nie jest najwyższych lotów i ma następujące specyfikacje:
    MOBA: Płyta ITX z chipsetem H81 Express (płyta z 14-pinowym wejściem w sekcję zasilania płyty głównej)
    Procesor: i5-4460S
    Grafika zintegrowana Intel HD 4600
    Zasilacz: zasilacz 180W Huntkey
    RAM: Kości DDR3 Hynix 2 x 4GB

Problem polega na tym, że w trakcie jednej gry ten komputer działa może od 2 do 5 godzin, a potem się restartuje co chwilę. Nawet raz przestał reagować na przycisk zasilania po paru restartach. Problem rozwiązuje tylko odczekanie paru godzin. Dokonałem pomiaru zasilacza pod obciążeniem, jednak wyniki są dobre. Linia 12V daje 12,27V, a 5V daje 5,13V. Czy przyczyną takiego zachowania na pewno będzie zasilacz?

PC Lenovo Thinkcentre E73 - Komputer Lenovo Thinkcentre E73 się wyłącza po paru godzinach
  • REKLAMA
  • #2 20379927
    Hardkor666
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Zasilacz może nie wydoływać prądowo. Ewentualnie przegrzew procka
  • REKLAMA
  • #3 20379934
    davelson
    Poziom 2  
    Hardkor666 napisał:
    Zasilacz może nie wydoływać prądowo. Ewentualnie przegrzew procka

Jeżeli wierzyć programom, to maksymalnie pod obciążeniem 100% procek ma 52-53 stopnie, więc raczej odpada. Bardzo możliwe, że to zasilacz, choć pomiar multimetrem tego nie wykazał.
  • #4 20379949
    Hardkor666
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Sprawdziłeś tylko napięcie. Prąd możesz sprawdzić multimetrem cęgowym PC Lenovo Thinkcentre E73 - Komputer Lenovo Thinkcentre E73 się wyłącza po paru godzinach
  • REKLAMA
  • #5 20380079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20380143
    davelson
    Poziom 2  
    mjd79 napisał:
    Kolego z tym natężeniem zagalopowałeś. Po pierwsze wiele mierników tylko mierzy prąd AC, a jeśli już mierzy DC to zakres jest zbyt wysoki dla tych skromnych watów...
    Autorze sprawdź temperatury procesora.
    A wracając do miernika mój UNI-T na zakresie 6A "łapie" dopiero od około 500W. Więc nie wiem co tutaj kolega chce tym sprawdzić...

Może i to głupie pytanie, ale czym najlepiej sprawdzić, jeżeli nie programem? Bo programy przy obciążeniu pokazują mniej niż 60 stopni generalnie, jak sprawdzałem. A co do natężenia to właśnie też nie byłem pewny, jak taki miernik cęgowy miałby zmierzyć ampery z małego kabelka od zasilacza (choć pewnie się da, ale chyba pomiar napięcia w zupełności wystarczy. Poza tym też musiałbym specjalnie kupować taki cęgowy i tylko nieliczne są do prądu DC). Ja wciąż myślę, że zasilacz może naprawdę być winny, bo ten komputer już tak z 3 lata ponad stoi, a zasilacz 180W to zakładam, że potrafi szybko się zużyć.
  • #7 20380190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20380346
    davelson
    Poziom 2  
    Sprawdziłem i nie są napuchnięte. Jedynie w zasilaczu przeczyściłem wentylator, bo był mocno zakurzony. Oprócz zasilacza, może jeszcze powinienem podejrzewać kurz, który się osadził na niektórych kondensatorach i innych elementach na płycie głównej, ale do tego jutro się zabiorę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem Lenovo Thinkcentre E73, który wyłącza się po 2-5 godzinach grania. Specyfikacja obejmuje płytę główną ITX z chipsetem H81, procesor i5-4460S, zintegrowaną grafikę Intel HD 4600, zasilacz 180W Huntkey oraz 8GB RAM DDR3. Pomimo pomiarów napięcia zasilacza, które są w normie, użytkownik podejrzewa, że zasilacz może być niewystarczający lub uszkodzony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie temperatury procesora, kondensatorów w zasilaczu oraz czystości wnętrza komputera. Użytkownik potwierdza, że kondensatory nie są napuchnięte, a wentylator zasilacza został oczyszczony z kurzu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA