logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie FPS w grach na laptopie z Ryzen 7500H, RTX 3070 mimo zmiany ustawień

JanKielban 11 Sty 2023 19:09 246 4
REKLAMA
  • #1 20380188
    JanKielban
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Cześć,
    Od niedawna jestem posiadaczem laptopa z Ryzenem 7500H (wersja dla laptopów), RTX 3070 oraz oczywiście integrą od AMD. W grach mam duże ograniczenia i skoki FPS pomimo stosunkowo (moim zdaniem) dobrej konfiguracji sprzętowej. Wspomnę, że zmieniłem w Windowsie ustawienia tak, aby gry korzystały z RTX, a nie integry, oraz zmieniłem w sterowniku ustawienia karty typowo pod wydajność. Pomimo tych działań nadal na starym komputerze z GTX 1660 oraz Intelem 5gen wydajność jest lepsza, przy podobnych ustawieniach. Wiecie może co potencjalnie stanowi problem i jak go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 20380475
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Laptopy raczej słyną z tego, że nie są tak wydaje jak komputery stacjonarne, a jeśli są to kosztują majątek. Plus czasem się przegrzewają - więc pytanie jak wyglądają temperatury pod obciążeniem? W przypadku zbyt wysokiej temperatury komputer będzie zbijał taktowanie, żeby się nieco schodzić, może stąd spadki wydajności?
  • REKLAMA
  • #3 20380496
    JanKielban
    Poziom 4  
    Temperatura podczas gry utrzymuje się na poziomie ok. 65 stopni w procesorze i ok 40 w GPU. Temperatury nie skaczą. Jeśli chodzi o słabszą wydajność laptopów to byłem tego świadomy podczas kupna, ale nie uważałem że spadek będzie znaczny. Dla przykładu w Minecraft na komputerze było ok. 400 teraz czasami ledwo utrzymuje 60. Z kolei w LoLu z ok 150 na kompie, na laptopie jest 80-90 przy niższych ustawieniach. Jak coś to laptop to Asus Strix g17.
  • REKLAMA
  • #4 20380547
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Hmm, no jednak gorzej być chyba nie powinno GTX 1660 vs RTX 3070 to jakaś różnica jest. Sterowniki do karty graficznej aktualne? Paru znajomych coś mi wspominało że z tymi najnowszymi są jakieś problemy, ale może to też tylko u nich. :P
  • #5 20380591
    JanKielban
    Poziom 4  
    woodpecker0 napisał:
    Hmm, no jednak gorzej być chyba nie powinno GTX 1660 vs RTX 3070 to jakaś różnica jest. Sterowniki do karty graficznej aktualne? Paru znajomych coś mi wspominało że z tymi najnowszymi są jakieś problemy, ale może to też tylko u nich. :P

Sterowniki są aktualne, sprawdzam je przynajmniej raz na tydzień. Problem z spadającymi klatkami nie występuje od dzisiaj. Borykam się z nim od początku.
REKLAMA