logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki

Kobey22 12 Sty 2023 18:54 762 7
REKLAMA
  • #1 20381916
    Kobey22
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Witam.
    Posiadam zamontowany dzwonek do drzwi
    "Sin Piast Sulechów 8v 6va"
    Dzwonek z dnia na dzień przestał działać.

Jest to blok z lat 50.
    Nie wiem jak dzwonek jest podłączony, jak jest zasilany i jakie jest podawane napięcie.

Pytanie:
    Czy ów dzwonek da się naprawić, jak tak to od czego zacząć?

Jaki dzwonek szukać?
    Bo na tym obecnym są dwa oznaczenia, 8v i 6va.
    Nie wiem o jakim napięciu szukać nowy dzwonek?

Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki
  • REKLAMA
  • #2 20382023
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    1. Popytaj sąsiadów, czy u nich dzwonki działają,
    2. Sprawdź stan kostki połączeniowej, dokręć zaciski.
    3. Sprawdź żarówką 12V o mocy 0,5-3W obecność napięcia na kostce połączeniowej podczas naciskania przycisku. Jeśli napięcie się pojawia, to to odłącz przewody cewki dzwonka od kostki i podaj na nie napięcie z baterii 6V. Jeśli dwonek nie zareaguje, to do wymiany.
    Jeśli brak napięcia, sprawdź przycisk dzwonkowy. Wymontuj przycisk z puszki bez odłączania przewodów i zewrzyj zaciski kawałkiem izolowanego drutu. Jeśli dzwonek zadziała, to do wymiany przycisk dzwonkowy. Jeśli nadal brak napięcia, to prawdopodobnie ktoś sobie "przytulił" transformator dzwonkowy na klatce.
    W razie wymiany nowy dzwonek ma być na 8V.
    Jeśli nie będzie napięcia na kostce i sąsiedzi potwierdzą brak działania dzwonków, to zgłosić do administracji brak napięcia w instalacji dzwonkowej.
  • REKLAMA
  • #3 20382322
    Kobey22
    Poziom 18  
    Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
  • #4 20383498
    Kobey22
    Poziom 18  
    Sprawdziłem napięcie miernikiem (taki jak na zdjęciu) na kostce przy dzwonku, brak napięcia, miernik pokazuje same zera.

Odkręciłem włącznik dzwonka, sprawdziłem napięcie, też brak.

Połączyłem ze sobą dwa kabelki przy włączniku dzwonka, dzwonek nie dzwoni.

U sąsiada obok dzwonek działa, kilka miesięcy temu mieszkanie u sąsiada było remontowane, teraz jest pod wynajem więc nie wiem jak tam jest podłączone.

Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki
  • REKLAMA
  • #5 20383622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20384992
    Kobey22
    Poziom 18  
    Podłączyłem pod dzwonek zasilacz (na zdjęciu).
    Dzwonek na zasilaczu działa.

Podłączyłem żarówkę (na zdjęciu) pod kable idące do dzwonka, żarówka nie świeci.

Czyli musiał ulec uszkodzeniu transformator.
    Trzeba będzie zgłosić do administracji.

Bo samemu nie jestem w stanie już nic zrobić.

Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki Dzwonek do drzwi Sin Piast Sulechów 8v 6va przestał działać - możliwe naprawy i zamienniki
  • #7 20385031
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Kobey22 napisał:
    Czyli musiał ulec uszkodzeniu transformator.
    Niekoniecznie. Jeżeli jest jeden centralny transformator na wszystkie dzwonki do mieszkań a
    Kobey22 napisał:
    U sąsiada obok dzwonek działa
    to uszkodzeniu uległy przewody idące do twojego dzwonka, chyba że przy okazji remontu sąsiad wypiął dzwonek ze wspólnej instalacji
    i zasila go indywidualnie.
  • #8 20390531
    Kobey22
    Poziom 18  
    Dziękuję za pomoc.
    Będziemy zgłaszać do Spółdzielni Mieszkaniowej, zobaczymy jakie będą efekty.

Podsumowanie tematu

✨ Dzwonek do drzwi "Sin Piast Sulechów 8v 6va" przestał działać, co skłoniło użytkownika do poszukiwania przyczyny i możliwości naprawy. Po sprawdzeniu instalacji i braku napięcia na kostce połączeniowej, użytkownik zidentyfikował problem jako potencjalne uszkodzenie transformatora. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie stanu kostki, przycisku dzwonkowego oraz ewentualne podłączenie dzwonka do zasilacza, co potwierdziło, że dzwonek działa, gdy zasilany jest zewnętrznie. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów w instalacji, co może być wynikiem remontu sąsiada. Użytkownik planuje zgłosić problem do administracji budynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA