logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić?

floppa 13 Sty 2023 10:22 1044 11
REKLAMA
  • #1 20382780
    floppa
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Cześć!

Mam problem z Renault Kerax DXI11, manualna skrzynia biegów

deska rozdzielcza nie wyświetla faktycznego biegu 1, 2, 3 ,4 ....

jak mogę to naprawić?

Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 20383516
    arti1987
    Poziom 20  
    Ocena: 332
    Kolego zacznij od sprawdzenia poprawnego działania czujnika luzu
  • REKLAMA
  • #3 20383702
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    A wbij bieg i spróbuj odpalić na sekundę, jak zakręci to czujnik luzu uszkodzony bądź kable.
  • #4 20383715
    floppa
    Poziom 5  
    który czujnik masz na myśli? daj mi zdjęcie
  • REKLAMA
  • #5 20383763
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Keraxa nie widziałem na oczy, więc zdjęć nie mam :-)
    Ale podejrzewam że tak jak w Premium jest 2 czujniki na skrzyni, jeden od wstecznego drugi od luzu.
    Jeśli jest inaczej niech mnie ktoś poprawi.
    Jeśli je znajdziesz odłącz wtyczki, po odłączeniu jednej nie będzie wstecznego światła. Więc ten drugi od luzu.
    Jaka to skrzynia? ZF?
  • #6 20384406
    floppa
    Poziom 5  
    są 2 czujniki,
    czujnik położenia neutralnego: po odłączeniu wtyczki wózek nie uruchamia się
    Czujnik cofania: nie wpływa na liczbę biegów na desce rozdzielczej
  • #7 20384426
    tonni24
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Lub źle zaprogramowany tzw. "wałek" w tachografie nie od tego przełożenia to będzie źle pokazywać bieg :)
    Nie był przypadkiem wymieniany tachograf ?
  • REKLAMA
  • #8 20384984
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić? Pierwszy od prawej to wsteczny.
    Drugi odn prawej to chyba czujnik o którym mówimy, nie miałem czasu sprawdzać. Najlepiej wypinaj wtyczki i patrz, powinien być dwu pinowy. Drutem do wtyczki mostkiuj dwa piny i będziesz wiedział czy się zapala/gaśnie luz na desce.
  • #9 20385012
    floppa
    Poziom 5  
    qruq03 napisał:
    Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić? Pierwszy od prawej to wsteczny.
    Drugi odn prawej to chyba czujnik o którym mówimy, nie miałem czasu sprawdzać. Najlepiej wypinaj wtyczki i patrz, powinien być dwu pinowy. Drutem do wtyczki mostkiuj dwa piny i będziesz wiedział czy się zapala/gaśnie luz na desce.

masz na myśli czujnik nr 10?

• #10 20385531
    qruq03
    Poziom 16  
    Tak. Głowy nie dam, bo nie sprawdzałem. Mimo wszystko odepnij i zobacz, czy N zniknie/pojawi się. Potem zmostkuj i sprawdź czy zmienił sie stan.
  • #11 20397925
    floppa
    Poziom 5  
    Który ?

Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić? Renault Kerax DXI11 - brak wyświetlania biegu na desce rozdzielczej, jak naprawić?
  • #12 20398107
    qruq03
    Poziom 16  
    Też to widziałem w googlach. Na 99% pierwszy. Natomiast dlaczego nie chcesz posłuchać i spróbować drucikiem?
    Ten czujnik to nic innego jak taki włącznik zwierno-rozwierny. Nie wiem jedynie który stan zapali N na wyswietlaczu. Taka próba to 5 minut, nic nie kosztuje, a cholernie duzo mówi.
    Jak trafisz, to czasem wystarczy wykrecic Czujnik, zapsikac WD-podobnum specyfikiem i rozruszać, czasem pomaga do diagnozy. Wtedy już wiesz dokładnie czego szukać. Z uwagi na uplyw czasu byłem pewien, że sprawę już rozwiazales

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Kerax DXI11, w którym deska rozdzielcza nie wyświetla aktualnego biegu. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie czujnika luzu oraz czujnika położenia neutralnego. Użytkownicy wskazują na możliwość uszkodzenia czujnika lub problem z okablowaniem. Zasugerowano również sprawdzenie programowania "wałka" w tachografie, co może wpływać na wyświetlanie biegów. Wskazówki obejmują odłączenie wtyczek czujników oraz testowanie ich stanu za pomocą mostkowania pinów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA