logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ONKYO TX-NR6100 - Jak połączyć z Magnat SUB 301A?

borciu 17 Sty 2023 21:17 711 6
REKLAMA
  • #1 20390862
    borciu
    Poziom 10  
    Witam, doradźcie proszę jak najefektywniej połączyć tego suba z tym ampli.
    ONKYO TX-NR6100 - Jak połączyć z Magnat SUB 301A? ONKYO TX-NR6100 - Jak połączyć z Magnat SUB 301A?
  • REKLAMA
  • #2 20390984
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    W subwooferze line in, w amplitunerze subwoofer. Możesz w ustawieniach amplitunera wpływać na subwoofer.
  • REKLAMA
  • #3 20390998
    borciu
    Poziom 10  
    Ale kablem 2x2 RCA? A co z podłączaniem do kolumn? Podobno w tym przypadku sub będzie sam dostrajał się do nich jeśli chodzi o próbkowanie i głośność, z wykorzystaniem samego Line in sterowanie głośnością będzie indywidualne dla kolumn i suba...
  • #4 20391058
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    borciu napisał:
    Ale kablem 2x2 RCA?
    Nie ma to znaczenia, sygnał z obu wyjść na subwoofer i tak jest mono.
    borciu napisał:
    Podobno w tym przypadku sub będzie sam dostrajał się do nich jeśli chodzi o próbkowanie i głośność, z wykorzystaniem samego Line in sterowanie głośnością będzie indywidualne dla kolumn i suba...
    Dla jasności, wejścia wysokopoziomowe w subwooferze są tylko po to byś mógł go podłączyć do wzmacniacza który nie ma wyjścia na subwoofer. Subwoofer sam się do niczego nie dostroi, masz różne regulatory w subwooferze by dostosować subwoofer do kolumn i to robi się raz a potem nie przestawia. Nie ma znaczenia czy podłączasz go do line in czy do wejść wysokopoziomowych, jedyne ale gdy użyjesz do tego wyjśća na subwoofer to masz większe pole do popisu i w ustawieniach amplitunera możesz zmienić fazę czy głośność subwoofera i robisz to pilotem a więc słuchasz tam gdzie siedzisz i regulujesz aż zagra jak powinien. Gdy użyjesz wejść wysokopoziomowych to jesteś zdany na regulację na panelu subwoofera i aby zrobić to z sensem (o ile wiesz jak subwoofer powinien grać) to potrzebna ci druga osoba która będzie kręcić tym i tamtym aż wyjdzie z tego coś sensownego, możesz zrobić to sam ale chodzisz od miejsca gdzie słuchasz do subwoofera. Dlatego uważam że wyjście subwoofer w amplitunerze daje same korzyści korzyści.
  • REKLAMA
  • #5 20392847
    borciu
    Poziom 10  
    Nie no pewnie, nie po to kupiłem tak rozbudowany ampli, żeby teraz nie wykorzystywać jego możliwości, ale jako, że jestem laikiem i dopiero wchodzę w temat to zgarniam info z różnych źródeł i i próbuje połączyć w sensowną całość :) stąd to info o wykorzystaniu wejść wysokiego poziomu... ok, czyli podłączam zwykłym pojedyńczym RCA dedykowanym do suba...
    Ale na stronie rms znalazłem taki cytat w poradniku: "A co z wejściem stereofonicznym? Polecamy podłączać do niego sygnał stereo, czyli z wyjść oznaczonych jako pre-out – czy to na wzmacniaczu stereo, czy też na amplitunerze. Robimy to za pomocą kabla 2xRCA np. Melodika MD2R. Dlaczego w subwooferze pojawia się wejście stereo, skoro subwoofer jest wyposażony w tylko jeden głośnik? Otóż zarówno lewa jak i prawa ścieżka stereo zawiera unikalne dźwięki niskotonowe, stąd w teorii subwoofer powinien odgrywać je obie naraz. W praktyce jednak, mastering większości płyt przewiduje prawie ten sam dźwięk niskotonowy w obu kanałach, stąd nie usłyszycie zazwyczaj wyraźnej różnicy jeśli podłączycie do subwoofera tylko jeden kanał." Czyli może jednak, dla świętego spokoju 2x2RCA?
  • Pomocny post
    #6 20392990
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    borciu napisał:
    Ale na stronie rms znalazłem taki cytat w poradniku: "A co z wejściem stereofonicznym? Polecamy podłączać do niego sygnał stereo, czyli z wyjść oznaczonych jako pre-out – czy to na wzmacniaczu stereo, czy też na amplitunerze.
    Nie czytaj tych bzdur, ten ich wywód ma sens gdy używasz wzmacniacza który nie ma zmiksowanego sygnału na wyjściach subwoofera ale w praktyce to każdy amplituner jeśli ma wyjście na subwoofer nawet gdy jest to oznaczone jako L i R to i tak na obu jest dokładnie ten sam sygnał bo wewnątrz są one połączone. W każdym amplitunerze KD istnieje tylko wyjście subwoofera, czasem są dwa takie same bo możesz sobie podłączyć dwa subwoofery bez żadnych kombinacji a kto ci zabroni. W praktyce wystarcza jeden subwoofer o wystarczającej mocy ale są też maniacy którym daje się taką możliwość by kombinować.
    borciu napisał:
    Robimy to za pomocą kabla 2xRCA np. Melodika MD2R.
    I jeszcze ten "tani" kabel, polecam ich nie słuchać bo tylko wydasz kasę na magiczne kable za kilka stów robiące dokładnie to samo co kable za 40zł bo nie polecam najtańszych kabli gdyż nie mają one wystarczającego ekranowania przez co subwoofer będzie ci brumiał gdy nie będzie nic grać. Ustal sobie jak chcesz poprowadzić kable i nie kupuj z dużym zapasem, jeśli styknie ci 5m to nie kupuj 10m bo im dłuższy kabel tym bardziej może zbierać zakłócenia a po ci kolejne posty o tym że gra ale brumi. Jeśli masz ochotę to możesz sam zrobić taki kabel i to jakość na prawdę dobra, kupujesz końcówki rca do lutowania ale takie z metalowymi obudowami, do tego kabel instrumentalny i to łączysz. Mogę zajrzeć jaki kabel mam z tych tanich instrumentalnych i będę mógł go polecić, za metr dawałem niecałe 7zł więc cena fajna ale dobrze ekranowany i tu o to chodzi.
  • REKLAMA
  • #7 20394059
    borciu
    Poziom 10  
    ok, już wszystko wiem, kabel kupie sobie sam, nie jestem aż takim audiofilem żeby budować go samemu:) wybiorę taki ze średniej półki jak doradzasz. Dzięki wielkie za pomoc i rozjaśnienie sprawy :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby połączyć subwoofer Magnat SUB 301A z amplitunerem ONKYO TX-NR6100, należy użyć kabla RCA 2x2, podłączając go do wyjścia subwoofer w amplitunerze oraz do wejścia line in w subwooferze. Umożliwia to regulację głośności subwoofera z poziomu amplitunera, co jest bardziej wygodne niż regulacja na panelu subwoofera. Warto zauważyć, że sygnał na wyjściu subwoofera jest mono, a wejścia wysokopoziomowe w subwooferze są przeznaczone do wzmacniaczy bez wyjścia subwooferowego. Użytkownicy zalecają wybór kabli o odpowiedniej jakości, aby uniknąć problemów z brumieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA