Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamborciu napisał:Nie ma to znaczenia, sygnał z obu wyjść na subwoofer i tak jest mono.Ale kablem 2x2 RCA?
borciu napisał:Dla jasności, wejścia wysokopoziomowe w subwooferze są tylko po to byś mógł go podłączyć do wzmacniacza który nie ma wyjścia na subwoofer. Subwoofer sam się do niczego nie dostroi, masz różne regulatory w subwooferze by dostosować subwoofer do kolumn i to robi się raz a potem nie przestawia. Nie ma znaczenia czy podłączasz go do line in czy do wejść wysokopoziomowych, jedyne ale gdy użyjesz do tego wyjśća na subwoofer to masz większe pole do popisu i w ustawieniach amplitunera możesz zmienić fazę czy głośność subwoofera i robisz to pilotem a więc słuchasz tam gdzie siedzisz i regulujesz aż zagra jak powinien. Gdy użyjesz wejść wysokopoziomowych to jesteś zdany na regulację na panelu subwoofera i aby zrobić to z sensem (o ile wiesz jak subwoofer powinien grać) to potrzebna ci druga osoba która będzie kręcić tym i tamtym aż wyjdzie z tego coś sensownego, możesz zrobić to sam ale chodzisz od miejsca gdzie słuchasz do subwoofera. Dlatego uważam że wyjście subwoofer w amplitunerze daje same korzyści korzyści.Podobno w tym przypadku sub będzie sam dostrajał się do nich jeśli chodzi o próbkowanie i głośność, z wykorzystaniem samego Line in sterowanie głośnością będzie indywidualne dla kolumn i suba...
borciu napisał:Nie czytaj tych bzdur, ten ich wywód ma sens gdy używasz wzmacniacza który nie ma zmiksowanego sygnału na wyjściach subwoofera ale w praktyce to każdy amplituner jeśli ma wyjście na subwoofer nawet gdy jest to oznaczone jako L i R to i tak na obu jest dokładnie ten sam sygnał bo wewnątrz są one połączone. W każdym amplitunerze KD istnieje tylko wyjście subwoofera, czasem są dwa takie same bo możesz sobie podłączyć dwa subwoofery bez żadnych kombinacji a kto ci zabroni. W praktyce wystarcza jeden subwoofer o wystarczającej mocy ale są też maniacy którym daje się taką możliwość by kombinować.Ale na stronie rms znalazłem taki cytat w poradniku: "A co z wejściem stereofonicznym? Polecamy podłączać do niego sygnał stereo, czyli z wyjść oznaczonych jako pre-out – czy to na wzmacniaczu stereo, czy też na amplitunerze.
borciu napisał:I jeszcze ten "tani" kabel, polecam ich nie słuchać bo tylko wydasz kasę na magiczne kable za kilka stów robiące dokładnie to samo co kable za 40zł bo nie polecam najtańszych kabli gdyż nie mają one wystarczającego ekranowania przez co subwoofer będzie ci brumiał gdy nie będzie nic grać. Ustal sobie jak chcesz poprowadzić kable i nie kupuj z dużym zapasem, jeśli styknie ci 5m to nie kupuj 10m bo im dłuższy kabel tym bardziej może zbierać zakłócenia a po ci kolejne posty o tym że gra ale brumi. Jeśli masz ochotę to możesz sam zrobić taki kabel i to jakość na prawdę dobra, kupujesz końcówki rca do lutowania ale takie z metalowymi obudowami, do tego kabel instrumentalny i to łączysz. Mogę zajrzeć jaki kabel mam z tych tanich instrumentalnych i będę mógł go polecić, za metr dawałem niecałe 7zł więc cena fajna ale dobrze ekranowany i tu o to chodzi.Robimy to za pomocą kabla 2xRCA np. Melodika MD2R.