logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć subwoofer JBL PRX 618 S do amplitunera ONKYO TX-NR646?

adikas 14 Cze 2024 15:07 459 6
REKLAMA
  • #1 21119020
    adikas
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Dzień dobry!
    Znajomy chce zrobić 50-tkę i chce moim domowym sprzetem nagłośnić sobie imprezę. Zgodziłem się. Ale stwierdziłem, że trzeba będzie wypożyczyć subwoofer, bo boję się że na sali same głośniki nie dadzą rady pod tym względem. Znalazłem ogłoszenie, że w okolicy za 200zł wypożyczają JBL PRX 618 S. Zadzwoniłem ale jakaś pani odebrała, a techników nie ma. A mnie dręczy temat podłączenia do amplitunera ONKYO TX-NR646. Ten JBL to nagłośnienie sceniczne i ma wejścia XLR i TRS1" nie ma wejścia LFE czy low sub jakimi podłącza się zazwyczaj suby kina domowego. Przeczytałem jego instrukcję ale tam są tylko podane przykłady z mikserami i głośnikami systemowymi. Jest też możliwość niby telefonu czy czegość po zwykłym jacku. No ale ja wzmacniacza po jacku nie podłącze z wyjścia słuchawkowego, bo po wetknięciu wyłączają się głośniki, a one mają grać. Jest też wyjście liniowe we wzmaku na druga strefę i niby mógłbym je wykorzystać, ale ono chyba nie bedzie reagowało na regulację głośności. Pomyślałem o podłączeni przez wyjście głośnikowe High level do wejścia XLR, ale czy ten JBL na to pozwala, nie znalazłem odpowiedzi, a wydaje mi się że chyba tak nie powinno? Zawsze myślałem, że znam się na audio, ale na scenicznym chyba wcale, więc proszę o podpowiedź :)
    W skócie: mój amplituner z kolumnami, jego laptop z muzyką i wypożyczony aktywny sub estradowy.
    https://onkyo.com/emea/tx-nr646
    https://jblpro.com/en/products/prx618s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21119125
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Wyjście soobwofera RCA z apmplitunera łączysz z jednym z wejść XLR. 1 i 3 to minus, 2 to plus. Jeżeli będzie brumiało to możesz próbować minus podłączyć tylko do 1 albo tylko do 3.

Jeśli wolisz użyć wyjścia głośnikowego to w tym soobwufersze wejście TS (Jack) jest "speaker level" czyli w nomenklaturze konsumenckiej "high level", ale nie podpowiem Ci na szybko jak skonfigurować amplituner żeby to dobrze grało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21119216
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Najpierw muszę Cię ostrzec przed katastrofalnymi skutkami używania sprzętu home audio do nagłaśniania imprez. Po prostu taki sprzęt nie jest przystosowany do ciągłej pracy z dużym obciążeniem.

Co do połączenia, to jeśli to jest starsza wersja subwofera PRX-618S, to sygnał z wyjścia SUBWOFER PRE OUT amplitunera podajesz na wejście SPEAKER LEVEL INPUT subwofera kablem 1xRCA-1xTS 6,3mm, czyli 1xczincz-1xduzy jack mono.
    UWAGA: w żadnym wypadku nie podawaj sygnału na wejście subwofera z jakiegokolwiek wyjścia głośnikowego amplitunera bo spaleniu ulegnie sekcja wejściowa subwofera.

Jak to jest nowsza wersja, czyli PRX-618S XLF to zastosowano w nich gniazda wejściowe typu combo, czyli XLR i jack w jednym, i sygnał z amplitunera podajesz na obojętnie które wejście (INPUT L lub R) jack subwofera, takim samym kablem jak wyżej.

W menu amplitunera ustaw wyjście SUB OUT tak jak masz ustawione w przypadku subwofera home audio.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21119220
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    DjMapet napisał:
    UWAGA: w żadnym wypadku nie podawaj sygnału na wejście subwofera z jakiegokolwiek wyjścia głośnikowego amplitunera bo spaleniu ulegnie sekcja wejściowa subwofera.

Zgodnie z opisem PRX618S na stronie:
    "The amplifier input panel offers stereo or mono line level inputs via balanced XLR connectors as well as a single channel speaker level input via a ¼ inch TS phone jack."

Także akurat to wejście się nie spali.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21119357
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Tam miało być: "na wejście XLR subwofera".
    Chciałem nawiązać do tego co napisał:
    adikas napisał:
    Pomyślałem o podłączeni przez wyjście głośnikowe High level do wejścia XLR

Pozdrawiam.
  • #6 21214506
    adikas
    Poziom 12  
    Dziękuję Wam bardzo za pomoc :)
  • #7 21214508
    adikas
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie subwoofera JBL PRX 618 S do amplitunera ONKYO TX-NR646 w celu nagłośnienia imprezy. Otrzymał kilka wskazówek dotyczących połączenia. Zalecano użycie wyjścia SUBWOFER PRE OUT amplitunera do jednego z wejść XLR subwoofera, co można zrealizować kablem RCA do TS 6,3mm. W przypadku nowszej wersji subwoofera PRX-618S XLF, można użyć gniazd combo XLR lub jack. Użytkownik został ostrzeżony przed podłączaniem sygnału z wyjścia głośnikowego amplitunera, co mogłoby uszkodzić subwoofer. Po uzyskaniu pomocy, użytkownik potwierdził rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA