Witam mam sprawny monitor AOC 7f. Tylko że ktoś mu uciął przewód vga i nie wiem jak to podłączyć patrzyłem w Internecie i kolory przewodów niezbyt się zgadzają z tymi co wychodzą z uciętego przewodu vga od monitora.
Są 3 ekranowane (szary niebieski czerwony)
i 6 zwykłych (zielony czarny biały brązowy żółty i pomarańczowy).
witam mam sprawny monitor aoc 7f. tylko że ktoś mu uciąć przewód vga i nie wiem jak to podłączyć patrzyłem w Internecie i kolory przewodów niezbyt się zgadzają z tymi co wychodzą z uciętego przewodu vga od monitora.
Ten ktoś ucinający przewody, to Niemiec. Tak bowiem niemieckie serwisy oznaczają sprzęty przeznaczone do utylizacji i cieszą się, gdy polscy bazarowi handlowcy wyciągają je z kubłów. Gdy zatem tak oznakowany monitor jest sprawny, jak powiadasz, to jest to normalnie cud boski.
Nie tylko. Kilka razy spotkałem się w instrukcjach obsługi, że przed utylizacją należy odciąć przewód zasilający. Ponieważ jakiś przewód wystawał z monitora, to zgodnie z instrukcją został ucięty.
"Gdy zatem tak oznakowany monitor jest sprawny, jak powiadasz, to jest to normalnie cud boski" - żaden cud. Do utylizacji oddaje się sprawne urządzenia, bo są stare i niepotrzebne w domu.
Przed sklepem z elektroniką stał telewizor i inne graty. Kolega spytał się obsługi czy może go wziąć. Oczywiście, że tak. Telewizor był sprawny z przewodem (czy pilot był - nie pamiętam). Po prostu dowieźli nowy TV do klienta, a odebrali stary. I teraz kolega ma mówić o cudzie? To normalna sprawa, że sprzęt wymienia się, chociaż stary jest jeszcze sprawny.
No nie wiem, ja doświadczenie z kontaktów ze sprzętem RTV na bazarach mam takie: sprzęt z niemieckich przydomowych wystawek jest zwykle sprawny i z kablami stałymi, natomiast sprzęt z pojemników serwisowych jest zwykle niesprawny i z uciętym kablem. Na tych sprzętach można zresztą często dopatrzeć się napisu "kaput" zrobionego pisakiem, bo naklejki z takim napisem są już z łatwością zdzierane przez polskiego handlowca z salonu na bazarze.
Ale ja chce wiedzieć jak taki przewód podłączyć do innego przewodu
Ostrożnie i z rozmysłem.
Przewody w ekranie to raczej główne sygnały RGB i prawdopodobnie są kolorami tylko jest szary zamiast zielonego. Ja bym tak założył a najwyżej będziesz miał obraz w dziwnych barwach to zamienisz te kolory.
Niektóre monitory wystartują tylko z tymi sygnałami bo mają synchronizacje na zielonym (Sync on green).
W pozostałych przewodach powinna iść synchronizacja H i V oraz linie do komunikacji - jakoś komputer dowiaduje się co to za monitor i o jakiej rozdzielczości jest podłączony.
Jak na płycie monitora nie ma informacji o sygnałach to niestety trzeba to jakoś ustalić - oglądając gdzie to jest podłączone, do jakiego bloku idzie. To niestety nie musi być oczywiste bo były różne rozwiązania układowe a schematy monitorów chyba nie są popularne (nie szukałem jeszcze).
dobra Ale ja chce wiedzieć jak taki przewód podłączyć do innego przewodu
Połączyć należy przez lutowanie.
Jeśli nie potrafisz przyporządkować odpowiednich przewodów według opisu (link powyżej) z choćby poniższym diagramem, to daj komuś, kto to będzie potrafił to zrobić.
✨ Użytkownik ma monitor AOC 7f z uciętym przewodem VGA i poszukuje instrukcji dotyczących podłączenia. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozebrać monitor w celu znalezienia pinoutu na PCB, jednak nie był on dostępny. Wskazano, że ucięcie przewodów może być związane z procedurami utylizacyjnymi w Niemczech. Użytkownicy podkreślili, że przewody ekranowane (szary, niebieski, czerwony) odpowiadają za sygnały RGB, a pozostałe przewody są odpowiedzialne za synchronizację i komunikację. Zalecano ostrożne lutowanie przewodów oraz skorzystanie z diagramów pinów VGA, aby prawidłowo przyporządkować przewody. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.