logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie uciętego przewodu VGA do monitora AOC 7f - kolory i instrukcje

BazowiczePL 18 Sty 2023 08:52 447 8
REKLAMA
  • #1 20391446
    BazowiczePL
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam mam sprawny monitor AOC 7f. Tylko że ktoś mu uciął przewód vga i nie wiem jak to podłączyć patrzyłem w Internecie i kolory przewodów niezbyt się zgadzają z tymi co wychodzą z uciętego przewodu vga od monitora.

Są 3 ekranowane (szary niebieski czerwony)
    i 6 zwykłych (zielony czarny biały brązowy żółty i pomarańczowy).
  • REKLAMA
  • #2 20391464
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    I tak musisz go rozebrać, może na pcb będzie pinout.
  • REKLAMA
  • #4 20397194
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    BazowiczePL napisał:
    witam mam sprawny monitor aoc 7f. tylko że ktoś mu uciąć przewód vga i nie wiem jak to podłączyć patrzyłem w Internecie i kolory przewodów niezbyt się zgadzają z tymi co wychodzą z uciętego przewodu vga od monitora.

Ten ktoś ucinający przewody, to Niemiec. Tak bowiem niemieckie serwisy oznaczają sprzęty przeznaczone do utylizacji i cieszą się, gdy polscy bazarowi handlowcy wyciągają je z kubłów. Gdy zatem tak oznakowany monitor jest sprawny, jak powiadasz, to jest to normalnie cud boski.

PS. Nie pisz ciurkiem.
  • REKLAMA
  • #5 20397234
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    collie2 napisał:
    Ten ktoś ucinający przewody, to Niemiec

Nie tylko. Kilka razy spotkałem się w instrukcjach obsługi, że przed utylizacją należy odciąć przewód zasilający. Ponieważ jakiś przewód wystawał z monitora, to zgodnie z instrukcją został ucięty.

"Gdy zatem tak oznakowany monitor jest sprawny, jak powiadasz, to jest to normalnie cud boski" - żaden cud. Do utylizacji oddaje się sprawne urządzenia, bo są stare i niepotrzebne w domu.

Przed sklepem z elektroniką stał telewizor i inne graty. Kolega spytał się obsługi czy może go wziąć. Oczywiście, że tak. Telewizor był sprawny z przewodem (czy pilot był - nie pamiętam). Po prostu dowieźli nowy TV do klienta, a odebrali stary. I teraz kolega ma mówić o cudzie? To normalna sprawa, że sprzęt wymienia się, chociaż stary jest jeszcze sprawny.

Dodano po 7 [minuty]:

A tu kabelki:
    https://usermanual.wiki/Aoc/Aoc7FSlkUsersManual393057.1161303998/html
  • #6 20397284
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    No nie wiem, ja doświadczenie z kontaktów ze sprzętem RTV na bazarach mam takie: sprzęt z niemieckich przydomowych wystawek jest zwykle sprawny i z kablami stałymi, natomiast sprzęt z pojemników serwisowych jest zwykle niesprawny i z uciętym kablem. Na tych sprzętach można zresztą często dopatrzeć się napisu "kaput" zrobionego pisakiem, bo naklejki z takim napisem są już z łatwością zdzierane przez polskiego handlowca z salonu na bazarze.
  • REKLAMA
  • #8 20401388
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    BazowiczePL napisał:
    Ale ja chce wiedzieć jak taki przewód podłączyć do innego przewodu
    Ostrożnie i z rozmysłem.
    Przewody w ekranie to raczej główne sygnały RGB i prawdopodobnie są kolorami tylko jest szary zamiast zielonego. Ja bym tak założył a najwyżej będziesz miał obraz w dziwnych barwach to zamienisz te kolory.
    Niektóre monitory wystartują tylko z tymi sygnałami bo mają synchronizacje na zielonym (Sync on green).
    W pozostałych przewodach powinna iść synchronizacja H i V oraz linie do komunikacji - jakoś komputer dowiaduje się co to za monitor i o jakiej rozdzielczości jest podłączony.
    Jak na płycie monitora nie ma informacji o sygnałach to niestety trzeba to jakoś ustalić - oglądając gdzie to jest podłączone, do jakiego bloku idzie. To niestety nie musi być oczywiste bo były różne rozwiązania układowe a schematy monitorów chyba nie są popularne (nie szukałem jeszcze).
  • #9 20402389
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    BazowiczePL napisał:
    dobra Ale ja chce wiedzieć jak taki przewód podłączyć do innego przewodu

Połączyć należy przez lutowanie.

Jeśli nie potrafisz przyporządkować odpowiednich przewodów według opisu (link powyżej) z choćby poniższym diagramem, to daj komuś, kto to będzie potrafił to zrobić.

https://allpinouts.org/pinouts/connectors/computer_video/vga-15-pin/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma monitor AOC 7f z uciętym przewodem VGA i poszukuje instrukcji dotyczących podłączenia. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozebrać monitor w celu znalezienia pinoutu na PCB, jednak nie był on dostępny. Wskazano, że ucięcie przewodów może być związane z procedurami utylizacyjnymi w Niemczech. Użytkownicy podkreślili, że przewody ekranowane (szary, niebieski, czerwony) odpowiadają za sygnały RGB, a pozostałe przewody są odpowiedzialne za synchronizację i komunikację. Zalecano ostrożne lutowanie przewodów oraz skorzystanie z diagramów pinów VGA, aby prawidłowo przyporządkować przewody.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA