Czy miał ktoś z Was podobny problem - mam rejestrator hikvision ds-7608ni-se i nie mogę w żaden sposób odłączyć go z chmury.
Niestety jego wcześniejszy właściciel nie usunął go ze swojego konta, a co za tym idzie nie mogę uzyskać zdalnego dostępu do rejestratora.
Próbowałem funkcji unbind zarówno przez program SADP, jak i aplikację na smartfonie - za każdym razem ze skutkiem negatywnym.
Zmieniałem firmware w urządzeniu - żadnego efektu. Obecna wersja softu: V3.0.22_170621.
Wiem, że ten sprzęt lata świetności ma za sobą, ale chciałem jeszcze go użyć tymczasowo na działce.
Teraz z tego co się domyślam jeśli masz możliwość się zalogowania jako administrator to przywracasz ustawienia fabryczne potem przechodzisz na nowo konfigurację włączasz połączenie hikconect i skanujesz QRcode wpisujesz potem kod aktywacyjny i dodaje rejestrator do twojego konta. Może w starszych wersjach to inaczej działało. Jeśli tak to chyba musisz pisać do wsparcia technicznego i po wysłaniu zdjęć rejestratora jego nalepek informacyjnych oni na tej podstawie odłączają rejestrator od przypisanego konta. Jeśli jest inny sposób koledzy coś ci doradzą.
Krzysiek8997 wrote:
ze skutkiem negatywnym.
Jakie informacje zwrotne dostajesz od programu aplikacji.
Od aplikacji na telefonie " funkcja odłączenia urządzenia jest już niedostępna" a z programu po prostu "fail".
Pisałem do supportu, oni stwierdzili, że nie mają takiej możliwości by odłączyć rejestrator zdalnie, mimo, że przesłałem im wszystkie tabliczki.
Jeśli wsparcie techniczne rozkłada ręce to nie wiem czy da się to obejść. Mając kontakt z poprzednim właścicielem może dało by radę go poprosić o to aby odłączył rejestrator od swojego konta. Ale jak nie to o ile możesz wyłączyć w rejestratorze opcję hikconnect to ją wyłącz. Albo wymień rejestrator. Oczywiście może ktoś coś jeszcze ci poradzi na ten temat.
Teraz z tego co się domyślam jeśli masz możliwość się zalogowania jako administrator to przywracasz ustawienia fabryczne potem przechodzisz na nowo konfigurację włączasz połączenie hikconect i skanujesz QRcode wpisujesz potem kod aktywacyjny i dodaje rejestrator do twojego konta
Nie działało to tak jak napisałeś tzn przywrócenie ustawień fabrycznych w rejestratorze nie powoduje odpięcia rejestratora od konta Hika - raz dodany rejestrator pozostaje przypisany do jednego konta na stałe(pomaga usunięcie z aplikacji, odpięcie w SADPTool lub odpięcie w samym rejestratorze) 🙂
@Krzysiek8997 miałem ostatnio taki sam przypadek i niestety nic z tym nie udało mi się zrobić, serwis Hikvisiona też mi nie pomógł.
raz dodany rejestrator pozostaje przypisany do jednego konta na stałe
Ale jeśli ma dostęp do rejestratora czyli może się zalogować jako admin to...
dawidedziu wrote:
(pomaga usunięcie z aplikacji, odpięcie w SADPTool lub odpięcie w samym rejestratorze)
Po zalogowaniu wchodzi w ustawienia zakładka Network potem Platform Access w oknie wybiera type Hik-Connect ustawia enable może edytować Verification Code po zmianie go na inny daje Apply i jeśli jakiś inny Janusz dodał sobie wczesniej rejestrator do aplikacji to po wejściu w rejestrator wyskoczy mu Wprowadź hasło szyfrowania. Jedyne co będzie mógł zrobić to wykasować rejestrator do którego i tak już nie będzie miał dostepu. Oczywiście jeśli w statusie Bind status jest Yes to obok może sobie kliknąć na Unbind wpisać dla potwierdzenia hasło admina i wyskoczy komunikat Note Unbound. Po czym z aplikacji wcześniejszego użytkownika znika rejestrator który był dodany. A my skanując QRcode możemy dodać rejestrator do swojego konta w aplikacji.
Oczywiście mówię o tym w oparciu o rejestrator np DS-7608NI-K2 z firmware: V4.71.005
A próbowałeś złożyć wniosek o udostępnienie albo po prostu wybrać opcję Anuluj powiązanie urządzenia ?
Jeśli rejestrator jest w sieci lokalnej i ma przydzielony dynamicznie adres IP od routera i ma Internet to jeśli twój telefon i rejestrator są w tej samej sieci to może ta opcja się powiedzie.
Dodano po 11 [minuty]:
Widzę że dostęp do platformy ustawiony jest do tego EZVIZ produkują śmieci nie pozwalają na odpięcie od swoich urządzeń które zmieniły właściciela LEGALNIE kont już przypisanych do zakupionego sprzętu. Pełno tego na allegro się wala.
Tak z ciekawości jak przełączysz adres serwera na adres Użytkownika i zamiast dev.eu.hik-connect.com wpiszesz litedev.hik-connect.com to czy coś się zmieni.
Dodam, że miałem też ostatnio problem z odpięciem konta z chmury Ezviz, i próbowałem to zrobić przez zaprzyjaźnioną hurtownie, która wysłała prośbę do Warszawy, aby ta popchnęła to dalej i też rozkładają ręce 😑
No jest nawet adres gdzie można wysłać prośbę o odczepienie od naszej kamery innego przypisanego konta ale jak wyślesz tam wiadomość zaraz dostajesz zwrotną wiadomość że skrzynka docelowa jest pełna spróbuj innym razem tak się chinole wycwanili XD
Tak gmeram sobie po rejestratorze DS-7608NI-K2 i po włączeniu go i podpięciu się pod UART mamy hasztag i po wpisaniu komendy help mamy wynik:
# help
Zwłaszcza interesujące są te:
clearEzDeviceID showEzvizSubscribeCfg
clearEzvizSubscribeCfg
SetEzvizSubscribeAll
Tylko problem w tym że jedynie na komendy w pierwszym zakresie odpowiada te z helpm uznaje za nieobecna.
jest też helpu ale ta komenda nic nie wyświetla no może ze musi być jeszcze jakiś dopisek ale nie zagłębiałem się aż tak.