logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips LatteGo 4300 - Podczas wyłączania ekspres nie płucze dozownika

krzysztofwasikcgs 20 Sty 2023 12:26 10806 5
REKLAMA
  • #1 20395384
    krzysztofwasikcgs
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam

Philips LatteGo 4300.
    Jak w temacie, brak płukania podczas wyłączania mimo komunikatu o przepłukiwaniu.
    Jak ekspres się uruchamia to przepłukuje się poprawnie.

Tracił ciśnienie, szybko zapełniał tackę, pluł wodą jak spieniał mleko więc wymieniłem każdą możliwą uszczelkę do której miałem dostęp bez demontażu.
    W sumie wymieniłem 6 albo 7 uszczelek.

Teraz wszystko jest w porządku ale wydaje mi się, że chyba siedzi jakaś uszczelka od dozownika.
    Tylko dlaczego w takim razie płucze się podczas włączania zaraz po ogrzaniu ale nie podczas wyłączania.

Mam gwarancję mogę go śmiało wysyłać ale z kolei czekać ekstra aż się za to wezmą. Nie żeby mi to przeszkadzało, że nie płucze się ale myślę, że w przyszłości może mieć to poważniejsze konsekwencje.

Raz w miesiącu go odłuszczam, raz w tygodniu myję system zaparzania kawy, raz na 3 miesiące smaruję i był już dwa razy odkamieniany gdyż mamy bardzo twardą wodę. Filtr AquaClean wymieniany był już 3 albo 4 razy według prośby ekspresu.

Proszę o jakieś rady. Czy po prostu dać sobie z tym spokój.
  • REKLAMA
  • #2 20431049
    kamil55775
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Polecam kupić na allegro komplet uszczelek. U mnie wymiana całkowicie rozwiązała opisany przez Ciebie problem.

Miałem to samo ekspres ma rok. Podczas wyłączania nie płukał dyszy i chyba robił mniej kawy niż na początku.

Na allegro - zestaw uszczelek Saeco Philips LatteGo JAKOŚĆ

Otwórz klapke , wymij blok zaparzajacy i za nim bedzie przykrecony na 2 sruby taki palec do gorącej wody na którym sa łącznie 4 uszczelki. Musisz wymienić wszystkie.
    Przy okazji w komplecie masz uszczelkę do tłoku który ubija kawę.

Daj znać jak poszło.
  • REKLAMA
  • #3 20432043
    krzysztofwasikcgs
    Poziom 5  
    Napisałem w pierwszym poście, że wymieniłem komplet i nic to nie dało niestety.
  • REKLAMA
  • #4 20439108
    krzysztofwasikcgs
    Poziom 5  
    Ekspres poszedł na gwarancję ale mimo wszystko bardzo proszę kogoś obytego w temacie napisać co mogło być przyczyną.

Wiem ,że bez rozebrania i diagnostyki moze to być utrudnione ale na podstawie swoich doswiadczeń.
    Jakiś serwisant ekspresów tutaj jest ?
    Gwarancja prędzej niż później się skończy a odrobina wiedzy zawsze się przyda.
  • REKLAMA
  • #5 20820650
    akj123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam ten sam problem czy dowiedziałeś się co było przyczyną?
  • #6 20820760
    krzysztofwasikcgs
    Poziom 5  

Witam.
    Byłem dwa razy na serwisie. Teraz drugi raz przed samym końcem gwarancji. Nie zrobili z tym nic. Jak się nie płukał, tak się nie płucze, jak go wyłączam.
REKLAMA