logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zakł(u)cenia rtv spowodowane licznikiem 3f/2 taryfowym

tyktyk 19 Lis 2005 14:26 4387 16
  • #1 2005087
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    U mie w domu zainstalowany jest licznik trójfazowy 2 taryfowy. dawniej jakieś 5 lat temu zakłucenia występowały tylko gdy była 2 taryfa tzn gdy zegar załączył cewke w liczniku obecnie dzieję sie tak że efekt zakłuceń jest niemal nonstop jednak gdy jest 2 taryfa mocniej.

teraz opisze objawy zakłuceń:
    W radiu 88-108 nanstop buczenie słyszany przywdzięk sieciowy w całym paśmie nie idzie słuchać zadnej stacji a jeśli słychać to z przywdziękiem. W paśnie cb mam tylko bucznie, natomiast w tv tylko w paśmie VHF są zakłucenia ( tam nadaje pr .1 przechodzi śnieżący pas szerokości 20 cm z góry w duł i zajmuje mu to jakąś minute. gdy chowa sie u dołu to już wychodzi u góry. Wg mie jest tak że ramka w tv ma 50 Hz a że w sieci jest też 50 hz i to nawet dość dokładnie mam efekt płynącego pasa a nie migotania.

Pytanie jak sie tego pozbyć????
    Dodam że nie jest to niesione przez sieć energetyczną gdyż zakłucenia występuja takrze w odbiorniu w samochodowym!

PS wymieniony został też zegar sterujący no i po wyłączeniu wszystkiego za licznikiem nadal to występyje. 100% wina licznika. Niestety nie mogę dotknąc sie licznika gdyż jest bląbowany.

Czy w tym liczniku jest jakaś dioda prostownikowa która mogła sie uszkodzić w ten sposób że stała sie diodą pojemnościową i sieje???

Jakie są wsze rady i czy ktoś spotkał sie z takim przypadkiem???
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
    [h]
  • #2 2005196
    szczepan751
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Co sie przejmujesz licznikiem jak jest uwalony to Ci go za darmoche wymienia bo to ich obowiazek, ale zanim sie do nich zglosisz to musisz byc na 300% pewien ze to od licznika zalezy bo jak nie to moga Cie skasowac za bezpodstawne wezwanie, a jakies swietlowki albo przetwornice nie podaja Ci syfu do sieci?Sprawdz caly sprzet w domu zanim wezwiesz ZE bo szkoda kasy jakby co.
  • #3 2005282
    tyktyk
    Poziom 24  
    100000000000% licznik lub przed licznikiem ( wykręcam wszystkie bezpieczniki bezpieczniki i nadal w aucie lub w radiu na barerie to jest) Jak jest awaria i nie ma prądu to odbiór czyściutki
  • Pomocny post
    #4 2005479
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Hej mój kolega mial właśnie problem z drugą taryfą gdy załączył stycznik miał zakłócenia do tego stopnia , że wariowal zegar elektroniczny do sterowania weż kondensator od odkurzacza przeciw zakłóceniowy i podłącz równolegle do cewki stycznika a gdyby to nie pomogło trzy połącz w gwiazdę za licznikiem na trzy fazy i obserwój dzięki
  • #5 2005958
    tyktyk
    Poziom 24  
    wszystko by było ładnie i pięknie gdyby nie było zabląbowane. Pozostaje mi tylko czkać na czas konieczny do przeprowadzenia legalizacji tego licznika.
  • #6 2006516
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    To chociaż weż te trzy i podłącz wgwiazdę raz przed i raz za licznikiem ale wolalbym na poczatek na cewce stycznika to jest podstawa czegokolwiek by szukać dzieki
  • #7 2006520
    szczepan751
    Poziom 18  
    To co masz niezalegalizowany licznik w domu?Jak to mozliwe?Sam kupowales licznik czy ZE Ci zakladal wlasny?Nie musisz nic robic przy liczniku,wpakuj wspomniane kondziorki tak jak koledzy radza nie musi byc pod bezp podpiete podepnij tam gdzie mozesz to zrobic bez zrywania jakichkolwiek plomb, moze sam stycznik masz uwalony?Upewnij sie ze napewno nic w domu Ci syfu sieciowego nie produkuje, a moze sasiad za sciana ma jakies cudo co tak siec zawala?sprawdz jakies radio albo cos u sasiada.Jeszcze nie widzialem zeby licznik wprowadzal zakłócenia tak silne
  • #8 2008264
    tyktyk
    Poziom 24  
    1. Nie ma stycznika jest tylko przekaźnik w zegarze
    2. Jest to licznik posiadający 2 liczniki jak na rysunku (taryfa tania i droga)
    3. Licznik ma legalizację (jednak co 15lat musi być legalizowany{wymiana licznika} co się już zbliżą bo wisi od 91 roku
    4. Wszystko jest zaplombowane mam dostęp tylko za licznikem jak na rysunku ( kondensatory nic nie pomagają ).

Dziękuję wszystkim za reakcje ale musze to jednak zgłośić jako awarię!
    napewno nic za licznikiem nie zakłuca gdyż po wykręceniu wszystkich bezpieczników nadal są zakłucenia np w radiu na baterie. No i napeno nie jest to u sąsiada , mieszkam w domu jednorodzinnym. Zbliżając sie do rozdzielni zakłucenia narastają!
    Załączniki:
    • zakł(u)cenia rtv spowodowane licznikiem 3f/2 taryfowym llicz.JPG (13.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2008319
    szczepan751
    Poziom 18  
    a masz mozliwosc wylaczenia bezpiecznika przedlicznikowego?Teoretycznie powinienes miec chyba ze sa topiki zamkniete w puszce i zaplombowane bo czasem plombuja np u mnie.Jesli mozesz wylacz i sprawdz wtedy.Co sie przejmujesz legalizacja?Oni sami niech dbaja o wymiane o czasie tym bardziej jesli pierwszy licznik i przylaczenie robil ZE.Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z energetyka, napisz czy wymienili i co oni na to i czy Cie dodatkowo nie skasowali i czy wszystkie objawy ustapily.
  • #10 2009386
    tyktyk
    Poziom 24  
    no niestety w tej chwili nie mam możliwośći wyłączenia przed licznikiem są tam bezpieczniki topikowe.

Ale w najbliższym czasie tydzień lub 2 planuję wymianę całej rodzielni Łacznie z wymianą tej żeliwnej puchy i montaż S ek Wszystko już mam oprucz szafy - kupuje we wtorek. Wymieniłem całą instalację z TN-C ALU :P Na TN-S Cu Muszę tylko zgłosić że rozbląbowuję... Nie powinno być problemu Mam SEP. Problem może być jedynie z tym licznikiem a dokładniej mówiąc z jego wymianą gdyż energetyka uwarza go za sprawny!!
  • #11 2010477
    szczepan751
    Poziom 18  
    Tak?Stwierdzili tak na oko bez zdejmowania i expertyzy ze jest ok?
    to u mnie jak pozbyłem się starej zamrarzarki i spadlo zuzycie pradu to zaraz po najblizszym rozliczeniu rachunku byli momentalnie i mi licznik wymienili i do expertyzy wzieli bo mialem zbyt niski rachunek nagle w porownaniu do wczesniejszysz heh jak tak to potrafią o siebie zadbać:)A co z wymianą licznika na własny koszt?Ile by chcieli?Licznik 3 fazowy 2 taryfowy kosztuje 150zl w sklepie ale nie wiem czy ZE by Ci go zaakceptowalo raczej chcieliby od Ciebie kase za wymiane i daliby wlasny i dowiedz sie wczesniej jak z tym zrywaniem plomby jest zeby ci nie dowalili opłaty za zerwanie plomby, lepiej zapytac:)Powodzenia i daj znac jakie efekty.
  • #12 2012982
    tyktyk
    Poziom 24  
    koleś stwierdził, że nic tam nie może takich żeczy robić. I już.
  • #13 2013063
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Cóż ja mogę doradzić ? Jeżeli masz zakłocenia powodujące obniżenie jakości odbioru radiowego to zwyczajnie zgłaszasz sprawę do terenowej jednostki dawnego PIR-u teraz to się nazywa jakoś inaczej . Chłopaki przyjadą z odpowiednim miernikiem i namierzą źródło zakłóceń oraz wydadzą odpowiednie zalecenie odłaczenia wadliwego urządzenia . Przy okazji dodam że Twoja pewność iż to licznik sieje zakłócenia może być bardzo myląca . Raz miałem tylko do czynienia z PIRem gdy nakazali klientowi wyłaczenie telewizora Royal z powodu zakłóceń generowanych przez przetwornicę . Gdy po naprawie dokonywali pomiarów to także się zdziwiłem ale miernik przystawiali w okolice licznika energii . Z wyjąśnień mierniczego wynikało że jeżeli w okolicy pojawiają się zakłócenia to pomiarów dokonują na węzłach ponieważ tam jest największy ich poziom . Po ustawieniu tam miernika odcinają wszystkie odbiorniki prądu do ustania zakłóceń > Nie podajesz czy mieszkasz w domku czy w Bloku , czy w szafce licznikowej następuje jakies rozwidlenie czy nie . Ale nawet jezeli stwierdzą że źródłem zakłóceń jest licznik to wtedy masz kwit do zakładu energetycznego i nie ponosisz ryzyka odpłatności . Twja strata to wykonanie telefonu do Inspekcji Radiokomunikacji .Jeżeli powiedzą że będziesz musiał płacić to możesz zrezgnować....
  • #14 2016270
    tyktyk
    Poziom 24  
    Mieszkam w domu jednorodzinnym Peweność co do licznika lub czegoś ewentualnie przed licznikiem jest ponad 10000000000% Wykonałem prosty test wykręciłem wszystkie bezpieczniki jakie znajdują sie w rozdzielni dzięki temu wszystkie odbiorniki znajdujące sie w domu były odłączone Wziołem radio na baterie i włączyłem je zakłucenia nadal były. Jednego razu gdy spawałem przepalił sie bezpiecznik główny ten przedlicznikowy zerwałem wówczas plombe powtórzyłem tą sztuczkę z radiem na baterie - odbiór był czyściutki. Po wkręceniu bezpieczników problem powrócił. Zgłosiłem zerwanie plomby w ze gdy przyjechali założyć nic nie chcieli słuchać o zepsutym liczniku... nie ich sprawa licznik przecież działa...

Jeszcze 1 numer gdy wjeżdżam autem na podwórko to przejeżdżam zaraz obok rozdzielni wtedy to głośniki w samochodzie wyskakują z ramy- jak na rysunku.
    Załączniki:
    • zakł(u)cenia rtv spowodowane licznikiem 3f/2 taryfowym dum.JPG (8.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2020663
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Podtrzymuję swój post . Ty w salszym ciągu stawiasz na licznik a ja przypuszczam że zakończona licznikiem linia od rozdzielni zachowuje się jak antena nadajnika który zakłóceń który może być przed rozdzielnią . Sam nie zlokalizujesz źródła zakłóceń więc zleć to wyspecjalizowanej słuzbie . W końcu jeżeli to nie Ty emitujesz zakłócenia to włos z głowy Ci nie spadnie a i kieszeń nie straci . I radzę Ci pospiesz się bo według nowych planów całą tą agencje chcą rozpierniczyć i podzielić między Federacje konsumentów i coś tam jeszcze . Bedziesz zwlekał to potem będziesz przez rok szukał właściwego adresu.
  • #16 2047769
    tyktyk
    Poziom 24  
    Moje podejrzenia się potwierdziły to rzeczywiście był licznik. Dziś dostałem zgodę od energetyki na zdjęcie plomb. odłączyłem zegar postawiłem radio gdy włączyłem 2 taryfę - buczenie gdy odłączyłem czyściutki dzwięk. Jak pisałem wcześniej po wymianie zegara sterującego zkucenia były również na 1 taryfie ale znacznie słabsze jest to spowodowane tym że ten nowy zegar nie jest na przekaźniku tylko na triakiu(chyba)lub jakimś innym elemencie elektronicznym. bo nawet gdy jest wyłączony to jest napięcie na jego wyjściu tzn przykładając neonówkę świeci ona ale podłączając żarówkę zostaje ono zduszone...
    W podaniu do energetyki poprosiłem również o wymianę licznika miejmy nadzieję że go wymienią!!!
  • #17 2315037
    tyktyk
    Poziom 24  
    licznik wymieniony i wszystko (rtv) ok pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W domu zainstalowano licznik trójfazowy 2 taryfowy, który powodował silne zakłócenia w odbiorze RTV i radiowym, szczególnie podczas drugiej taryfy. Zakłócenia objawiały się buczeniem w paśmie FM (88-108 MHz), zakłóceniami w paśmie CB oraz śnieżeniem obrazu w paśmie VHF telewizji. Problem nie był generowany przez sieć energetyczną ani urządzenia w domu, co potwierdzono testem z wykręceniem bezpieczników i odbiorem na radiu bateryjnym. Zakłócenia nasilały się w pobliżu rozdzielni i licznik był podejrzewany jako źródło. Próby zastosowania kondensatorów przeciwzakłóceniowych na cewce przekaźnika sterującego taryfami nie przyniosły efektu. Po zgłoszeniu awarii energetyka początkowo nie uznała problemu, jednak po zdjęciu plomby i odłączeniu zegara sterującego potwierdzono, że licznik generuje zakłócenia, zwłaszcza przy drugiej taryfie. Nowy zegar sterujący z triakiem powodował słabsze zakłócenia na pierwszej taryfie. Ostatecznie licznik został wymieniony przez energetykę, co całkowicie wyeliminowało zakłócenia RTV i radiowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA