logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KDL-32WD750 - świeci tylko biała dioda, nie reaguje na pilota.

Jarecki669 25 Sty 2023 12:52 1260 16
REKLAMA
  • #1 20404341
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    TV jak w temacie, po włączeniu do sieci świeci przedni panel na biało ( nie matryca), nie startuje podśw. matrycy, nie reaguje na pilota ani klaw. lokalną. Wstępnie sprawdzony pod kątem zwartych kondensatorów, są napięcia 5V, 12V itp. Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #3 20404383
    LeoDaVinci
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Nie prowadzę serwisu telwizorów (sporadycznie serwisuje laptopy) i wypowiedzą się później na pewno bardziej kompetentni ludzie. W zasadzie jestem czynnym zawodowo atomatykiem z wykształceniem elektronicznym. Pracowałem 8 lat jako automatyk w fabryce telewizorów i znajomi mimo wielokrotnych upominań przynosili mi telewizory do naprawy, przez co musiałem podejmować się choćby prób ich napraw. Większość naprawiłem. Jak stwierdziłeć BackLight działa... Co za tym idzie działają też invertery, bądź zasilanie led. Gałęzie zasilania też sprawdziłeś- to się chwali. Na bazie mojego doświadczenia i udostępnionych informacji mogę powiedzieć, że w pozostałych przypadkach najczęstszą przyczyną w był wsad pamięci flash. Nawet jeśli uda Ci się wrzucić wsad na istnięjącą już kostkę, to należy ją wymienić. Tyle odnośnie sugestii.
  • REKLAMA
  • #4 20404417
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    LeoDaVinci napisał:
    Jak stwierdziłeć BackLight działa... Co za tym idzie działają też invertery, bądź zasilanie led.

Chyba niekoniecznie:

Jarecki669 napisał:
    po włączeniu do sieci świeci przedni panel na biało ( nie matryca), nie startuje podśw. matrycy

Co do pamięci - EEPROM sprawdzić jest najłatwiej, w większości wystarczy programator za 30zł. Jeżeli się wysypał NAND, to przy sprawnym EEPROM często wystarczy użycie pendrive z firmware, bootloader często sam podejmie przywracanie oprogramowania do NAND. Jeżeli kostka jest uszkodzona, to wymagana będzie wymiana.
  • #5 20404468
    LeoDaVinci
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Może faktycznie masz racje. Ja to zrozumiałem tak, że podświeltenie działa, a matryca zatrzymuje śwatło.- Druga część zdania zdaje się temu przeczyć.
  • REKLAMA
  • #6 20404558
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Nic nie wstaje, świeci tylko LED na biało. Brak reakcji na klawiaturę/pilota.
  • #7 20404569
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 443
    prosiak_wej napisał:
    EEPROM - sprawdzić, czy da się odczytać, zaprogramować inny układ.
    A na tej płycie jest eeprom?
  • #8 20404603
    kamaz6
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry, witam Cię Jar...
    Podpowiedź LeoDaVinci jest najbardziej prawdopodobną - czyli uszkodzenie zawartości NAND kostka TC58NVG2SOHBA14 albo uszkodzenie procesora MT5566CQVT. Płyta nie posiada oddzielnej kostki EEPROM. Przy załączeniu zasilania na matrycy powinien pojawić się obraz SONY. Co dowodzi, że CPU ruszył. Skoro u Ciebie nie ma tego, to znaczy, że CPU nie wystartował. Powód albo NAND albo CPU. Możesz, jeśli taką możliwość masz, spróbować podgrzać CPU. Może ruszy, wtedy może reballing CPU pomoże. Z kostką NAND nic nie zrobisz. Tylko wymiana płyty Głównej pomoże. Powodzenia Kazimierz
  • REKLAMA
  • #9 20404810
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 589
    If you open the TV and type mainboard in the search engine will you find the fault.
    Changing the DC converter will solve the problem!
  • #10 20406079
    Jarecki669
    Poziom 21  
    jeloi, sorry, but I can't find any solution for this mainboard. 1-980-335-32. Can you help me?
  • #11 20406620
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    kamaz6 napisał:
    Z kostką NAND nic nie zrobisz.

Wystarczy wylutować, zakulkować, programator i wlut w płyte, to jakaś magia?
    I to nie jest NAND...
  • #13 20406802
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    W TV Sony kilkakrotnie miałem taki problem nawet z pilota nie dało się wyłączyć telewizora.Co wykonuję a wyłączam telewizor z sieci za pomocą wtyczki i po minucie ponownie uruchamiam wkładając wtyczkę do siec i po włożeniu wtyczki do sieci już się uruchamia wyświetlając napis Sony i są przywrócone są czynności z pilota.

Moderowany przez Mirek Z.:

Nie na temat, zaniżanie poziomu forum.

• #14 20406879
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    kierbedz4 napisał:
    wtyczki i po minucie ponownie uruchamiam wkładając wtyczkę do siec i po włożeniu wtyczki

Bardzo skuteczna metoda naprawy "na wtyczke" , gratuluję.
  • #15 20406902
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Tak TV pracuje na sygnale osiedlowej Vektry taka usterka ma miejsce jak za szybko przechodzę z kanału na kanał wyjęcie wtyczki sieciowej na pewien czas przywraca poprzednie nastawy.

Moderowany przez Mirek Z.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.17.

• #16 20406913
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    kierbedz4 napisał:
    taka usterka ma miejsce jak za szybko przechodzę z kanału na kanał

Klikaj wolniej, nie bedziesz wywlekał kabla. Albo zainstaluj kołyske na kablu. :D
  • #17 20418016
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ostatecznie tv wrócił do klienta bez naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KDL-32WD750 nie uruchamia się, świeci tylko biała dioda LED, brak reakcji na pilota i przyciski lokalne. Użytkownik sprawdził napięcia zasilania (5V, 12V) oraz kondensatory. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie pamięci NAND lub procesora MT5566CQVT. Wskazówki obejmują sprawdzenie EEPROM, ewentualną wymianę NAND, a także podgrzewanie CPU w celu reballingu. Inna metoda naprawy to odłączenie telewizora od zasilania na chwilę, co czasami przywraca funkcjonalność. Ostatecznie telewizor został zwrócony klientowi bez naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA