logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić oryginalny zestaw samochodowy Nokia 6110 z czarną skrzynką?

macpalka 08 Kwi 2003 19:21 8357 22
REKLAMA
  • #1 181272
    macpalka
    Poziom 11  
    Czy ktoś się orientuje jak należ zasilić orginalny zestaw samochodowy do nokii 6110. Posiada on taką czarną skrzyneczkę do której jest taka kwadratowa wtyczka z czterema pinami.
    Na skrzyneczce jest napisane 10-30V batery
    Problem w ty że próbowałem już wielu kombinacjii z +/- 12V ale nie rusza.
    Może jest jeszcze potrzebny jakiś dodatkowy zasilacz?
  • REKLAMA
  • #2 181298
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Generalnie tyko potrzeba czerwony-plus czarny-minus, plus po stacyjce nie jest niezbędny a czwarty to muting do radia.
    Ponieważ kombinowałeś to informuje iż odwrotne podłączenie w 99% przypadków kończy się spaleniem centralki!!!!!
  • #3 181359
    macpalka
    Poziom 11  
    Problem jest w tym że ja widzę tyko wtyczkę a płytka centralki jest dwustronna chyba że zasilanie jest tam gdzie jest bezpiecznik
  • #4 2563338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 2563415
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    macpalka napisał:
    Czy ktoś się orientuje jak należ zasilić orginalny zestaw samochodowy do nokii 6110. Posiada on taką czarną skrzyneczkę do której jest taka kwadratowa wtyczka z czterema pinami.
    Na skrzyneczce jest napisane 10-30V batery
    Problem w ty że próbowałem już wielu kombinacjii z +/- 12V ale nie rusza.
    Może jest jeszcze potrzebny jakiś dodatkowy zasilacz?

czy to oryginalny zestaw????
    bo wtyczka z 4 pinami to THB lub inne zamienniki

picior napisał:
    mam ten sam proble co kolega.Jeszcze nie kmbinowałem. Nie wiem do którego pinu podłączyć zasilane a sa cztery w gniazdku

a tu oznaczenia:
    patrząc na centralkę
    góra lewy - czerwony - stałe +12v
    góra prawy - czarny - masa
    dół lewy - niebieski - zasilanie spod stacyjki
    dół prawy - żółty - wyciszanie radia

pozdro
  • #6 2580113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2620263
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2622674
    charliecharlie
    Poziom 24  
    picior jakiego fona podpinasz do tego zestawu? bo jak 6310, to zapomnij, nie pójdzie!

pozdro
  • #9 2711935
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 2712723
    charliecharlie
    Poziom 24  
    picior napisał:
    6310i nie pójdzie? dlaczego?

centralka z tego zestawu komunikuje się poprawnie z 5110, 5130, 6110, 6130, 6150, 7110, 6210
    z 6310, 6310i nie będzie prawidłowej komunikacji

pozdro
  • #11 2727395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 2727678
    charliecharlie
    Poziom 24  
    tak
    full oryginał zestaw CARK-91
    w nim centralka HFU-2, uchwyt MCC-1
    hula jak złoto, osobiście mam zamontowany w dwu autach
    możesz też pomyśleć o BT np. CK-7W, ale to już inna cena

pozdro
  • #13 3152645
    Łukasz Raczek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    nie chciałbym tworzyc nowego tematu, zapytam sie wiec w tym gdyz nie do konca wszystko rozumie, szukałem w sieci jakiegos schematu podłaczenia, ale chyba jestem słaby w te klocki i nic jasnego nie znałazłem, otóz mam zestaw głosnomówiacy HFU-2 tylko bez tej kostki co sie podłąncza napienie DC, kostka jest na 6 pinów , 3 na dole i 3 na górze, chiałbym jakos podłaczyc to wszystko żeby działało w samochodzie a nie mam orginalnej kostki, moze ktos by mi wysłał jakies zdjecie jak to podłaczyc albo jakies dokładnie instrukcje, ewentualnie gdzie i za ile moge taka kostke dokupić, z góry dziekuje za udzielenie mi pomocy.
  • #14 3163917
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Łukasz Raczek - skoro masz centalkę HFU-2, to masz CARK-91

a schemat podłączeniowy zamieściłem tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic480790.html

a rozpiska kabli co do czego tu:
    czarny - masa
    żółty - TEL MUTE / wyciszanie radia
    czerwony - 12V z akumulatora
    niebieski - 12V stacyjka
    zielony - nie podłączany /el. antena

poprostu jak nie masz kostki podłączeniowej, to rozkreć centralkę i wyprowadź przewody spod miejsc połaczeniowych na płytce
    potrzebujesz faktycznie tylko 4 przewody, bo jak nie masz anteny elektrycznej, to zielonego kabla nie podłączasz

pozdrawiam
  • #15 3164106
    Łukasz Raczek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dziekuje własnie o to mi chodziło, kostke dokupiłem 8 pinowa i obcałem 2 piny,i pasuje prawie idealnie, wszystko podłaczyłem tak jak powiedziałes , dziekuje za pomoc :-) Pozdrawaiam Łukasz
  • #16 3176419
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    [quote="charliecharlie"]tak
    full oryginał zestaw CARK-91
    w nim centralka HFU-2, uchwyt MCC-1

Mam taki sam zestaw i chcialem zamontowac go w miejsce lekko uszkodzonej podróby, która nie dziala z 6310i. Czy istnieje możliwość podłączenia tego zestawu do radia samochodowego tak, aby rozmowa była słyszalna w głośnikach radia? W centralce HFU-2 jest złącze data/handset więc mozu tutaj trzeba sie podłączyć? Jeśli tak to w jaki sposób?
    Dziękuję i pozdrawiam
    ZG
  • #17 3199037
    charliecharlie
    Poziom 24  
    zdzisław_g
    to złącze jest do podpięcia słuchawki pasywnej do zestawu HSU-1
    a przejściówkę, żeby można podpiąć się na głośniki samochodu swego czasu miał w ofercie THB, ale drogie to było, coś około 100zł

pozdro
  • #18 3199978
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Dzięki za odzew. Już podłączyłem ale pozostałem przy oryginalnym głośniku z zestawu. Nie chce mi się kombinować i inwestować a głośnik daje dobry, czysty dźwięk (wyciszenie radia też działa) więc nie ma sensu kombinować.
    Pozdrawiam
    ZG
  • REKLAMA
  • #19 5728494
    gwaszczuk
    Poziom 1  
    Proszę sympatycznego grona....

Od czasu kiedy rozstrząsaliście ten temat mineło już kilka ładych lat. Czas powrócić do tematu. Mam problem i potrzebuję porady, a widać że kilkoro z was połyka takie sprawy na śniadanie! Strasznie mnie interesi gdzie podłączyć niebieski kabelek z centralki HFU-2? Rozumiem że jest to "kumacz" zapłonu, ale nie znam gdzie się go wpina? Pod stacyjkę? No ale gdzie konkretnie? Mam passata 98 - PLEASE niech ktoś da jakiś znak gdzie 3a wpiąć ten niebieki kabelek!!!

Dzięks!
  • #20 5819371
    charliecharlie
    Poziom 24  
    najprościej
    przejściówka ISO-ISO za radiem (uzupełnij piny) i dopinasz piny z zestawu
    czerwony do stałego zasilania
    niebieski na power czyli po stacyjce
    czarny masa
    żółty do tel mute

pozdrawiam

charliecharlie
  • #21 6444260
    rebel28
    Poziom 10  
    Nieco odświeżę wątek. Mam pytanko, bo nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi. Mam zestaw Cark91 i uchwyt mcc-1 Nokia. Mianowicie: Jakie modele telefonów podchodzą do tego uchwytu?
  • #22 6444750
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    pod cark 91 pasowała nokia 6310/6310i co do 6210 nie wiem
  • #23 6511396
    Mr.mapka
    Poziom 1  
    charliecharlie napisał:
    najprościej
    przejściówka ISO-ISO za radiem (uzupełnij piny) i dopinasz piny z zestawu
    czerwony do stałego zasilania
    niebieski na power czyli po stacyjce
    czarny masa
    żółty do tel mute

Witam.
    Pozwolę sobie spytać.

Mam podłączony niebieski do power po stacyjce (napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka w poz 1 - Mondeo MK-II)
    Problem w tym, że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki zestaw cały czas działa. Można wykonywać połączenia za pośrednictwem zestawu.

Pomimo aktywności zestawu po włączeniu zapłonu w głośniku słychać "pyknięcie".

Tak musi być czy coś jest nie tak?

Zestaw obsługuje Nokię 6310i.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania oryginalnego zestawu samochodowego Nokia 6110 z czarną skrzynką (centralka HFU-2) i czteropinową wtyczką. Zasilanie wymaga podłączenia czterech przewodów: czerwony do stałego +12V, czarny do masy, niebieski do zasilania po stacyjce (power), a żółty do funkcji wyciszania radia (TEL MUTE). Odwrotne podłączenie może uszkodzić centralę. Zasilanie w zakresie 10-30V jest wymagane, ale sam plus po stacyjce nie jest niezbędny do uruchomienia. Kostkę zasilającą można zastąpić np. wtyczką od zasilacza ATX, a w przypadku braku oryginalnej kostki można wyprowadzić przewody bezpośrednio z płytki centralki. Zestaw CARK-91 z centralą HFU-2 i uchwytem MCC-1 jest oryginalnym kompletem kompatybilnym z modelami Nokia 5110, 5130, 6110, 6130, 6150, 7110, 6210, ale nie z 6310 i 6310i, które nie zapewniają prawidłowej komunikacji. Do telefonów 6310/6310i zalecane są inne zestawy, np. pełny oryginał CARK-91 lub zestawy Bluetooth CK-7W. W niektórych przypadkach możliwe jest podłączenie zestawu do radia samochodowego przez specjalne przejściówki (np. THB), jednak oryginalny głośnik zestawu zapewnia dobrą jakość dźwięku i wyciszanie radia. Niebieski przewód podłącza się do zasilania po stacyjce, co w praktyce oznacza podpięcie do przewodu z napięciem pojawiającym się po przekręceniu kluczyka (np. w Passacie 98 lub Mondeo MK-II). Czasem zestaw pozostaje aktywny po wyjęciu kluczyka, co może być normalne lub wymagać dodatkowej kontroli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA