logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microstuttering/Stuttering w Grach, co zrobić?

StuterBukake 29 Sty 2023 14:23 3480 4
REKLAMA
  • #1 20411190
    StuterBukake
    Poziom 2  
    Witam
    Zmagam się z pewnym problem który mnie irytuje.
    A są to mikro przycięcia co jakiś czas w grach,nie wiem czym to może być spowodowane.
    Opisze bardziej sytuacje by można było sobie to zobrazować,otóż na przykład w Wiedźminie 3 lub Far Cry 5 (w te gry jak narazie gram)
    mam ustawiony limit klatek na 60fps,ponieważ na tyle mogę sobie pozwolić z tym monitorem.

I co jakiś czas są mikro przycięcia z 59fps do 60fps,lub od 61fps do 60fps i niby nie jest to jakiś wielki problem lecz w takich przypadkach widać przycięcia,co jest po prostu uporczywe podczas grania. (Sprawdzałem to przy użyciu MSI AfterBurner OSD)
    Vsync włączyłem w RivaTuner oraz w samej grze i nadal problem występuje. Próbowałem bez użycia RivaTuner lub włączyć synchronizacje wyłącznie w ustawieniach AMD i nadal jest tak samo.
    Sprawdzałem różne filmy na youtube i też nie za bardzo rozwiązały mój problem.
    Windows 11 został zainstalowany na nowo.
    Dysk jest nowy,ma 3 dni.

Moje pytanie brzmi,czy jest jakiś sposób by to naprawić,czy po prostu tak już musi być?

Specyfikacja Komputera
    CPU-I5 9400F
    GPU-Radeon RX 570 4GB Sapphire
    Płyta Główna-Gigabyte B365M DS3H
    Dysk-SSD Team Group 256GB M.2
    PSU-SilentiumPC Supremo L2 650W
    Chłodzenie-SilentiumPC FERA 2
    Ram-2x8GB HyperX Fury 2400mhz
  • REKLAMA
  • #2 20412565
    gresss
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Jak grasz to popatrz choćby w menadżerze zadań czy ci obciążenie nie skacze wtedy na 100%.
  • REKLAMA
  • #3 20412687
    StuterBukake
    Poziom 2  
    gresss napisał:
    Jak grasz to popatrz choćby w menadżerze zadań czy ci obciążenie nie skacze wtedy na 100%.

Jedynie karta na 100% działa,ale to raczej normalne
  • REKLAMA
  • #4 20579100
    PolskiWariat
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Mam podobny problem i też szukam rozwiązania, u siebie stawiam na Ram ale też pewny nie jestem, u ciebie jak wygląda jego zużycie na obciążeniu i bez ? akurat się tak składa że też mam taktowanie 2400mhz

Dodano po 3 [minuty]:

Ogólnie przydałyby się screeny z menadżera w trakcie gry lub z nakładki MSI AfterBurner, sam bym może zobaczył jakieś podobieństwa.

Dodano po 10 [godziny] 10 [minuty]:

Zobacz czy problem dalej jest jak obniżysz jakoś grafiki może choć trochę zredukuje Stuttering
  • #5 20591390
    PolskiWariat
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    W moim przypadku pomogło zmienienie pamięci ram teraz nie doświadczam żadnego Stuttering'u tylko że ja miałem 8Gb ram'u i zużycie pamięci miałem na poziomie 70% z przeglądarką, uważam że temat jest ciężki bo to może być wszystko od aktualizacji bios'a po kurz w komputerze który też przeczyściłem i zmieniłem pasty termoprzewodzące na CPU i GPU, być może w cale to nie ram a właśnie ten kurz pomógł mi zlikwidować problem, więc nie warto wyciągać zbyt pochopnych wniosków i wpędzać się w niepotrzebne koszty choć ja i tak chciałem zmienić ram, również kupiłem dysk ssd na którym z osoba trzymam gry i aplikacje oraz system.
    Zacznij od tych podpunktów których możesz zrealizować sam czyli aktualizacja wszystkiego i czyszczenie komputera + pasty jeżeli nie były dawno wymieniane u mnie po 4 latach była już skorupka a nie pasta 😁, mam nadzieje że również i ci się uda zlikwidować te złośliwe dziadostwo.
REKLAMA