logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stuttering, ścinki i freezy - - co kilka sekund kiedy coś się dzieje w grach

Derviusz 05 Sie 2019 18:01 6069 13
REKLAMA
  • #1 18098754
    Derviusz
    Poziom 6  
    Niestety mam bardzo dziwny problem. Mój sprzęt nie jest najgorszy a gry typu GTA V powinny chodzić bez zawahań. Dziwne jest to że jak gram na online to jest git, tak samo jak na singlu. Nie wiem czemu, ale w nie których sytuacjach jak jade mam ścinki. Np. na FiveM to mam ściny na serwerach straszne, a na jednym nie mam. Te rzeczy występują również w innych grach, typu JUST CAUSE 3. Tu sytuacja się pogarsza, bo od ostatniego momentu kiedy grałem to gdy robiłem wybuchy to były straszne lagi. O to moje podzespoły:

CPU: Intel Core i5-8400
    GPU: Nvidia GTX 1060-3GB
    HDD: Toshiba P300 1TB
    RAM: Crucial BLS4G4D26BFSB.8FBD2 2x4GB 2666mhz -
    MBD: Asrock B360M Pro4

Prosze pomoc, obejrzalem poradniki na yt ale nic mi nie pomaga ;/ robilem reset do ustawien fabrycznych, troche pomoglo, naprawde jest to denerwujące, wole mieć 30 fps niż 60 i ścinke co 4 sekundy w niektórych sytuacjach :/.
    PS: Może kupno SSD pomoże? Może dysk nie wyrabia ? nie wiem, jestem zielony w te tematy więc oczekuję na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18098763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18098788
    Derviusz
    Poziom 6  
    ale mój kolega ma te same podzespoły ale GTX 1050 2GB i tak się nie dzieje

//edit: zmienianie ustawień nic nie daje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 18098946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18098953
    Derviusz
    Poziom 6  
    To co mam zrobic xD
  • #9 18098965
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Linka dałem do poradnika.
    Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach.

Choć widać że przekracza 3GB na grafice - choć to może być brak wydajnośći CPU w cieżkich momentach i stąd log ustawiony na 200ms (z 2000ms w ustawieaniach w standardzie) więcej powie.
  • #10 18100155
    Derviusz
    Poziom 6  
    nie wiem czy dobrze wrzucam ale LOG 1 jest przy moich ustawieniach gdzie scina, a LOG 2 gdzie obnizylem i jest troche mniej lagow. Chyba karta graficzna ma poprostu malo V-RAMU. Szkoda, bo w wiedzminie 3 dobrze chodzi. Niestety kupujac ja 2-3 lata temu myslalem ze sobie poradzi w grach typu GTA V , JUST CAUSE 3.
    Załączniki:
    • LOG2.CSV (41.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LOG1.CSV (66.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18100183
    Derviusz
    Poziom 6  
    Może pozbieram na nową karte graficzną ? gtx 1660 ti? sprzedam tą, stary komp to chyba będzie git ? :D
  • #12 18100208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18100611
    Derviusz
    Poziom 6  
    Dobra dzięki wszystkim, winowajcą była karta graficzna :<
  • #14 18100615
    Derviusz
    Poziom 6  
    Dobra dzięki wszystkim, winowajcą była karta graficzna :<

Dodano po 45 [sekundy]:

Karta graficzna była problemem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lagami i stutteringiem w grach, mimo posiadania przyzwoitego sprzętu (CPU: Intel Core i5-8400, GPU: Nvidia GTX 1060-3GB, RAM: 8GB). Problemy występują głównie w grach takich jak GTA V i JUST CAUSE 3, szczególnie podczas intensywnych akcji. Użytkownik zauważa, że zmiana ustawień graficznych nie przynosi poprawy, a inne osoby z podobnym sprzętem nie doświadczają tych samych problemów. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują użycie HWInfo do monitorowania wydajności oraz rozważenie zakupu SSD, chociaż niektórzy sugerują, że problem może wynikać z ograniczonej pamięci VRAM karty graficznej. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że winowajcą była karta graficzna i rozważa jej wymianę na model GTX 1660 Ti.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA