logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik krokowy 6-przewodowy: Podłączanie konwertera PWM na 0-10V - który przewód wybrać?

radziosto 02 Lut 2023 15:44 297 7
REKLAMA
  • #1 20418691
    radziosto
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Mam taki problem.
    Potrzebuje uzyskać informacje o pracy silnika krokowego.
    Do silnika dochodzi 6 przewodów.
    Na znanym portalu aukcyjnym są konwertery sygnału PWM na 0-10V. Wejście sygnału PWM ma tylko jedno złącze plus GND.

Moje pytanie brzmi który przewód powinienem podłączyć do tego typu konwertera aby uzyskać informacje o pracy silnika krokowego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20418735
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    Silnika krokowego nie steruje się PWM a przynajmniej nie pojedynczym PWM.
    Masz różnie uzwojenia silników krokowych - przy 6 wyprowadzeniach jest to najprawdopodobniej taki jak w opisie sterowanie silnik 6 przewodowy uniwersalny:
    https://elportal.pl/kursy/podstawy-elektronik...lnik-krokowy-zasada-dzialania-i-przeznaczenie.
    Powinny być dwa uzwojenia z odczepem środkowym - trzeba zmierzyć rezystancja aby ustalić które przewody są skrajne a które środkowe.
    Poczytaj ten tekst albo podobne (hasło silnik krokowy) to zorientujesz się jak to działa.

Ten konwerter nie nadaje się do silnika krokowego bo nic sensownego nie pokaże.
  • REKLAMA
  • #3 20418745
    radziosto
    Poziom 3  
    Jestem zorientowany jak działa ale mam konkretny problem i szukam sposobu aby go rozwiązać.
    Sugestię o wykorzystaniu sygnału PWM dostałem od przedstawiciela producenta urządzenia w którym jest takowy silnik.
    Nie chciałbym zbyt ingerować w elektronikę aby nie stracić gwarancji.
    Może powinienem zapytać co użyć aby znać stan pracy takiego silnika, mając dostęp do okablowania?
  • Pomocny post
    #4 20418753
    stachu_l
    Poziom 38  
    radziosto napisał:
    Potrzebuje uzyskać informacje o pracy silnika krokowego.

radziosto napisał:
    Może powinienem zapytać co użyć aby znać stan pracy takiego silnika,

Możesz w takim razie zdefiniować jakie informacje o pracy takiego silnika potrzebujesz? Co to jest stan pracy?
    radziosto napisał:
    Sugestię o wykorzystaniu sygnału PWM dostałem od przedstawiciela producenta urządzenia w którym jest takowy silnik.
    Jak dal taką sugestie to może też powie co z tym sygnałem PWM zrobić.
    Gdzie jest ten sygnał PWM? Może chodzi o sygnał nie na silniku tylko na sterowniku silnika krokowego.
  • REKLAMA
  • #5 20418770
    radziosto
    Poziom 3  
    Piszemy i piszemy a do rozwiązania problemu nie jest bliżej.
    Stan pracy w tym przypadku który mam to wysunięcie bolca silnika krokowego który ustala położenie zaworu.
    Zawór ma trzy położenia i dla mnie jest istotne abym mógł zamienić sygnał dochodzący do silnika na napięcie sterujące np. 0-10V i wtedy będę szczęśliwy bo skojarzę ten sygnał ze stanem zaworu.
    Sterownik silnika jest na płycie elektroniki urządzenia i w to miejsce nie za bardzo chcę ingerować aby nie stracić gwarancji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20418847
    stachu_l
    Poziom 38  
    radziosto napisał:
    Zawór ma trzy położenia i dla mnie jest istotne abym mógł zamienić sygnał dochodzący do silnika na napięcie sterujące np. 0-10V
    Co ma prezentować sygnał 0-10V?
    Kierunek obrotów i prędkość pracy silnika? np tak - silnik stoi = 5V, Napięcie < 5V - obroty w lewo, napięcie większe > 5V obroty w prawo. Im większa różnica od 5V tym większe obroty czyli 0V maksymalne w lewo, 4V powoli w lewo, 6V powoli w prawo, 10V maksymalne obroty w prawo.
    Trzeba zbudować układ podłączony do uzwojeń silnika wykrywający na nich napięcia (i ewentualnie polaryzację zależnie jak silnik jest sterowany) Na tej kolejności zasilania można wykryć kierunek a z częstotliwości określić prędkość. Nie jest to jednak całkiem prymitywny układ i raczej nie do kupienia wprost bo normalnie to takie informacje dostaje kontroler silnika i zamienia na sekwencję zasilania uzwojeń więc konstruktor urządzenia nie musi ich odzyskiwać z napięć na uzwojeniach.
    Jeżeli to ma być położenie zaworu: 0V zaniknięty, 5V w połowie, 10V otwarty to z silnika wprost nie uzyska się takiej informacji. Można zrobić detekcje jak wyżej (kierunku obrotów i ilości kroków) dać licznik rewersyjny i jego wyjście skierować na przetwornik D/A ale może wystarczy potencjometr przy zaworze którego położenie odzwierciedli położenie bolca. Potencjometr zasilamy z 10V i mamy sygnał w zakresie 0-10V - pełny zakres gdy uda się dopasować skok bolca do pełnego zakresu pracy potencjometru.
  • #7 20419064
    radziosto
    Poziom 3  
    Czyli łatwo to już było.
    Dziękuje za wszystkie sugestie temat zamykam
  • #8 20419066
    radziosto
    Poziom 3  
    Pomyśle nad bramką sczytującą stan.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączania silnika krokowego 6-przewodowego do konwertera PWM na 0-10V. Użytkownik poszukuje informacji na temat odpowiednich przewodów do podłączenia, aby uzyskać dane o pracy silnika. Odpowiedzi wskazują, że silniki krokowe nie są sterowane pojedynczym sygnałem PWM, a zamiast tego wymagają bardziej złożonego układu do detekcji kierunku obrotów i prędkości. Użytkownik wyraża chęć uniknięcia ingerencji w elektronikę urządzenia, aby nie stracić gwarancji. Sugerowane są różne metody detekcji stanu pracy silnika, w tym budowa układu do monitorowania napięć na uzwojeniach silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA