logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 3 inwerterów 1F do instalacji 3F i płyty indukcyjnej - uwagi praktyków

okitoki 05 Lut 2023 10:52 1113 6
REKLAMA
  • #1 20423026
    okitoki
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam mały dylemat, nie wiem czy tak mogę.

Mam w domu instalacje 3F do której chce dołączyć off grida 2-3 inwertery 1F 5.5kW do której dodam nowe OZE. W domu poza płytą indukcyjną która może chodzić na 1-2F, nie mam urządzeń siłowych wiec sama siła nie ma znaczenia.

Pytanie brzmi, czy mogę podpiąć 3 inwertery 1F do mojej sieci domowej, tak by połączyć N jako wspólne za inwerterem, czy nie uszkodzi się inwerter, jak jeden z inwerterów przejdzie w bypass, ponieważ wtedy to zero połączy się z zerem sieci energetycznej, czyli jednym słowem na inwerterach N wejściowe i N wyjściowe będzie zwarte.

Problem jest przy zasilaniu pyty indukcyjnej ponieważ lepiej działa na 2F, 2 pola są zasilane z 1F, i kolejne 2 z kolejnej fazy, dla jednej fazy płyta pracuje w trybie 2 palników, wiec jak uruchomię 4 to się przełącza między polami, dla reszty instalacji mogę zera wydzielać oddzielnie

Czy ktoś już robił taką kombinacje? proszę o odpowiedź od praktyków.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20423040
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Jest to niedopuszczalne ze względów bezpieczeństwa ludzi pracujących na sieci.
  • REKLAMA
  • #3 20423052
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    slawo12311 napisał:

Możesz rozwinąć?
  • #4 20423068
    okitoki
    Poziom 10  
    slawo12311 napisał:

Jedynie zera są zwarte które jest uziemione na sieci, wiec bezpieczeństwo sieci nadal jest zachowane, fazy na sieć nie wyślesz ponieważ nadal będzie izolowana
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20423104
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Może najpierw popatrz na schemat obwodu wyjściowego jednofazowego falownika/inwertera. Pewnie znajdziesz tam mostek "H". Odpowiedz sobie na pytanie - jak zamierzasz zsynchronizować ich pracę (faza i obwiednia PWM) aby nie występował pomiędzy falownikami konflikt podczas zwarcia jednego z biegunów wyjściowych (jako wspólny "N")?
    Taki numer jest możliwy jedynie przy odseparowaniu obwodów wyjściowych transformatorami 1:1.
  • REKLAMA
  • #6 20423244
    okitoki
    Poziom 10  
    ADB-6 napisał:
    Może najpierw popatrz na schemat obwodu wyjściowego jednofazowego falownika/inwertera. Pewnie znajdziesz tam mostek "H". Odpowiedz sobie na pytanie - jak zamierzasz zsynchronizować ich pracę (faza i obwiednia PWM) aby nie występował pomiędzy falownikami konflikt podczas zwarcia jednego z biegunów wyjściowych (jako wspólny "N")?
    Taki numer jest możliwy jedynie przy odseparowaniu obwodów wyjściowych transformatorami 1:1.

Faktycznie nie wchodzi w grę łączenie zera w inwerterach, jeszcze do tego jak dodamy 1 baterie na 3 inwerterach to już czuje smród tranzystorów IGBT w piwnicy, dziękuje za info. W ogóle przy zadawaniu pytania, nie zastanawiałem się jak działa inwerter
  • Pomocny post
    #7 20423272
    ajt
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Są inwertery off-grid (przykład: POW-HVM5.5K, instrukcja pdf z przykładowymi schematami połączeń do ściągnięcia z sieci) można łączyć w różne konfiguracje, mogą pracować na jednej fazie po kilka równolegle, a także generować 3F, wtedy również można łączyć nawet po kilka równolegle na każdej fazie. N wyjściowe mają wtedy wspólne, akumulator też. Synchronizują się poprzez dedykowane porty i wszystko chodzi ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa podłączenie trzech jednofazowych inwerterów (5.5 kW) do instalacji trójfazowej w domu, gdzie jedynym urządzeniem siłowym jest płyta indukcyjna. Pojawia się obawa o bezpieczeństwo i możliwość uszkodzenia inwerterów w przypadku zwarcia, gdyż N (neutralny) z inwerterów miałby być połączony z N sieci energetycznej. Odpowiedzi praktyków wskazują, że łączenie zer w inwerterach jest niebezpieczne, a synchronizacja pracy inwerterów wymaga odpowiednich rozwiązań, takich jak separacja obwodów wyjściowych. Zasugerowano również, że inwertery off-grid, takie jak POW-HVM5.5K, mogą być łączone w różne konfiguracje, co umożliwia ich równoległe działanie na jednej fazie oraz generowanie trzech faz.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA