logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metz 48 AF-1 - Lampa sie uruchamia ale nie zapala sie swiatlo

xantia_harmonie 06 Lut 2023 17:13 348 3
REKLAMA
  • #1 20425446
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    posiadam lampę jak w temacie Metz 48 AF-1. Z góry zaznaczam że na forum są zaledwie 3 watki na temat tej lampy, ale usterka jest inna. W internecie jest bardzo mało informacji o tej lamie. Pomimo wszystko dla pewności sprawdziłem kilka elementów zasugerowanych w tych wątkach. Jak tranzystory

Problem. Lampa się uruchamia. Wszystkie przyciski poprawnie działają. Podswietlenie działa. Akumulatory nowe, wyciągniete bezposrednio z ładowarki. Także dla pewności sprawdzone na innej lampie. Podczas ładowania transformator wydaje charakterystyczny dźwięk. Do poprawnego działania musi zaświecić się zielona kontrolka

Niestety lampka nie zaświeca się nawet po kliku minutach.

Może się przyda ta informacja dla lepszej diagnozy. Kilka dni temu zauwżyłem że po włączeniu lampy - dziala w miarę poprawnie. Sporadycznie zdażyło mi się że po wyzwoleniu flasza "lampa" się nie ładuje. Wyłączenie i włączenie rozwiązywało problem od razu. Nie trzeba było czekać dłużej niż 1 segundę. Mimo wszystko podładowałem akumulatory. Wczoraj lampa działała poprawnie, bez konieczności jej wyłączania. Dzisiaj już nie ma możliwości wykonać nawet próbnego błysku, bo lampka wogóle się nie zaświeca.

Jakieś pomysły

Czy ktos dysponuje schematem tej lampy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20425564
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    xantia_harmonie napisał:
    Pomimo wszystko dla pewności sprawdziłem kilka elementów zasugerowanych w tych wątkach. Jak tranzystory
    A napięcie do jakiegoś ładuje się kondensator (tan główny) też sprawdzałeś? Tylko uważaj bo to zazwyczaj ponad 300V. Tak kontrolka informuje o osiągnieciu odpowiedniego napięcia i albo kondensator nie osiąga takiego napięcia albo układ detekcji się zepsuł. Dawniej ta lampka to była zwykła mała neonówka która sama z siebie zapalała się przy przekroczeniu odpowiedniego napięcia - mało dokładny sposób ale bardzo trwały. Jak obecnie kontrolka jest zielona to pewno jest to LED i do detekcji napięcia ma jakiś układ elektroniczny.
    Schematy do Metz'a są chyba trudno dostępne - ja nigdy nie trafiłem.
  • REKLAMA
  • #3 20425628
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    stachu_l napisał:
    Tylko uważaj bo to zazwyczaj ponad 300V.
    Sprawdziłem ¨łopatologicznie" podczas pomiarów dotknąłem wyjścia palcem a później podczas rozmontowywania lampy to samo. Tak, że poczułem "na własnej skórze", że jest napięcie. Nie wiem czy jest sens sprawdzać kondensator w lampie.

A tak bardziej poważnie. Sprawdziem wszystkie tranzystory czy nie ma gdzieś zwarcia. Z płytki zasilacza idzie kilkużyłowa taśma do głownej płytki z procesorem i sterownikami. Też mi się wydaje że któryś element odpowiedzialny zapomiar naładowania kondensatora nie działa poprawnie. Schemat bardzo by pomógł. Głównej płyty nie sprawdzałem

REKLAMA