logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie zaworem - Witam chciałbym zasterować zawór w aucie z oryginalnego przycisku.

patrykwnek71 09 Lut 2023 09:46 603 6
  • #1 20430204
    patrykwnek71
    Poziom 2  
    Witam,
    Aktualnie zaworem steruje zewnętrzny moduł sterowany radiowo. Działa on w ten sposób że po naciśnięciu przycisku nr. 1 otwiera klapę nr. 2 zamyka.
    Przekaźnik ze sterowania wystawia raz na jednej raz na drugiej linii 12V przez 2-3 sekundy.
    Chcąc jednak sterować tym z przycisku oryginalnego w aucie który działa jak na obrazu niżej nr.3
    Sterowanie zaworem - Witam chciałbym zasterować zawór w aucie z oryginalnego przycisku.

nie mogę znaleźć gotowego rozwiązania.
    Z tego co mi się wydaję ale mogę się mylić to potrzebuje przekaźnik bistabilny coś jak link niżej
    https://www.gotronik.pl/przekaznik-bistabilny...terownik-silnika-obroty-prawolewo-p-7961.html
    jednak nie chcę obciążać silnika cały czas napięciem bo nie ma takiej potrzeby.
    Jak wydaje mi się że powinno to działać:
    1 naciśnięcie przycisku zwiera trigger przekaźnik wysyła przez 2 sekundy 12V jedną linią
    2 naciśnięcie przycisku zwiera trigger przekaźnik wysyła przez 2 sekundy 12V Drugą linią
    Ktoś coś podpowie z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 20430316
    patrykwnek71
    Poziom 2  
    Tak wydech, Mam z Pilota a chce teraz zastosować przycisk który mam wolny w aucie na tym schemacie nie jest tak że są 2 przyciski albo 1 który się przełącza w lewo albo w prawo Ja mam tylko taki jak na zdjęciu razem z tą rozpiską pinów która jest w 1 poście.

• #4 20430325
    bart-projects
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Wolny masz jeden przycisk czy dwa?
    Może nie napisałeś że chcesz raz nacisnąć - otwarty, następny raz nacisnąć - zamkniety to wtedy inna rozmowa.
    Na dwa przyciski podłącza piny 2 i 3 i gotowe ...chociaż gumki nie dadzą rady i trzeba zastosować jakieś wzmocnienie na tranzystorach.
  • #5 20430329
    patrykwnek71
    Poziom 2  
    bart-projects napisał:
    Wolny masz jeden przycisk czy dwa?
    Może nie napisałeś że chcesz raz nacisnąć - otwarty, następny raz nacisnąć - zamkniety to wtedy inna rozmowa.
    Na dwa przyciski podłącza piny 2 i 3 i gotowe.

Napisałem mam 1 wolny i napisałem jak ma działać 1 naciśniecie lew 2 naciśnięcie prawo może nie do końca jasno ale o to chodzi. Sorki za zamieszanie.
  • #6 20430931
    bart-projects
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Co wiesz o mikrokontrolerach - napięciach na tych gumkach itd.? Sprawę załatwiłby tutaj jakikolwiek najmniejszy uC typu Tiny13.
    Zupełnie inną sprawą jest to że na pewno sterownik radiowy działa w ten sam sposób i obydwie linie sa dołączone do masy na "dzień dobry"(NC).
    Spróbuj tam posłać +12 to sie skończy przepaleniem bezpiecznika - mam nadzieję że jest w obwodzie :D

Ma to działać równolegle z tym radiowym sterowaniem? Tego nie napisałeś :D
  • #7 20431854
    patrykwnek71
    Poziom 2  
    Niewiele wiem na temat ich zbyt wiele ale ktoś sprawdzał i nie wytrzymają obciążenia. Co do działania klapy są 2 i sterowane z jednego sterownika a przycisk żeby działał i tak muszę wpiąć w przewody które wychodzą z pod auta są 2x2 i są połączone co czyli omijam ten sterownik radiowy ale tak chciałby aby działało i radio i przycisk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do sterowania zaworem w samochodzie za pomocą oryginalnego przycisku, który obecnie jest obsługiwany przez zewnętrzny moduł radiowy. Chce, aby po naciśnięciu przycisku zawór otwierał się lub zamykał, co wymaga zastosowania przekaźnika bistabilnego. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące użycia dwóch przekaźników oraz mikrokontrolera, aby zrealizować funkcjonalność przycisku. Użytkownik podkreśla, że chce, aby nowe rozwiązanie działało równolegle z istniejącym systemem radiowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA