logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta C203 - Biały pasek na czarnym wydruku

Duxiat 11 Lut 2023 20:59 1035 10
REKLAMA
  • #1 20434670
    Duxiat
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,

Mam problem z leciwą drukarką KM C203. Pracowała ona z zamontowanym wyeksploatowanym już unitem koloru czarnego, który drukował skośne pasy (jak te na zdj. 6). Przy kupnie urządzenia, w zestawie był drugi używany czarny unit - prawdopodobnie zamiennik, ale z włożonymi próbnymi wydrukami. Podmieniłem cały unit, znikły skośne pasy jednak pojawił się biały wąski pasek tylko na czarnym wydruku (SKAN4).

Jakość wydruku wzrosła, w porównaniu do skośnych pasów, a nie miałem czasu się tym zająć. Teraz wróciłem do tematu i znów włożyłem stary unit do drukarki i teraz również pojawia się taki pasek wraz z skośnymi wydrukami (SKAN 6). Na pozostałych kolorach nie widać takiego problemu (taka jakoś na moje potrzeby jest wystarczająca).

Chciałbym usunąć ten pasek, nie jestem specjalistą w dziedzinie KM. Gdzie szukać problemu? Czy mogą być to problemy z laserem, bądź zabrudzonymi listwami? Co polecacie sprawdzić na początek?

SKAN 1 - Testowy wydruk z unitem nr. 2 - niebieski
    SKAN 2 -Testowy wydruk z unitem nr. 2 - magenta
    SKAN 3 - Testowy wydruk z unitem nr. 2 - żółty
    SKAN 4 - Testowy wydruk z unitem nr. 2 - czarny z widocznym pasem
    SKAN 5 - Testowy wydruk z unitem nr. 2 - wydruk ptaka
    SKAN 6 - Testowy wydruk z unitem nr. 1 - czarny z widocznym białem pasem i skośnymi paskami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20435590
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Trzeba wyczyścić szybkę od czarnego lasera, od żółtego również, czyścik powinien być na klapie.

pozdrawiam
    k.
  • REKLAMA
  • #3 20455682
    Duxiat
    Poziom 6  
    Przepraszam za tak długi czas odpowiedzi, ale nie było mnie przy urządzeniu.

Skorzystałem z wyciora, jednak nie przyniosło to poprawy. Nadal występuję ten biały pasek na wydruku. Czy uszkodzony może być laser?
  • #4 20467917
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja bym raczej stawiał na zabrudzoną elektrodę ładującą bębna. Może też być jakiś paproch w wywoływaczce, np: bryłka developera (to dosyć stara maszyna). Po pozostałych kolorach można też przypuszczać że pas też ma już wiele kopii z sobą. Skośne pasy to za mało developera, został wyciągnięty do śmietnika.
  • #5 20468079
    Duxiat
    Poziom 6  
    Wydaje mi się, że to nie jest problem bębna. SKAN 4 i 6 (kolor czarny) to wydruki na innych zespołach bębna. Jak wspominałem zmieniłem bęben (SKAN 6) ze względu na poziome pasy wynikające z braku developera. Natomiast problem białego pasa, występuje w na obu zestawach. Zdaję sobie sprawę, że pas już ma swoje najlepsze czasy za sobą, ale na tą ilość kopii jaką wykonuję jest to wystarczające. Zależy mi na przywróceniu czarnego koloru do ładu.

Na obu bębnach występuje ten biały pasek, czyszczenie wyciorem nie pomogło (wycior jest już mocno zużyty). Czy problem może występować w laserze?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20468138
    Damian_1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Czasami stary wycior rozpada się w czasie czyszczenia i na szybie lasera zostaje klej, trzeba wyciągnąć laser i wyczyścić szybkę alkoholem.
  • #7 20468144
    Duxiat
    Poziom 6  
    Super, w takim razie w poniedziałek biorę się za wyjęcie lasera i dam znać czy pomogło.
  • Pomocny post
    #8 20468790
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Tam masz 4 zespoły lasera a wyjęcie tego ustrojstwa do prostych nie należy. Na frontowej pokrywie powinien być czyścik za pomocą którego można wyczyścić szybkę lasera. Jeżeli go nie ma możesz dorobić go sobie z cienkiej listewki i owinąć końcówkę tkaniną . Będzie to bardziej bezpieczne niż demontaż lasera. Widziałem już taki czyścik u klienta i sprawdzał się bardzo dobrze.

C.
  • #9 20488445
    Duxiat
    Poziom 6  
    Zgodnie z Waszymi radami, postanowiłem dokładnie wyczyścić wszystkie lasery. Niestety wycior całkowicie nie spełniał swojej funkcji. Po wyjęciu bębnów, jest całkiem niezły dostęp do laserów. Wykorzystałem patyczki higieniczne - kolor CMY poszły za pierwszym razem i widać było poprawę. Natomiast do K, musiałem użyć alkoholu i dopiero wtedy widać było efekty. Z lasera na czarnym kolorze sypała się pianka, więc by uniknąć czyszczenia w przyszłości, zakupiłem używany laser rozebrałem kopiarkę i przemęczyłem się z wymianą tego modułu. Podsumowując pozbyłem się białych pasów z koloru czarnego i żółtego. Obraz jest od razu ładniej składany. Jeszcze muszę popracować nad ustawieniami, by kontrast był większy.

Jednak na moje potrzeby: 15 tysięcy wydruków na rok oraz skanowanie A3 uzyskany efekt jest już wystarczający.

Dziękuję bardzo wszystkim za radę! :)
  • REKLAMA
  • #10 21874790
    swiatlodziej
    Poziom 1  
    Witam, mam podobny problem, mógłbyś opisać procedurę tak, abym nie spier.... czegoś? Wyjąć bębny i co i gdzie szukać? dzięki :)
  • #11 21931578
    Jozeusz
    Poziom 1  
    Wysuń bębny i dla wygody możesz wyjąć pas transfer i długim patyczkiem (takim jak patyczek do uszu) przez szczelinę pod bębnem wyczyść przesłonę lasera. Często sypie się developer na przesłonę. Wycior nie daje rady tego zczyścić.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Konica Minolta C203 występował biały wąski pasek na czarnym wydruku oraz wcześniejsze skośne pasy na zużytym unicie czarnego koloru. Początkowo podejrzewano zabrudzoną szybkę lasera i czyszczenie wyciorem, jednak nie przyniosło to poprawy. W dyskusji wskazano także na możliwe zabrudzenie elektrody ładującej bębna, obecność paprocha lub bryłki developera w wywoływaczce oraz zużycie pasa. Ostatecznie zalecano dokładne czyszczenie szybki lasera, najlepiej po wyjęciu modułu lub przez dostęp po wysunięciu bębnów, ponieważ wycior mógł nie usuwać osadu i kleju. Po czyszczeniu wszystkich laserów, użyciu alkoholu przy module K oraz wymianie używanego lasera problem białych pasów zniknął na czarnym i żółtym kolorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA