logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł NECTRA 2.23 CF - pompka pracuje non stop po zalaniu elektroniki

dar3k 20 Lis 2005 13:11 7601 18
REKLAMA
  • #1 2008117
    dar3k
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam
    Mam problem z kotlem NECTRA 2.23 CF pompka pracuje no stop, stalo sie tak przez to ze puscila jedna uszczelka i zalalo troche elektronike (akurat czyscilem piec), po zalozeniu nowej uszczelki przy nagrzewnicy podczas testow przy temp ok 60*C puscila uszczelka i zalalo troche elektronike pierwsze co to oczywiscie wylaczylem piec z pradu.. rozebralem wszystko przemyte woda destylowana i spirytusem wysuszone i zlozone spowrotem ale nie wiem dlaczego teraz pompka caly czas pracuje - wczesniej sie wylanczala mysle ze gdzies musi byc jakis przelacznik albo zworka aby ona pracowala wtedy kiedy piec grzeje ma ktos moze instrukcje serwisowa albo wie jak to naprawic?

z gory dziekuje za pomoc..ktora im szybsza tym lepiej bo piec rozebrany i zimno w domu :(
  • REKLAMA
  • #2 2008734
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    pompka nie pracuje jak jest temperatura wody ponizej 30 stopni.Podejrzewam że nie podlaczyles czujnika temperatury lub podlaczyles go odwrotnie
  • #3 2008779
    dar3k
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    tylko w tym problem ze tam sie nie da zbytnio nic odwrotnie podlaczyc :(

Napisz mi ktore to sa kable bo ja sie nie znam na serwisowaniu kotlow bo ja sie tym nie zajmuje a wyczyscic i odkamienic nagrzewnice to kazdy umie tylko taki "wypadek" sie wydarzyl ze zalalo elektornike :(

pamietam ze kiedys jak jeszcze byl na gwarancji spalilo sie cos na plycie (tej co jest transformator) i jak serwisant ja wymienil to tez cos bylo nie tak ze pompka chodzila caly czas i wystarczylo cos przelaczyc czy tam jakas zworke przepiac ale nei wiem ktora moze ktos tutaj jest serwisanetem i pomoze?
  • #4 2027334
    dark2
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam :)
    Posiadam ten sam piec (NECTRA), niedawno wymienilem w nim zawór trójdrożny (pewnie by wystarczyło sam silniczek). Teraz jak jest zimniej piec cały czas chodził ale jakoś dziwnie - nie palił się pełny płomień, kaloryfery w domu letnie a na piecu momentalnie 80 stopni. Wyczyściłem filtr na obiegu CO i wszystko działa super.
    Korzystającz istniejącego wątku mam pytanie - czy ten czerwony kapturek na odpowietrzniku powinien być monco dokręcony - czy poluzowany ??

Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #5 2028406
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Ma być poluzowany.
  • #6 2030263
    dark2
    Poziom 12  
    dziękuję,
    kontynuując - ciąg dalszy perypetii z moją Nectrą, - w ciągu nocy spadło prawie całe ciśnienie z pieca (tak że przestał się załączać) - czy możliwe jest żeby aż tyle wykapało przez ten zawór odpowietrznika..?? co prawda pod piecem była kałuża - ale nie aż tak wielka, obejrzałem całą instalacje, wszystkie kaloryfery - żadnych zawilgoceń, przecieków...
    po dopuszczeniu wody (zrobiłem na 2) niby wszystko ok...
    jest ok..?? czy szukać "dziury" ??
  • #7 2030314
    DonRomano
    Poziom 34  
    Możliwe, że to tylko to możliwe jest również że masz np. nieszczelny wymiennik i woda natychmiast wyparowuje.Z odpowietrznikiem zrób tak: rozbierz go i dokładnie wyczyść np. cillitem albo innym odkamieniaczem chemicznym.
    Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #8 2031191
    dark2
    Poziom 12  
    tak właśnie myślałem, - wszystko wyczyszczone a o tym ustrojstwie jakosć zapomniałem, cóż spuszcze wodę z pieca poraz kolejny i zajmę się czyszczeniem odpowietrznika (mam nadzieję że to jest właśnie to)- słyszałem że powinno się też czyścić wężownicę - ale do tego chyba jest potrzebne specjalne narzędzie - czy się mylę..??

czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę, sprawdzić wyczyścić ..??
  • #9 2073266
    dark2
    Poziom 12  
    witam !

odkręciłem odpowietrznik, faktycznie - cały brudny - nie wiem tylko jak dobrać się do środka - z wierzchu odkręciłem miedziany kapturek pod spodem jest biały plastik osadzony chyba na gumie - nie wiem czy to też powinienem demontować .?? czy próba rezebrania tgo dalej skończy się popsuciem odpowietrznika ?? w środku coś sobie lata (jakiś grzybek)..ale nie wiem jak się do tego dobrać..
    na razie namaczam całość w jakimś odkamieniaczu...

pozdrawiam
    Darek
  • #10 2264990
    dark2
    Poziom 12  
    Witam !
    Wydawało mi się że wszystko już jest ok - niestety problemy powróciły - opiszę objawy - piec podczas pracy w trybie CO bardzo szybko osiąga wysoką temperaturę - potem oczywiście płomień gaśnie, do czasu aż temperatua spadnie, w efekcie kaloryfery nagrzewają sie bardzo powoli, rozebrałem cały piec - jest czysty - filtr oczywiście też wyczyszczony, (nie sądzę by było to spowodowane przytkaną wężownicą w trybie CWU jest ok). Zawór trójdrożny zmieniony na nowy.Przez jakiś czas było oki, a potem znow podobne objawy. W sumie mam dwa pomysły - albo ogólnie cała instalacja jest przytkana i stąd ograniczenia przepływu, albo pompa (Grundfos UPR 15-40 CY)nie ma wymaganej sprawności.
    A może jest jakiś inny powód - po cichu liczę że jest szansa na naprawę we własny zakresie, niestety - elektrycznie jestem "noga" i nawet nie bardzo wiem jak sprawdzić tą pompę.
    Pozdrawiam z nadzieją
    Darek
    Moderowany przez skryn:

Wiadomości scaliłem.

• REKLAMA
  • #11 2265952
    DonRomano
    Poziom 34  
    Pompa raczej nie.
    Jeżeli filtr czysty to pozostaje wymiennik.
    Nie wiem jaki to kocioł ale są takie z podwójnym wymiennikiem, wtedy na cwu będzie w porządku a na CO nie, albo na odwrót.
    Musisz najpierw sprawdzić czy jest obieg wody, może ten zawór 3-drogowy się zacina mimo, że jest nowy?
    Popatrz na wymiennik i powiedz ile rurek z niego wychodzi.
  • #12 2269935
    dark2
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Wymiennik jest jeden i ma 4 otwory - czyli w szystko w jednym, też już go miałem zdemontowanego, wyplukalem tyle na ile sie dało, ale nie wypadlo z niego jakoś specjalnie dużo brudu.. (generalnie na rurach np weżownicy mam dużo takiego osadu-szlamu). Wczoraj w geście desperacji spuścilem wode z pieca i zamienilem ze sobą miejscami czujniki przepływu - po uruchomieniu pieca - obieg CO jakby dostał kopa - wszyskie kaloryfery gorące - i powrot w końcu też ma jakąś sensowną temperature - a CWU - jakas taka chłodniejsza sie zrobila i jakby pod mniejszym ciśnienu (ale nie wiem czy to tylko moje wrazenie)...więc może jeden z tych czujników dokonuje swojego żywota - (one mają tam takie magnesowe koncówki - można jejakoś reinkarnować..??), także to na tą chwile jakby to pomogło..ale po tylu próbach..podchodze do tego z pewną nieśmiałością...
    No i oczyiwście mam nowy objaw - piec zaczął duzo głosniej chodzić (narastajacy szum przechodzą w głosny dzwiek..jakby sie cos przypalało na patelni...ale tylko na duzym plomnieniu)- prawie jestem pewny że efekt ten powoduje woda się w wężownicy woda - gdzieś wyczytałem że to świadczy o zakamienieniu ?? tylko ja u siebie w piecu nigdzie nie widzialem kamienia..

Pozdrawiam
    Darek
  • #13 2270197
    DonRomano
    Poziom 34  
    Kamień w wymienniku 100%
    Kup LAPEX i zalej nim wymiennik na kilkanaście minut, to jedyne wyjście.Zadne inne płukanie nie pomoże.
  • #14 2271076
    nyneko
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam piec Nectra 2.23 udało mi sie go po części uruchomić.
    Wpierw opisze co było: po wielkich mrozach zamarzło naczynko na strychu , nie musze dodawać że piec chodził, na następny dzień okazało się że piec nie chodzi przełączył sie w stan bezpieczeństwa i pokazywał usterkę ( red led) . Po resecie tylko pstrykał przekaźnik. Wymieniłem zawór trójdrożny.Po wymianie zaworu trójdrożnego piec nie chciał pracować poprawnie zaczołem szukać przyczyn wymieniłęm czujnik w zaworze tr. ale i to nic nie pomogło. po wyczyszczeniu czujników przepływu dalej nic . Wymieniłem czujnik ciśnienia CO i to nic nie dało. Zauważyłem , że jak zewre czujnik ciśnienia piec chodzi czyli CWU bez zarzutu ale CO nie do końca grzeje prawidłowo. Czy może to być wina czujników przepływu czy mogą one sie zacinać ? Może to pompa ale ona chodzi? Proszę o rade.
  • #15 2273891
    dark2
    Poziom 12  
    witam w klubie :) - wyczyść filtr CO - jest w środku w tej rurce na której jest zamontowany czujnik ciśnienia - mi pomogła ta stronka http://www.systemgaz.republika.pl/CM-cennik-nectra.htm - znajdziesz tam rysunki

DonRomano - Lapex już mam namierzony, poczekam aż troszkę sie ociepli i zastosuje kuracje, bo na razie zaczął jakoś ludzko pracować w CO, a CWU raz gorąca i parzy a raz taka sobie letnia (mimo że sterowania nie ruszam)

Darek
  • #16 2275266
    nyneko
    Poziom 11  
    @DARK$$ dzięki sprawdze w sobote ale w zasadzie już to czyściłem
    dodam że jak zdejme zwore z czujnika to zapala mi się dioda pomarańczowa skreślony gaz.
    Co za FRANCA.. przepraszam za tą przenośnie :)

A czy ten filtr może jest kierunkowy ?
    Może go odwrotnie wsadziłem?
  • #17 2277724
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jak zamarzło naczynie to wzrosło ciśnienie i to mogło uszkodzić czujnik ciśnienia.
    A czy z zaworu bezpieczeństwa polała się woda?

Sam filtr kierunkowy nie jest.
    Co oznacza, że CO nie grzeje poprawnie jakieś szczegóły?
  • #18 2284382
    nyneko
    Poziom 11  
    Witam
    czujnik ciśnienia wymieniłem bo faktycznie był zepsuty. Ale teraz musiałem zewrzeć czujnik ciśnienia bo jak jest podłączony to zapala się (przekreślony płomyk) dioda pomarańczowa z zaworu bezpieczeństwa nic nie poleciało co jest właśnie dziwne zatem ciśnienie aż tak nie wzrosło.
    Piec teraz nie grzeje tak jak powinien chodzi mi o płomień na pracy CO a jak CWU to płomień mocny ale słabo grzeje.
    Wydaje mi się że to jakaś pierdółka, ale jaka? Gość z serwisu twierdzi że to nagrzewnica ale ona jest nowa i czysta, drugi że elektronika bo kosztuje 450zł ale moim zdaniem elektronika jest ok bo piec reaguje na czujniki. Coś jest nie tak z automatyką. W sobote razbiore całkowicie piec i jeszcze raz powyczyszczam wszystko może coś przeoczyłem. O dalszych efektach poinformuje kolegów.
    Pozdro ;)
  • #19 2286992
    DonRomano
    Poziom 34  
    Pierwsza sprawa czujnik ciśnienia.
    Jeżeli jest sprawny i taki sam jak w oryginale a mimo to nie działa to sugeruje usterkę elektroniki.
    Jeżeli na CWU jest odpowiedni płomień a nie ma ciepłej wody to kamień w wymienniku.

Moim zdaniem należy na próbę podmienić elektronikę oraz pozostałe czujniki.
    Niestety robota dla serwisu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kotła gazowego NECTRA 2.23 CF, w którym po zalaniu elektroniki wskutek nieszczelnej uszczelki pompa obiegowa pracuje non stop. Po wymianie uszczelki i osuszeniu elektroniki pompa nie wyłącza się, co sugeruje możliwą usterkę czujnika temperatury lub błędne podłączenie przewodów, choć fizyczne odwrócenie kabli jest trudne. W dyskusji poruszono również kwestie związane z odpowietrznikiem, który powinien być poluzowany i regularnie czyszczony, a także problem z szybkim spadkiem ciśnienia w instalacji, co może wskazywać na nieszczelności lub kamień w wymienniku ciepła. Zalecane jest stosowanie preparatu Lapex do odkamieniania wymiennika. Wątpliwości dotyczą także działania zaworu trójdrożnego, czujników przepływu i ciśnienia CO, które mogą ulegać uszkodzeniu lub zacinaniu, wpływając na nieprawidłową pracę kotła. Pompa obiegowa Grundfos UPR 15-40 CY jest wskazywana jako potencjalny element do sprawdzenia, choć filtr CO powinien być najpierw oczyszczony. Problemy z automatyką i elektroniką sterującą również nie są wykluczone, zwłaszcza gdy pompa działa, ale płomień i ogrzewanie CO są niewystarczające. Wskazane jest dokładne czyszczenie, diagnostyka czujników oraz ewentualna wymiana elektroniki, co jednak może wymagać pomocy serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA