logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator ładowania solarnego MPPT 10A + większe obciążenie

ardydrive1 16 Lut 2023 15:19 966 2
REKLAMA
  • #1 20442022
    ardydrive1
    Poziom 1  
    Cześć

Nie znalazłem odpowiedzi na forum, więc proszę bardziej doświadczonych o podpowiedź.
    Kombinuję z zasilaniem awaryjnym w razie "W" - mam panel solarny 100W, kilka akumulatorów samochodowych 12V (łącznie ok. 150Ah) i przetwornicę pełny sinus. Żeby wykorzystać panel potrzebuję kontrolera ładowania - i tu wystarczy oczywiście 10A (na potrzeby ładowania aku - mam na oku MPPT Volt za około 150 zł).
    Z tego co przeczytałem 10A maks. dotyczy też ścieżki aku -> obciążenie - i tu jest właśnie moje pytanie: czy zakładając jako obciążenie przetwornicę (która ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem aku) mogę spokojnie pominąć wyjście obciążenia z regulatora i podpiąć się przetwornicą do akumulatorów - w celu możliwości (chwilowego) obciążenia znacznie większym prądem niż dopuszcza regulator (np. lodówka 'pełnowymiarowa')?

Czyli schemat wyglądałby tak:
    Panel -->10 A maks. --> regulator --> akumulatory --> obciążenie (chwilowo znacznie więcej niż 10 A)

Zestaw w takiej konfiguracji byłby oczywiście przeznaczony do okazjonalnej pracy awaryjnej (a nie ciągłej)

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne podpowiedzi

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20442068
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Tak można tak zrobić bez problemu.

Bo co ci po wyjsciu 10A sterowanym jak obciazenie lyka np 20A wtedy podłączasz bezpośrednio pod akumulatory .
  • #3 20461142
    darkaav
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    >>20442022

Regulator służy jedynie do przekształcenia energii z paneli na energię do przyjęcia dla akumulatora. Nie bierze wcale udziału w dalszym ciągu -akumulator->przetwornica.

Przetwornica pobiera energię z akumulatorów tak więc możesz podpiąć obciążenie nawet i 50A.

Edit: sprawdziłbym czy ten Volt to na pewno MPPT.

Edit2: to maksymalne obciążenie sterownika to na pewno dotyczy urządzeń podpinanych bezpośrednio do niego z pominięciem akumulatora. W przypadku przetwornicy i urządzeń do niej podpinanych możesz pominąć śmiało wydajność kontrolera gdyż tak naprawdę przetwornica pobiera energię z akumulatora, i niezależna jest od kontrolera. Dla niej Aku tylko się liczy.
REKLAMA