logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić lokalizację instalacji programów na Debianie przy użyciu apt? Przenoszenie na inny dysk

szymon1051 18 Lut 2023 17:25 591 4
REKLAMA
  • #1 20445349
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 66
    Windows większość programów ma instalatory gdzie często można wybrać gdzie zainstalować program.
    W Linux są te menażery instalacyjne typu w Debian apt.
    Jak zmienić w Linux folder jak na Windows?
    Np bo się miejsce na dysku kończy lub samym katalogu gdzie są instalowane programy (chyba /opt), a mam drugi pusty dysk.
  • REKLAMA
  • #2 20445576
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Program nie instaluje się w jedno miejsce, lecz zazwyczaj do kilku katalogów o różnym przeznaczeniu (binarki, biblioteki, dokumentacja, konfiguracje, itp.).
    By przenieść dane z jednego wolumenu na inny można zastosować linki symboliczne, albo wręcz zamontować wolumen w drzewie katalogów wolumenu z małą ilością miejsca.

szymon1051 napisał:
    Np bo się miejsce na dysku kończy lub samym katalogu gdzie są instalowane programy (chyba /opt), a mam drugi pusty dysk.

Przenieś "/opt" na wolumen (na dysku) z wolnym miejscem.
    Wykonaj link symboliczny wg wzoru:
    ln -s /mnt/test/test_opt /test_opt

Pamiętaj, by nowy wolumen montować przy starcie systemu (fstab).
  • REKLAMA
  • #3 20445707
    szymon1051
    Poziom 13  
    freebsd napisał:
    Program nie instaluje się w jedno miejsce, lecz zazwyczaj do kilku katalogów o różnym przeznaczeniu (binarki, biblioteki, dokumentacja, konfiguracje, itp.).

Tak ale jest chyba katalog gdzie trafiają pliki które najwięcej ważą.

Czyli nie mogę na w Windows zainstalować na np partycji "D"?
    Na Debianie nie da się zrobić coś podobnego jak robi Visual Studio jak instaluje się na innej partycji to i tak trochę instaluje na C. Tu coś podobnego że wszystkie te mniej ważące trafią tam gdzie domyślnie mają, a te które najwięcej na inną katalog na innym dysku?

freebsd napisał:
    Przenieś "/opt" na wolumen (na dysku) z wolnym miejscem.

Jak to mam zrobić? Tym linkiem?
    freebsd napisał:

Wykonaj link symboliczny wg wzoru:
    ln -s /mnt/test/test_opt /test_opt

Jak byś mógł opisać co to robi albo link gdzie to dobrze wytłumaczone. Z tego co pamiętam są dwa typy linków.

Zawsze Linux instalowałem na jednym dysku i nie miałem takiego problemu.
    Teraz zastanawiam się na przyszłość jak dodać dysk i żeby na nim coś zainstalować.

Wiadomo np Steam czy Godot lub Android studio mogę zainstalować "domyślnie" a potem tylko wskazać odpowiednio gdzie mają lądować gry czy dane projektów.
  • REKLAMA
  • #4 20445847
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    szymon1051 napisał:
    Tak ale jest chyba katalog gdzie trafiają pliki które najwięcej ważą.
    Np. w "/opt" wszystkie składniki danego programu potrafią trafiać do jednego katalogu.

szymon1051 napisał:
    Na Debianie nie da się zrobić coś podobnego jak robi Visual Studio jak instaluje się na innej partycji to i tak trochę instaluje na C. Tu coś podobnego że wszystkie te mniej ważące trafią tam gdzie domyślnie mają, a te które najwięcej na inną katalog na innym dysku?
    Na razie nie napisałeś o jaki program chodzi. Linux nakłada minimalne ograniczenia i zazwyczaj "wszystko" można.

Dodano po 1 [minuty]:

szymon1051 napisał:
    Jak byś mógł opisać co to robi albo link gdzie to dobrze wytłumaczone. Z tego co pamiętam są dwa typy linków.
    https://www.reddit.com/r/linuxadmin/comments/4uajm4/move_opt_into_its_own_file_system/
  • #5 20451679
    szymon1051
    Poziom 13  
    freebsd napisał:
    Na razie nie napisałeś o jaki program chodzi. Linux nakłada minimalne ograniczenia i zazwyczaj "wszystko" można.

Na razie tylko pytam teoretycznie.
REKLAMA