Witam szanownych Forumowiczów!
Od nowości posiadam telewizor jak w temacie. Nie jest on mocno eksploatowany, matryca nie jest wypalona, nie ma żadnych artefaktów czy martwych linii, kolory są jak nowe
W minionym roku pojawił się problem otóż telewizor potrafił się wyłączyć oraz włączyć ponownie podczas oglądania, szczególnie kiedy był zimny. Zajrzałem do niego, wydmuchałem z kurzu i zauważyłem, że kilka kondensatorów w zasilaczu (MPF6909) jest lekko napuchniętych. Zamówiłem więc nowe Low ESR i wymieniłem wszystkie. Wszystkie możliwe śruby podokręcałem. Poprawiłem również wszystkie luty na całej płytce zasilacza. Wymieniłem także termopady na procesorze. Telewizor działał przez kilka tygodni bez zarzutu, jednak problem zaczął się znów pojawiać i z czasem coraz bardziej się potęgował. Telewizor albo włączał się i wyłączał po kilka razy albo nie potrafił nawet ruszyć do trybu stand by. Zdarzały się jednak dni, że jak ruszył to bez wyłączania działał nawet po 6 godzin bez restartu. Na chwilę obecną telewizor po wciśnięciu guzika Power na obudowie nie potrafi się włączyć do stanu czuwania. Cały czas cykają przekaźniki, a dioda z przodu zapala się na czerwono i gaśnie i potrafi to trwać przez kilka minut. A jak już się uda to po włączeniu telewizora potrafi się wyłączyć wraz z gaśnięciem diody, chwilę tak trwa ten stan i znów się włącza. Zauważyłem na płytce zasilacza (wcześniej też już to widziałem podczas wymiany kondensatorów), że laminat przy środkowej nóżce tranzystora oznaczonego symbolem 06N90E jest przegrzany tzn. zmienił kolor z obu stron na brązowawy. Zajrzałem do sieci ale znalazłem ten tranzystor tylko na Aliexpress
Czy tranzystor ten może mieć wpływ na takie zachowanie czy jeszcze sprawdzić inne elementy?
Od nowości posiadam telewizor jak w temacie. Nie jest on mocno eksploatowany, matryca nie jest wypalona, nie ma żadnych artefaktów czy martwych linii, kolory są jak nowe