logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc w budowie prostej skrzyni basowej...

FGTW 20 Lis 2005 20:04 9195 13
REKLAMA
  • #1 2009637
    FGTW
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Chcialem zbudowac jakąś prostą skrzynie basowa do samochodu zeby podniesc jakos basu. Nie zalezy mi na tym zeby trzeslo na maxa samochodem. Zalezy mi na dobrym dzwieku, a poniewaz u mnie jest fabrycznie mozliwosc zamontowania tylko dwoch glosnikow 10 cm, bass nie jest oszalamiajacy. Mam radio Kenwooda KRC - 852d. Prosze o pomoc jakich uzyc materialow i jak taka prosta skrzynie zrobic. Nie wiem czy oplaca sie ja robic czy moze lepiej poprostu kupic gotowa, np Blaupunkta GTB300. Czy lepsza jest skrzynia czy tuba basowa?

Mam w domu stary dobry glosnik niskotonowy 30 cm celestion 30 w czy w ogole nadawalby sie do takiej konstrucji?

Dziekuje z gory za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2010393
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Jaki Celestion? po za tym to musi byc zorganizowane poprzez przekaznie nam jakich predyspozycji muzycznych, do czego to ma byc itp?

Po za ym jestes w stanie to wpąć do tego radia (żeby nieczego nie podjarać dodatkowy wzmacniacz??)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2015369
    FGTW
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

W ciagu paru ostatnich dni przejrzalem pare gotowych skrzyn i w miare juz wiem czego oczekuje. Chcialbym zrobic skrzynie aktywna.Tylko nie wiem skad wziac wmacniacz do srodka, jakiej mocy i czy ewentualnie dobry elektronik bylby w stanie zrobic to sam. Ja jestem totalnym laikiem w tych sprawach wiec niektore moje wypowiedzi moga brzmiec smiesznie, wybaczcie. Za wzor najlepiej odpowiadala by mi skrzynia Blaupunkta GTB 300 albo JBL GTO 1200B.. Chociaz i tego wyboru nie jestem pewien. Glosnik Celestion ktory posiadam chyba jednak nie uzyje do realizacji, wole kupic cos nowego. Radio mam kenwooda w tym momenie ale planuje wymiane bo zaczyna szwankowac. Ale ewentualna kwestia podlaczenia nie jest zadnym problemem. Prosilbym o pomoc, gdzie mozna znalezc takie lub podobmne projekty, zeby przejzec proces realizacji. Nie bede robil jej sam tylko ze znajomym elektronikiem, ale najpierw musze miec koncepcje i w tej kwestii o porade prosze :)

Zalezy mi na dobrym czystym basie, bez przesady. Nie slucham oszalamiajaco zabojczej muzyki (głównie jazz), wiec samochodem nie bedzie co trzasc. Zalezy mi tylko na dobrej jakosci dzwieku.'

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc. Za wszystkie razace bledy przepraszam.
  • #4 2015633
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    hmm, dobra jakosc dzwieku... Moze tonsil? stac cie na niego? 30/80/2 albo 30/60/ z tym ze nie ma wersji 4ohm do samochodu, moze cos z STX'a? 30-300-4AP ma 91dB, szkrzynka do 50L bass reflex i moge ci obliczyc dlugosc rurki tylko musisz sie zdecydowac na jakis konkretny glosnik. zobacz
    www.stx.pl
    www.e-tonsil.pl
  • REKLAMA
  • #5 2015991
    FGTW
    Poziom 10  
    Mam w domu 2 Tonsile GDN 25/40/3 8ohm. Ale nie wiem czy one sie do tego nadadza?
  • REKLAMA
  • #6 2016064
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    gscgu tonsil w aucie nie wytrzyma, poniewaz ma zawieszenie z pianki, rozleci sie w szybkim czasie w aucie...
    FGTW te 25/40/3 tez dlugo nei pociagną w aucie;/
    Ile masz kasy na głośnik? Jak chcesz mieć dobra jakość dźwięku to proponuje 20cm IT:)
  • #7 2016091
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Zostają także STX'y z membraną z włókna szklanego.
  • #8 2016135
    FGTW
    Poziom 10  
    Mam tez GDN 30 jak sie okazalo, tyle ze do regeneracji, wiec piankowe zawieszenie mozna zmienic. Poniewaz ojciec gra w zespole mam jeszcze pare glosnikow ktore moznaby zregenerowac. Jest np. dynavox 250 W tez 30 cm. Z tym ze zastanawia mnie kwestia oplacalnosci. Bo za sklejke, zwrotnice i ewentualnie wzmacniacz trzebaby placic... i robic to wszystko. Czy nie lepiej byloby kupic np. Blaupunkta GTB300 za 199 zl na allegro i do tego prosty wzmacniacz? Czy jednak wlasny wyrob na dobryh czesciach lepszy?Co sadzicie?Dziekuje z gory
  • #9 2016155
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Budując subwoofer samemu zatrzymasz w kieszeni troche pieniędzy, a satysfakcja i wprawa zdobyta podczas budowania subwoofera będzie bezcenna.
    Jeżeli chcesz wsadzić do auta głośnik i cieszyć się jego graniem kilka(naście) lat, to nie może mieć membrany z celulozy. Zimno, gorąco, duża wilgotność- takie warunki potrafią zniszczyć głośnik z papierową mambraną w kilka miesięcy.
  • #10 2017314
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie sadze aby gabka się tak prosto rozleciała, mam już 5 lat Tonsila 16/30 w tym 2 lata przeżył w warunkach pelnego katowania około 40 Watami, teraz już pol roku lezy w opuszczonym wilgotnym pomieszczeniu... Raczej mu nie szkodzi.

Gąbka nie jest az tak słaba, to ze jest słaba to obiegowe opinie, wiekszośc ludzi która posiada tonsile mowi o glośnikach 20-letnich (stare altusy ITP), po takim czasie i guma nie ma już pierwotnych właściwości.

Celuloza tez nie jest takim prostym materiałem do zniszczenia, zwłaszcza jesli jest odpowiednio impregnowana.

Tonsil się tam nie nada z innych względow - ma duzy Vas, wymaga duzej obudowy. Dlatego jeśli tonsil to: GDN 20/80/2
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 3988545
    beniu20
    Poziom 1  
    siemka mam prosbe chciallbym aby ktos mi pomugl w skrzyni basowej mam glosnik basowy o srednicy 20cm moc 120watt 4omy prosilbym o wymiary kosnstrukci mam wyzynarke wszystko potrzebne do tego tylko wymiary i wzucic do mojego samochodzika z gory dzieki :) :D tylko niepiszczie mi wes sobie poszukaj jak ktos pomoze to nie pozaluje :) muwie serio dobrze wyjdzie na tym
  • #12 3998934
    Robcio_K
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Co do glosnika to proponowalbym alpharda z serii SW. Ja mam takiego (SW 803 Z) w tubie basowej wlasnej roboty i nie narzekam... Gra juz ponad 2 lata i to dosc intensywnie (slucham techno i lubie gleboki basik). Glosnik idealnie nadaje sie do auta (w wersji 4Ω). Oczywiscie nie przekreslam innych glosnikow ale wydaje mi sie ze do tego celu jest on jednym z lepszych. Pozdrawiam.
  • #13 4006501
    michał1982
    Poziom 11  
    witam. od jakiegoś czasu zajmuje sie zabudową samochodów metodą prób i błędów. jak do tej pory doszedłem do wniosku że nie trzeba instalować rozbudowanych instalacji ze wzmacniaczem aby poczuć dość przyjemny bass. w swoim autku zainstalowany mam dwu cewkowy głośnik Magnat 30cm zabudowany w 35l skrzyni bez wylotu podpięte prosto do radia ( kenwood 4x50w) przez zwrotnice tonsil i jestem zadowolony z efektu. koszt takiego głośnika wraz ze szkrzynią wyszedł 200 zł a instalacja jest banalnie prosta. pomyślcie nad takim rozwiązaniem.
  • #14 4006524
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    beniu20- załóż osobny temat
    a reszta niech spojrzy na daty postów ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostej skrzyni basowej do samochodu w celu poprawy jakości basu bez nadmiernego wibracji. Autor posiada radio Kenwood KRC-852d i rozważa użycie własnego głośnika niskotonowego Celestion 30 cm lub zakup gotowego subwoofera, np. Blaupunkta GTB300. Poruszono kwestie doboru materiałów, rodzaju obudowy (skrzynia zamknięta vs. tuba basowa) oraz wzmacniacza do skrzyni aktywnej. Wskazano, że głośniki z piankowym zawieszeniem (np. Tonsil GDN 25/40/3) mogą szybko ulec uszkodzeniu w warunkach samochodowych, a membrany celulozowe wymagają impregnacji. Zaproponowano alternatywy, takie jak głośniki STX z membraną z włókna szklanego lub głośniki IT 20 cm dla lepszej trwałości i jakości dźwięku. Poruszono też kwestię opłacalności budowy własnej skrzyni versus zakup gotowego zestawu. Wskazano, że samodzielna budowa pozwala zaoszczędzić i zdobyć doświadczenie, ale wymaga inwestycji w materiały i elektronikę. Przykłady udanych konstrukcji to skrzynie Blaupunkta GTB300, JBL GTO 1200B oraz własne realizacje z głośnikami Magnat 30 cm w obudowie 35 l bez wylotu, podłączone bezpośrednio do radia Kenwood 4x50W. Wspomniano także o głośnikach Alphard SW 803 Z w tubie basowej jako dobrej opcji do samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA