logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mi TV P1 32: Brak obrazu z dekodera Cyfra+ Sagemcom DSIW74 - HDCP i ustawienia HDMI

Corvax2 24 Lut 2023 20:30 1020 5
REKLAMA
  • #1 20456752
    Corvax2
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Wielka prośba o podpowiedź, jak rozwiązać problem, jak w temacie. Po podłączeniu dekodera, konkretnie Sagemcom DSIW 74, przewodem HDMI do Mi TV P2 32 na czarnym ekranie pojawia się komunikat „Signal not support”. Nie pomaga zmiana gniazda HDMI w telewizorze, zmiany źródła sygnału. Chyba już wszystkie możliwe ustawieni obrazu w TV sprawdziłem. Soft telewizora jest aktualny. Telewizor chodził z poprzednim dekoderem Cyfry+ a z nowym nic.

Podejrzewam, że problemem może być sygnał z dekodera zabezpieczony HDCP. Nie mogłem nigdzie znaleźć, czy telewizor obsługuje ten format. Tym bardziej nie wiem, jak to obejść.
    Widziałem wiele podobnych wątków w necie ale nikt nie podał skutecznego rozwiązania. Może ktoś ma pomysł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20457031
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1758
    Twój TV obsługuje rozdzielczość HD Ready (1366x768), a w nowym dekoderze na wyjściu HDMI podawany jest obraz w rozdzielczości Full HD (1920x1080) lub 4K UHD (3840x2160).
    Możliwe, że trzeba ustawić rozdzielczość na wyjście HDMI w menu dekodera, chociaż wydaje mi się, że dekoder sam powinien to zrobić po wykryciu TV.
  • REKLAMA
  • #3 20457173
    Corvax2
    Poziom 8  
    Dzięki. Dziś popróbuję, choć po przejrzeniu całej instrukcji dekodera nie widziałem nic o opcji ustawiania rozdzielczości. Pisali za to, że jeśli telewizor nie obsługuje HDCP to trzeba podłączyć złączem Scart. Tyle, że telewizor nie ma takiego gniazda.
  • REKLAMA
  • #4 20457180
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1758
    Wstaw zdjęcie z tyłu TV, gdzie są wszystkie gniazda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20457605
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Ciekawy przypadek. Miałem kiedyś ten dekoder u siebie, telewizor był jednak innego typu. Do rzeczy. W tej sytuacji widzę dwa rozwiązania. Pierwsze spróbuj ten przewód co masz podłącz odwrotnie, czyli to co masz wpięte w dekoder, podłącz do TV a ten co w TV do dekodera. Jeżeli to nie pomoże, to zobacz inny przewód HDMI. Drugie rozwiązanie to przetworzenie sygnału z gniazd EURO w dekoderze, na sygnał umożliwiający podłączenie pod wejście HDMI w TV. Przykładowy wygląd takiego urządzenia masz poniżej:
    Mi TV P1 32: Brak obrazu z dekodera Cyfra+ Sagemcom DSIW74 - HDCP i ustawienia HDMI
    Co do odsługi HDCP, gdzieś na zagranicznej stronie trafiłem informacje, że Twój TV obsługuje ten format. Powodzenia.
  • #6 20457826
    Corvax2
    Poziom 8  
    Dzięki wszystkim. Pomogła wymiana przewodu HDMI na 2.0.
REKLAMA