logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak grzać w mieszkaniu 55 m2 z roku1996 bardziej oszczędnie piec Immergas 10 letni

krystian_CIESL 24 Lut 2023 21:58 579 9
  • #1 20456908
    krystian_CIESL
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie mam problem z ogrzewaniem w mieszkaniu który wynajmuje od mnie Lokatorka skarzy się na wysokie ceny gazu chociaż w mieszkaniu odczuwa ciągle chłod
    Wszelkie przepływy powietrza zostały wyeliminowane natomiast pobór gazu jak i ostateczna cena za gaz jest wysoka . Jakie są najlepsze ustawienia dla takiego metrażu? Chidzi mi o ustawienia pieca. Jakie szczegóły podać ? W przedpokoju jest regulator temperatury , kaloryfery są blaszane , blok ocieplony dokladnie nie wiem jaką gruboscią steropianu . Czy ktoś mógł jakoś zaregować na tą sytuację i pomoc mi w ocenie czy to piec do zmiany czy o co chodzi? W tamtym roku był serwis tego pieca , na pewno wiecej niż rok temu ? A wiec w roku 2021 . Proszę o jakies porady pytania .

Dodano po 16 [minuty]:

IMMERGAS Eolo Star 24 taki jest piec regulator temperatury nie został zmieniany jest już lecimy wcześniej działał z jeszcze starszym piecem Beretty który był wcześniej w mieszkaniu
  • #2 20456942
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    krystian_CIESL napisał:
    Witam serdecznie mam problem z ogrzewaniem w mieszkaniu który wynajmuje od mnie Lokatorka skarzy się na wysokie ceny gazu chociaż w mieszkaniu odczuwa ciągle chłod
    Wszelkie przepływy powietrza zostały wyeliminowane natomiast pobór gazu jak i ostateczna cena za gaz jest wysoka . Jakie są najlepsze ustawienia dla takiego metrażu? Chidzi mi o ustawienia pieca. Jakie szczegóły podać ? W przedpokoju jest regulator temperatury , kaloryfery są blaszane , blok ocieplony dokladnie nie wiem jaką gruboscią steropianu . Czy ktoś mógł jakoś zaregować na tą sytuację i pomoc mi w ocenie czy to piec do zmiany czy o co chodzi? W tamtym roku był serwis tego pieca , na pewno wiecej niż rok temu ? A wiec w roku 2021 . Proszę o jakies porady pytania .

Dodano po 16 [minuty]:

IMMERGAS Eolo Star 24 taki jest piec regulator temperatury nie został zmieniany jest już lecimy wcześniej działał z jeszcze starszym piecem Beretty który był wcześniej w mieszkaniu

Czy przeprowadziłeś emisję spalin z pieca, aby upewnić się, że pali się z odpowiednią mieszanką?
    Czy wszystkie grzejniki są odpowietrzone i nagrzewają się?
    Jakie są temperatury powrotu do kotła?
  • #3 20456946
    krystian_CIESL
    Poziom 2  
    Szczerze mówiąc kompletnie się na tym nie znam i nie mam zielonego pojęcia jak mógłbym to sprawdzić
  • #4 20459261
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Ten kocioł ma za dużą moc startową ( ok 6,8kW!), i będzie cały czas taktował, czyli załączał się na chwilę i zaraz wyłączał po osiągnięciu zadanej temperatury. A powinien działać jak najdłużej na możliwie niskiej temperaturze ( 35-40*).
    krystian_CIESL napisał:
    Lokatorka skarzy się na wysokie ceny gazu chociaż w mieszkaniu odczuwa ciągle chłod

Podnieś temperaturę pomieszczenia ( na regulatorze pokojowym) do komfortowej, zużycie nie zmieni się zauważalnie, a pani będzie zadowolona.
  • #5 20460350
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Równie dobrze może to być krótka jazda na rowerze, biorąc pod uwagę, że mówimy o mieszkaniu. W takich okolicznościach kocioł powinien być ustawiony na wysoką temperaturę (70C), jeśli nie ma zbyt wielu grzejników. Ma to na celu zapewnienie dłuższego czasu między cyklami, ponieważ naturalnie grzejniki potrzebują więcej czasu, aby się rozgrzać i ochłodzić. Nie martw się utratą wydajności. Grzejniki szybciej ogrzeją dom, a termostat szybciej się włączy.

Patrząc na instrukcję serwisową, oto co powinieneś zrobić:

Aby wejść do fazy programowania należy: - nacisnąć jednocześnie przyciski (1) i (2) na około 15 sekund;

Za pomocą klawiszy (3) i (4) wybierz parametr

(Sekcja 3.7)
    Parametry P5 i P6: Ręcznie ustawić moc grzewczą na minimum. Pozwoli to na stopniowy wzrost temperatury.

Parametr P7: Ustaw na maksymalną wartość 10. Ma to na celu opóźnienie zapłonu, aby grzejniki miały trochę czasu na ostygnięcie przed rozpoczęciem kolejnego cyklu.

Temperatura powinna być ustawiona na 70-75C. Jest to równowaga między czasem, w którym kocioł skrapla się, a wystarczającym okresem, w którym grzejniki osiągną wystarczającą temperaturę, aby uniknąć krótkich cykli.

Prawidłowo wykonany kocioł powinien włączać się nie częściej niż 5 razy na godzinę. Przy ustawieniach domyślnych może to być nawet 20!

Podczas wykonywania tej czynności należy również sprawdzić, czy kocioł rozpala się prawidłowo lub czy ma wiele ponownych prób. W razie wątpliwości skonsultuj się z gazownikiem.

Podręcznik (angielski)
    https://www.manualslib.com/manual/1071604/Immergas-Eolo-Star-24-3-E.html?page=21#manual
  • #6 20460376
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    krystian_CIESL napisał:
    Lokatorka skarzy się na wysokie ceny gazu chociaż w mieszkaniu odczuwa ciągle chłod
    Z doświadczenia wiem że dla kobiety chłód zaczyna się poniżej 25°C.
  • #7 20460407
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Pan.Kropa napisał:
    krystian_CIESL napisał:
    Z doświadczenia wiem że dla kobiety chłód zaczyna się poniżej 25°C.

Zabawne, ale jakże prawdziwe... musi być charakterystyczne dla krajów nordyckich, gdzie ludzie traktują centralne ogrzewanie jako rzecz oczywistą. Tam, gdzie dorastałem, nigdy nie było problemu, po prostu układaliśmy się warstwowo. Moja polska żona oczywiście się z tym nie zgadza :-)
  • #8 20460443
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    cdtdsilva napisał:
    Zabawne, ale jakże prawdziwe... musi być charakterystyczne dla krajów nordyckich,
    Niekoniecznie. Z doświadczenia wiem. Mi jest gorąco a ona śpi w skarpetkach i całkiem przykryta bo jej zimno. Jej jest ciepło jak jest minimum 25 stopni. U kolego też widuję jak jego siostra przylega do prawie parzącego grzejnika.
  • #9 20889662
    krystian_CIESL
    Poziom 2  

Temat powrócił, ponieważ znowu zużycie gazu wyniosło zbyt wiele, moim zdaniem. Nie było lokatorki przez długi czas, a i tak przyszedł spory rachunek. Rozumiem, że jest zima, ale ona wyłączyła piec i nie było jej przez dwa tygodnie, może nawet dłużej, a temperatury były łagodne, więc piec nie załączał się wiele dni do grzania.
  • #10 20890856
    mariusz055
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Nie ma wycieków gazu ? np. do komina. Zapalić na chwile kuchenkę gazową i zobaczyć jakie są odczyty na liczniku , może licznik uszkodzony. Stan wody w instalacji ogrzewania ktoś sprawdzał może są zarośnięte kamieniem i szlamem grzejniki i komora spalania piecyka gazowego. Ktoś mieszka obok , może przez ściany są ogrzewane pustostany sąsiadów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokimi kosztami ogrzewania w wynajmowanym mieszkaniu o powierzchni 55 m², gdzie lokatorka skarży się na chłód mimo wysokiego zużycia gazu. Piec Immergas Eolo Star 24 ma 10 lat i nie był serwisowany od 2021 roku. Użytkownik pyta o optymalne ustawienia pieca oraz ewentualne przyczyny wysokiego zużycia gazu. W odpowiedziach sugerowane są kontrole emisji spalin, odpowietrzenie grzejników oraz dostosowanie temperatury na regulatorze. Wskazano również na możliwość zbyt dużej mocy pieca, co prowadzi do częstego włączania i wyłączania. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z ewentualnymi wyciekami gazu oraz stanem instalacji grzewczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA