logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bq Aquaris X5 Plus - Przywracanie LTE, IMEI oraz pasma radiowego po zmianie na USA i flashowaniu

azertaker 25 Lut 2023 21:50 585 13
REKLAMA
  • #1 20458554
    azertaker
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam
    Telefon chyba dość egzotyczny na naszym rynku. Android 7 i MSM8976 Snapdragon
    Przez przypadek zmieniłem pasmo radiowe na USA wchodząc w *#*#4636#*#*
    Na początku straciłem przez to tylko SIM1 - znaczy działał tylko w 4G.
    Chciałem to naprawić i wgrałem oryginalne firmware, takie jakie jest na telefonie, programem producenta Bq flash tool. Nie pomogło - tak mi się wydaje, bo robiłem to w nocy, ale na 90% nie.
    No i trafiłem na przepis, który polegał na wykonaniu tych poleceń:
    fastboot flash modem NON-HLOS.bin
    fastboot erase modemst1
    fastboot erase modemst2

No i szlag.
    Teraz działają oba SIMy, ale straciłem w obu LTE. Mogę dzwonić, działa net, ale po 3G.
    Oprócz tego w systemie oba IMEI mają wartość 0.
    Zapisałem stare imei - w sensie jako tekst. Wydaje mi się, że w "Informacje o telefonie" "Wersja pasma podstawowego" wyświetla trochę inną nazwę niż kiedyś.

W necie tysiąc sposobów, ale nie wiem co tak naprawdę się stało, więc nie wiem którego próbować.
    Ale jak będę wiedział, co szukać, to może coś się uda.
    Podpowie ktoś coś?
  • REKLAMA
  • #2 20458586
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 747
    Wygląda na pogrzebane w sofcie. Jak by nie było imei to by karty nie działały. Najważniejsze to zmienić te pasma na które były. Potem wgrywać soft. Nigdy nie grzebie się w pasmach.... Bo to potem ciężko przestawić. Na android kiedyś pisali jak to przywrócić ale czy na ten model to nie wiem. Musisz popatrzeć.
  • REKLAMA
  • #3 20458626
    azertaker
    Poziom 11  
    @winmap Ściągnąłem firmware z miejsca, z którego powinno być pewne - to był chyba adres wayback machine linku od producenta, który już nie istnieje.
    Jak się uda przywrócić pasma, to imei wróci?
    Teraz zauważyłem, że na 100% telefon zgłasza się inaczej w sieci wifi, tzn. używam programu Wireless Networ Watcher, który skanuje sieć wifi i teraz jest zupełnie inna nazwa w polu Network Adapter niż kiedyś
  • #4 20458687
    winmap
    Poziom 38  
    Pasma a imei to myślę co innego. Coś pogrzebales głębiej. Jak znajdziesz sposób jak przywrócić pasma gdzie np. na xda piszą też dużo o tym to potem szukaj wskazówek co do imei. Poszukaj też innego softu najlepiej.

Tutaj jest jeden ze sposobów chyba.
    https://forum.gsmhosting.com/vbb/f922/tutorial-imei-repair-bq-aquaris-x5-2244326/

Nie mniej jednak nie było by imei to by nie logował się do sieci.
  • #5 20459058
    azertaker
    Poziom 11  
    To co podałeś jest dla trochę innego modelu - bez plus. Za to jest inna ciekawostka. Mam karty Plusa i Play. Użyłem narzędzia www do wysyłania konfiguracji(net, mms) u obu operatorów. Plus zwraca jakiś błąd i nic nie wysyła, a Play identyfikuje mój telefon jako Microsoft e-SIM Test Device. Może dlatego mogę w ogóle dzwonić - jako esim.
    Bq Aquaris X5 Plus - Przywracanie LTE, IMEI oraz pasma radiowego po zmianie na USA i flashowaniu Bq Aquaris X5 Plus - Przywracanie LTE, IMEI oraz pasma radiowego po zmianie na USA i flashowaniu
  • #6 20460626
    winmap
    Poziom 38  
    Poszukaj jak zmienić to pasmo i innego softu. Wejdź na xda. Nie mam już pomysłu.
  • #7 20461069
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    azertaker napisał:

Nie mogles zmienic ponownie uzywac tego samego menu?

azertaker napisał:
    Zapisałem stare imei - w sensie jako tekst. Wydaje mi się, że w "Informacje o telefonie" "Wersja pasma podstawowego" wyświetla trochę inną nazwę niż kiedyś.

Mozliwe, ze ten modem ktory wgrales nie jest kompatybilny z danymi z QCN. Te komendy, zakadajac ze uzyles tylko tych trzech, nie powinny wyzerowac IMEI.

Najlepiej bylo by znalezc wlasciwa wersje softu i wgrac z tego modem w ten sam sposob.
  • #8 20461306
    winmap
    Poziom 38  
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

Właśnie żeby zmienić jak było wcześniej to już nie jest takie hop siup. Były tutaj na forum poruszane tematy co do innych modeli telefonów.

azertaker napisał:

Mozliwe, ze ten modem ktory wgrales nie jest kompatybilny z danymi z QCN. Te komendy, zakadajac ze uzyles tylko tych trzech, nie powinny wyzerowac IMEI.

Najlepiej bylo by znalezc wlasciwa wersje softu i wgrac z tego modem w ten sam sposob.
  • REKLAMA
  • #9 20461874
    azertaker
    Poziom 11  
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

Nie, a w dodatku ktoś wymyślił, że można to zmienić bez żadnego ostrzeżenia, że nie ma łatwego powrotu.
    Wgrałem starsze FW z Androidem 6 i teraz jeśli używam tej opcji wyboru pasma nie ma nic do wyboru, ale nazywa się to "wybór pasma GSM/UMTS"
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

A jednak. Zanim ich użyłem musiałem odblokować bootloader i użyłem tych 3:
    fastboot oem unlock
    fastboot unlock
    fastboot unlock critical

blahfff napisał:

Czyli tak?
    Problem w tym, że ten plik bin wyciągnąłem z FW od producenta - nie jakiegoś modyfikowanego. Nie mam pomysłu jaki soft będzie właściwszy. Pościągałem te same wersje FW z różnych stron i są identyczne co do zawartości bit do bita.
    A poza tym jak flashuję całe fimware to i tak się wgrywa modem? W pliku bat jest linia z takim poleceniem.
    azertaker napisał:
    Wydaje mi się, że w "Informacje o telefonie" "Wersja pasma podstawowego" wyświetla trochę inną nazwę niż kiedyś.

Chodzi mi o dane, kiedy się wchodzi przez normalne ustawienia telefonu. Ale sprawdziłem to na jakimś forum i wersja podawana przez system jest prawidłowa.

Znalazłem i użyłem polecenia
    fastboot getvar all
    Wyświetla m.in.
    (bootloader) version-baseband:
    i wyświetla inną wersję niż w "ustawienia ->informacje o telefonie->wersja pasma podstawowego
    Nie wiem, czy powinno pokazywać to samo?
    Podobno ma też wyświetlić imei, ale na liście tego co pokazało nie ma w ogóle pozycji imei

A teraz kolejna ciekawostka.
    Wczoraj po północy nagle dostałem sms od operatora PLUS:
    "usługa 5G została włączona"
    Nie wysyłałem wcześniej żadnych kodów ani sms do operatora.
    Dzisiaj się dużo przemieszczałem i nagle odkryłem w pewnym momencie, że wyświetla mi 4G na telefonie.
    Wydaje mi się, że łapie tylko niektóre z częstotliwości LTE te o mniejszym zasięgu - może 2100 czy 2600, a 800 czy 900 już nie. Bo te "niższe" chyba łatwiej złapać? Przez większość czasu i tak jest HSPA+ czy UMTS tam gdzie wcześniej było 4G.
  • #10 20461937
    winmap
    Poziom 38  
    azertaker napisał:
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

Nie, a w dodatku ktoś wymyślił, że można to zmienić bez żadnego ostrzeżenia, że nie ma łatwego powrotu.
    Wgrałem starsze FW z Androidem 6 i teraz jeśli używam tej opcji wyboru pasma nie ma nic do wyboru, ale nazywa się to "wybór pasma GSM/UMTS"
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

A jednak. Zanim ich użyłem musiałem odblokować bootloader i użyłem tych 3:
    fastboot oem unlock
    fastboot unlock
    fastboot unlock critical

blahfff napisał:

Czyli tak?
    Problem w tym, że ten plik bin wyciągnąłem z FW od producenta - nie jakiegoś modyfikowanego. Nie mam pomysłu jaki soft będzie właściwszy. Pościągałem te same wersje FW z różnych stron i są identyczne co do zawartości bit do bita.
    A poza tym jak flashuję całe fimware to i tak się wgrywa modem? W pliku bat jest linia z takim poleceniem.
    azertaker napisał:
    Wydaje mi się, że w "Informacje o telefonie" "Wersja pasma podstawowego" wyświetla trochę inną nazwę niż kiedyś.

Chodzi mi o dane, kiedy się wchodzi przez normalne ustawienia telefonu. Ale sprawdziłem to na jakimś forum i wersja podawana przez system jest prawidłowa.

Znalazłem i użyłem polecenia
    fastboot getvar all
    Wyświetla m.in.
    (bootloader) version-baseband:
    i wyświetla inną wersję niż w "ustawienia ->informacje o telefonie->wersja pasma podstawowego
    Nie wiem, czy powinno pokazywać to samo?
    Podobno ma też wyświetlić imei, ale na liście tego co pokazało nie ma w ogóle pozycji imei

A teraz kolejna ciekawostka.
    Wczoraj po północy nagle dostałem sms od operatora PLUS:
    "usługa 5G została włączona"
    Nie wysyłałem wcześniej żadnych kodów ani sms do operatora.
    Dzisiaj się dużo przemieszczałem i nagle odkryłem w pewnym momencie, że wyświetla mi 4G na telefonie.
    Wydaje mi się, że łapie tylko niektóre z częstotliwości LTE te o mniejszym zasięgu - może 2100 czy 2600, a 800 czy 900 już nie. Bo te "niższe" chyba łatwiej złapać? Przez większość czasu i tak jest HSPA+ czy UMTS tam gdzie wcześniej było 4G.

Masz popierdzielone pasma.. Nie dziw się że tak się dzieje.. Wejdź na xda. Podaj pełną markę telefonu, jakiego softu szukasz, jakiej dystrubucji telefon, opisz że popsules pasma. Odpowiedź dostaniesz. Nie kombinuj już. Bez zmiany tych pasm nic nie zdziałasz z samym softem.
  • #11 20461950
    azertaker
    Poziom 11  
    winmap napisał:

Masz popierdzielone pasma.. Nie dziw się że tak się dzieje.. Wejdź na xda.

A w Polsce są jakieś fachowe fora wyspecjalizowane w gsm? Serio pytam. Myślałem, że na elektrodzie...
  • #12 20461957
    winmap
    Poziom 38  
    azertaker napisał:
    winmap napisał:

Masz popierdzielone pasma.. Nie dziw się że tak się dzieje.. Wejdź na xda.

A w Polsce są jakieś fachowe fora wyspecjalizowane w gsm? Serio pytam. Myślałem, że na elektrodzie...

Jak widzisz po odezwie nie wiemy dokładnie. Możesz jeszcze zajrzeć na androida. Zawsze powtarzałem żeby nie grzebać w tych pasmach... Ewentualnie czekaj bo z czasem ktoś z Bardziej obeznanych forumowiczów który rzadko zagląda iż jest zajęty pracą kiedyś zajrzy. Każdy pomaga jak może.. A tam masz wyspecjalizowane tematy do tego więc warto spróbować. Nikogo ani żadnego innego forum nie promuję! Ale jak itak nie masz rozwiązania to próbuj.
  • REKLAMA
  • #13 20463638
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    azertaker napisał:

Mialem na mysli ten soft, ktory miales pierwotnie.

Pozostaje ci sprobowac naprawic IMEI edytujac recznie QCN. To stary model, mozliwe ze nie bedzie wymagal wiele wiecej. https://www.hovatek.com/forum/thread-26051.html
  • #14 20463737
    azertaker
    Poziom 11  
    blahfff napisał:
    azertaker napisał:

Mialem na mysli ten soft, ktory miales pierwotnie.

Zflashowałem telefon firmwarem w tej samej wersji jaka była na telefonie, kiedy to popsułem. I z tego samego FW wyciągnąłem bin modemu.
    Nie za bardzo jeszcze rozumiem, jak to jest możliwe, że wgrywam jakieś FW, a pomimo to gdzieś nadal jest błąd, czyli takie FW nie "resetuje" absolutnie wszystkiego na telefonie. Chciałbym przed dalszym kombinowaniem zrobić kopię tych obszarów. Tylko na razie nie wiem czym i jak.

blahfff napisał:
    Pozostaje ci sprobowac naprawic IMEI edytujac recznie QCN. To stary model, mozliwe ze nie bedzie wymagal wiele wiecej. https://www.hovatek.com/forum/thread-26051.html

Dzięki, na to jeszcze nie trafiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z telefonem Bq Aquaris X5 Plus po przypadkowej zmianie pasma radiowego na USA, co spowodowało utratę LTE na obu kartach SIM oraz wyzerowanie IMEI. Po próbie przywrócenia oryginalnego oprogramowania i użyciu poleceń fastboot, telefon nadal nie działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w niekompatybilności modemu oraz konieczności przywrócenia odpowiednich pasm radiowych. Wskazówki obejmują poszukiwanie odpowiedniego oprogramowania oraz edytowanie QCN w celu naprawy IMEI. Użytkownik zauważył również, że telefon identyfikuje się inaczej w sieci Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA