logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A52s 5G (SM-A528BDS) stracił numery IMEI - jak naprawić, jaki serwis

664700 13 Lip 2024 20:50 663 6
REKLAMA
  • #1 21153343
    664700
    Poziom 3  
    Smartfon Samsung A52s 5G (SM-A528B/DS) 26-miesięczny po restarcie stracił numery IMEI w obu gniazdach SIM.
    Wyświetla się status NIEZNANY.
    Z tego powodu nie łączy się z siecią.
    Szukam porady:
    1. Czy IMEI można na nowo zaprogramować (mam oba numery na naklejce na pudełku)?
    2. Czy jestem w stanie to zrobić sam?
    3. Czy możecie wskazać jakiś serwis na Śląsku (Katowice, Gliwice), który potrafi coś takiego naprawić?

Zrzut ekranu przedstawiający informacje o telefonie Samsung Galaxy A52s 5G, z brakującymi numerami IMEI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21154771
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Naprawianie tego samemu może być skomplikowane, potrzebujesz do tego odpowiednie oprogramowanie i trochę wiedzy w temacie. Naprawę można zlecić oczywiście w autoryzowanym punkcie serwisowym Samsunga :) Poza tym, większość serwisów oferujących usługę zdejmowania blokad ratalnych od operatora powinna sobie z tym poradzić.
  • REKLAMA
  • #3 21154789
    664700
    Poziom 3  
    >>21154771
    Tu mam problem, bo obdzwoniłem około 10 autoryzowanych serwisów i w każdym to samo.
    Wymiana płyty głównej za 1000 zł :-(
    Informacje o zdejmowaniu blokad w necie widziałem, stąd pomysł, że ogarnięcie tego jest możliwe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21154802
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    ilxs napisał:
    Poza tym, większość serwisów oferujących usługę zdejmowania blokad ratalnych od operatora powinna sobie z tym poradzić.

Nie do konca, bo zmiana IMEI jest w Polsce nielegalna, wymaga roota co najczesciej w zablokowanych Samsungach nie jest mozliwe (badz wymaga roznych akrobacji) itp. W przypadku naprawy (ustawienia oryginalych numerow) kwestia legalnosci odpada, ale reszta - czyli root, brak aktualizacji, brak zasiegu po przywroceniu ustwien fabrycznych o ile nie wgra sie odpowiednio przygotowanego softu wciaz istnieje.

W przypadku zablokowanych urzadzen, w znacznej czesci przypadkow nie ma w ogole potrzeby ruszania IMEI, a jego zmiana czy naprawa w sposob taki, ktory pozwalalby na aktualizacje, i w zasadzie dzialanie urzadzenia w pelni tak jak nowe, kosztuje wiecej nic ten model jest aktualnie warty, i wymaga dostepu do serwerow Samsunga. Takie uslugi sa oferowanie poniekad na boku, stad tez wysokie ceny.

Ten model, jak i wiekszosc nowszych telefonow Samsunga opartych o procesor Qualcomma, nie jest obslugiwanych dla naprawy IMEI przez zaden z popularnych "boxow", wiec zostaja jedynie te drogie, i pol-oficjalne metody.

W tym przypadku, problemem nie jest tez raczej brakujacy numer IMEI, bo ten sam z siebie nie znika (chyba, ze uzytkownik sam zacznie sie bawic w roota, grzebac na partycji EFS itp) a problem z modemem. Trzeba by sprawdzic w ustwieniach czy pokazuje sie wersja modemu/basebandu. Zapewne bedzie wyswietlone jako nieznane. W najlepszym przypadku to kwestia softu (np niekompatyblnej wersji modemu) i wgranie go na nowo rozwiaze problem, a najgorszym problem po stronie plyty (w wyniku upadku, zalania itp).
  • REKLAMA
  • #5 21154881
    664700
    Poziom 3  
    >>21154802
    Ja w pierwszym momencie myślałem, że Play założył mi blokadę bo utrata IMEI nastąpiła po zmianie ustawień usług, po czym telefon miał być zrestartowany. Właśnie po tym restarcie IMEI zniknęły :-(
    Wersja modemu - nieznany
    I nic nie było grzebane w oprogramowaniu
    Co dalej robić nie wiem :-(
  • #6 21155171
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    blahfff napisał:
    Nie do końca, bo zmiana IMEI jest w Polsce nielegalna

Owszem, jest nielegalna i w ogóle nie popieram takich praktyk, w każdym razie wnioskuję, że jeśli serwis jest zdolny zmienić oryginalny IMEI na inny to jest również w stanie bez problemu przywrócić oryginalny.
    664700 napisał:
    Wymiana płyty głównej za 1000 zł
    Oczywiście jak nic nie uda się wykombinować to nie wymieniaj tej płyty, usługa przewyższy wartość kupienia następnego takiego smartfona, lepiej będzie rozważyć zakup nowego egzemplarza (a może to świetna okazja żeby przejść na jakiś nowszy model ;) )

Dodano po 5 [minuty]:

664700 napisał:
    Co dalej robić nie wiem
    Spróbuj popytać w różnych serwisach w okolicy, niekoniecznie autoryzowanych. Sam na pewno nic z tym nie zrobisz.
  • #7 21155248
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Nie pamiętam jak, ale wgrywając na Samsunga Galaxy Note 3 ODINem Lineage OS (Android 8) pominąłem etap z zapisaniem czegoś przez roztargnienie i nie było IMEI.
    Pobrałem oryginalny soft na Polskę, zainstalowałem, IMEI sam się wczytał. Oczywiście flagi Knoxa wywaliło w powietrze, a więc tym samym gwarancję, no ale jest to realnie możliwe i w starszych sprzętach nie było trudne - w nowych się nie wypowiem, bo Samsung na tyle dopracował OneUI, że zmiana softu nawet w starszych telefonach nie wydaje się koniecznością.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung A52s 5G (SM-A528B/DS), który po restarcie stracił numery IMEI w obu gniazdach SIM, co uniemożliwia połączenie z siecią. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwością ponownego zaprogramowania IMEI oraz legalnością takich działań w Polsce. Użytkownicy sugerują, że naprawa w autoryzowanym serwisie może być kosztowna, a wymiana płyty głównej nie jest opłacalna. Wskazano, że zmiana IMEI jest nielegalna, a w przypadku zablokowanych urządzeń naprawa może być trudna i kosztowna. Użytkownicy radzą, aby poszukać lokalnych serwisów, które mogą przywrócić oryginalne numery IMEI, a także dzielą się doświadczeniami z przywracaniem IMEI poprzez instalację oryginalnego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA