logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Siemens iQ300 iSensoric WM12N16BPL/07: Hałas podczas wirowania, luz bębna, wymiana łożysk

jarasr 26 Lut 2023 11:37 2595 8
REKLAMA
  • #1 20459148
    jarasr
    Poziom 9  
    Pralka Siemens iQ300 iSensoric WM12N16BPL/07: Hałas podczas wirowania, luz bębna, wymiana łożysk Cześć.
    Pralka (Siemens iQ300 iSensoric WM12N16BPL/07) od jakiegoś czasu bardzo hałasuje podczas wirowania. Ma ok 5-6 lat. Wykorzystywana bardzo intensywnie.
    Wyczuwalny luz na bębnie - łożysko (sprawdziłem poprzez otwarte drzwiczki unosząc bęben w górę). Tu mam pytania, gdyż już kiedyś sam w starej pralce łożyska wymieniłem...
    - czy bęben w tym typie jest klejony czy skręcany. Pytam czy w warunkach domowych sam naprawię?
    - jaki typ łożysk i simmering zastosować?
    - czy po wykonaniu powyższych coś jeszcze przy okazji zalecacie wymienić?
    Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc

pozdrawiam Pralka Siemens iQ300 iSensoric WM12N16BPL/07: Hałas podczas wirowania, luz bębna, wymiana łożysk
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20459205
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Zbiornik jest rozkręcany: https://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/skl...oduktow/00715098#/Tabs=section-fitsappliance/
    Niestety producent chcąc zarobić na częściach zamiennych oferuje tylko kompletną tylną wannę już z uszczelniaczem i łożyskami. Będziesz musiał wpierw rozkręcić pralkę, zdemotować zespół piorący i go rozpołowić i dopiero po odczytaniu danych z oryginalnego uszczelniacza i łożysk będziesz mógł zakupić nowe części. Łożyska i uszczelniacz będą bez problemu do zakupienia, ale trzeba znać ich parametry. Najlepiej zakupić łożyska tupu 2RS lepszej marki i daruj sobie SKF bo podupadło mocno na jakości oraz nie najtańszy uszczelniacz. Mniej więcej czeka Cię taka praca: https://youtu.be/GJ0DZCtgoAo
    Możesz sobie dokupić wkrętów takich jak fabryczne do skręcenia zbiornika i po usunięciu zaczepów zastąpić je wkrętami.
  • Pomocny post
    #3 20459207
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    jarasr napisał:
    czy bęben w tym typie jest klejony czy skręcany.

Tak trudno jest zdjąć pokrywę i zobaczyć czy zbiornik jest skręcany czy klejony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20459346
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Kolego @cezet na szczęście w przypadku takiej marki jak BSH można sobie sprawdzić co siedzi we własnej pralce bez brania do rąk narzędzi bo na to jeszcze przyjdzie czas.😉
    Kolego @jarasr po zdemontowaniu zespołu piorącego możesz przy okazji sprawdzić stan amortyzatorów pralki bo i tak je musisz wypiąć by wyjąć zbiornik z pralki.
  • #5 20459356
    jarasr
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję.
    Ruszam z naprawą pełen optymizmu :)
  • REKLAMA
  • #6 20459360
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W razie wątpliwości pisz i pytaj jeżeli masz z naprawą tego typu pralki styczność po raz pierwszy.
  • #7 20462467
    jarasr
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Po demontażu stwierdziłem poniższe:
    - Łożysko 6205Z NSK
    - Łożysko 6206Z NSK
    - Simmering 35x62x10/12

Z waszego doświadczenia czy zastosowanie łożyska typ 2RS (uszczelnione) przyniesie lepsze rezultaty niz typ Z? A może typ ZZ ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20462488
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Podstawa to uszczelniacz i bardzo dobry stan pierścienia krzyżaka po na którym się uszczelnia simering. Nawet jeżeli zastosujesz najdroższe łożyska to jeżeli uszczelniacz przepuści wodę to dni łożysk są policzone. Na przykład taki, ale możesz poszukać gdzie indziej: https://agdtechnik.pl/simmering-do-pralki-gorenje-122442-35x62x10-12.html
    Łożyska najlepiej coś z FAG, Timken a stosuje się RS dlatego, że jeżeli puści znów po kilku latach uszczelniacz to ZZ bardzo szybko umrą a proces degradacji RS będzie nieco wolniejszy i będzie więcej czasu by przygotować się na kolejną wymianę.
  • #9 20495485
    jarasr
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
    Naprawa zakończona sukcesem. Prawdę mówiąc nie wyobrażałem sobie ile kamienia może się na takim bębnie zebrać... Tak dokładnie go wyczyściłem, że prawdopodobnie przyczyniłem sie do potrzeby wymiany również grzałki (ok. 40zł) która odmówiła współpracy.

Temat do zamknięcia.
    Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Siemens iQ300 iSensoric WM12N16BPL/07, która hałasuje podczas wirowania i ma luz na bębnie, co sugeruje uszkodzenie łożysk. Po zdemontowaniu pralki potwierdził, że łożyska to 6205Z i 6206Z NSK oraz simmering 35x62x10/12. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że zbiornik jest rozkręcany, a wymiana łożysk i simmeringu jest możliwa w warunkach domowych. Zalecano użycie łożysk typu 2RS dla lepszej ochrony przed wodą oraz sprawdzenie stanu amortyzatorów. Po zakończeniu naprawy użytkownik zauważył, że bęben był mocno zanieczyszczony, co doprowadziło do konieczności wymiany grzałki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA