logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony Bravia KD-55X9005C - zwolnione działanie, opóźnienia, problemy z reakcją na pilota

Edward Pudaś 28 Lut 2023 14:37 1140 4
REKLAMA
  • #1 20462848
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Od jakichś 2-3 miesięcy zauważyłem zwolnienie działania telewizora jak w tytule. Objawia się to tym, że cokolwiek chcę wywołać jakąś funkcję z pilota muszę odczekać kilkanaście sekund zanim nastąpi jakaś reakcja. Chcę wywołać ekran startowy. Naciskam HOME i czekam i czekam i po czasem nawet minucie pojawia się napis że "Przygotowuje rekomendacje" Czasem mu się uda a czasem napisze że w obecnej chwili nic nie rekomenduje. Chcę wywołać jakiś program i znowu czekam z minutę aż się coś pojawi. Jeśli kanały wywołuję konkretnymi numerami to jeszcze w miarę to idzie, ale gdy chcę przewijać kolejno to już znowu myśli dłużej.
    Dzieje się to zarówno gdy korzystam z anteny zbiorczej w budynku jak i z dekodera UPC podłączonego poprzez sieć internetową. Szybkość internetu wystarczająca 750Mbit. Sterowanie poprzez dekoder już jest poprawne, ale to telewizor wtedy pracuje tylko jako monitor. Są oczywiście dalej spore opóźnienia gdzie przełączam z TV na dekoder i na odwrót.
    Mam też podpięty do TV dysk twardy na którym nagrywam programy ale dostać się do tego menu gdzie są filmy do wyboru to trzeba dużo cierpliwości.
    Ogólnie więc wygląda jakby zegar wewnętrzny telewizora zwolnił o połowę.
    Nie wiem czy to ważne ale w celach oszczędności energii mam włączone intensywne EKO.
  • REKLAMA
  • #2 20462873
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    Zresetuj do ustawień fabrycznych. W menu systemowym masz taką opcję.
  • REKLAMA
  • #3 21090263
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Faktycznie przywrócenie do fabrycznych ustawień na jedno pomaga a na inne stwarza kłopot. Mam na myśli wszystkie dodatkowe aplikacje, które trzeba instalować na nowo i logować się na serwerach (kto pamięta te wszystkie loginy i hasła :/) i jeszcze parować z innymi urządzeniami domowymi. Pól dnia zajęte!
  • REKLAMA
  • #4 21090481
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Mój telewizor TV Sony Bravia KD-55X9005C ma już co prawda 8 lat ale jak dotąd działał bez większych problemów, choć jak pisałem jakby zwolnił działanie. W zasadzie użytkuję go głównie jako monitora do dekodera UPC 4K poprzesz HDMI. Od czasu do czasu włączam dodatkowe aplikacje filmowe i też jest OK. Od jakiegoś czasu jednak telewizor ma problem z uruchomieniem się po dłuższej przerwie np. po nocy. Załączanie i wyłączanie TV jest sterowane poprzez HDMI z dekodera 4K. I właśnie dekoder się uruchamia, telewizor niby też (kontrolka zaświeca się) ale obrazu nie ma. I telewizor nie reaguje na pilota. Tak trwa z czarnym ekranem, aż po paru minutach zresetuje się. Jak wystartuje ponownie to już obraz się pojawia i dalej jest prawie dobrze. Piszę prawie, bo z niewiadomych powodów Android czasem też resetuje się. Zauważyłem, że jeśli wieczorem wyłączę telewizor który wyświetlał obraz z dekodera to rano załącza się normalnie. Problemy się pojawiają gdy oglądam program z jakiejś dodatkowej aplikacji (Prime, Polsat, HBO) i tak wyłączę wszystko. Jakby miał problem z przełączaniem źródła sygnału.
    Nie wiem skąd nagle takie dziwne zachowanie ale wydaje mi się, że zaczęło się to po ostatniej aktualizacji oprogramowania dekodera 4K. Wcześniej nigdy nic takiego nie działo się.
    Drugą ewentualną przyczyną mogłoby być wyłączanie całkowite z prądu telewizora i dekodera. Zamontowałem takie inteligentne gniazdko sieciowe i ono zgodnie z zaprogramowanym timerem wyłączało mi wszystko na całą noc
    na ok 7 godzin - gwoli oszczędności energii elektrycznej. Może to szkodzi na sprzęt takie codzienne wyłączanie zasilania ale nie wiem, w zasadzie nie powinno.

Dodano po 3 [minuty]:

Na tę chwilę zresetowałem telewizor do ustawień fabrycznych. Tak jakby co dopiero był kupiony i zobaczę czy coś się poprawi. Doinstalowałem dodatkowe aplikacje tak jak było. Ponowne logowania już na tyle usprawniono, że są bezproblemowe i nie zajmują dużo czasu :)
  • #5 21149920
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Telewizor popracował nieco ponad miesiąc i zaraz po zresetowaniu jakiś czas było dobrze. Przestał mieć problemy z uruchamianiem czy przełączaniem. Ale obecnie powróciło wszystko choć też nie tak regularnie. Czasem jak uruchomię TV z rana to słychać chyba przekaźnik, dioda LED pod ekranem zaświeca się i .... ekran czarny, Tak trwa i jest niewrażliwy na pilota. Nawet wyłączyć się go nie da. Tak trwa aż go wyłączę z prądu albo sam się zresetuje. Po resecie już jest wszystko OK i działa jak należy. Zdarzyło się też któregoś dnia, że coś tam oglądamy i nagły reset. Ale startuje poprawnie i mamy tylko taką chwilową przerwę w oglądaniu. Żeby to jeszcze było częściej to bym go zgłosił do naprawy, ale te trudności w uruchamianiu są takie sporadyczne. Szkoda go wyrzucać bo jak już działą to obraz jest super no i ma wiele różnych funkcji. Nawet ekran pomimo 8 lat ma tylko lekkie zaróżowienie od dolnej krawędzi.
REKLAMA