logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa wzmacniacza Bang&Olufsen w Audi A4 B8 - Woda, brak basu, wymiana końcówki mocy za 30zł

Morcinek2 03 Mar 2023 07:27 3666 4
REKLAMA
  • #1 20467114
    Morcinek2
    Poziom 5  
    Witam, potrzebuje pomocy. Pacjent audi a4 b8 nagłośnienie Bang Olufsen. Po przyciemnianie szyb w moim samochodzie przestały grać głośniki bassowe w przednich drzwiach oraz subwoofer w półce po za tym wszystko działa . Po rozebraniu wzmacniacza okazało się że dostała się do niego woda. Po przeszukaniu rożnych forum okazało się że to częsty przypadek, serwis zajmujący się tym ma jedną cenę nie ważne czy wzmacniacz działa czy nie to cena 1490zł. Znalazłem stary post na jakimś forum ze wystarczy wymienić końcówkę mocy za 30zł i wszystko działa jak trzeba. Potrzebowałbym tylko pomocy żeby ktoś mi określił gdzie jest końcówka mocy a ja już odczytam z niej nr i zamówię i zawiozę do elektronika żeby to przelutował. Posyłam zdjęcia wzmacniacza i zaznaczone piny gdzie jest wyjście na te głośniki.
    Naprawa wzmacniacza Bang&Olufsen w Audi A4 B8 - Woda, brak basu, wymiana końcówki mocy za 30zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20467140
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2295
    Witam

Oczyść te dwa układy i odczytaj typ to sa układy wzmacniaczy mocy m.cz. ale jak była woda to może być różnie trzeba pomierzyć czy do nich na ich wejścia dostaje się sygnał .m.cz.
    Załączniki:
    • Naprawa wzmacniacza Bang&Olufsen w Audi A4 B8 - Woda, brak basu, wymiana końcówki mocy za 30zł 5573384800_1677824835.jpg (447.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20467276
    Morcinek2
    Poziom 5  
    Pisze na nim NXP TDF8590TH

Dodano po 18 [minuty]:

@Telo czy jestem w stanie sprawdzić to zwykłym miernikiem czy muszę zawieść to do jakiegoś specjalisty? Ewentualnie czy jest tu jakiś szpec z małopolski który by to ogarnął lub mogę wysłać jak się ktoś podejmie.
  • REKLAMA
  • #4 20467427
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    Miałem taki wzmacniacz do naprawy, też po zalaniu.
    W moim przypadku uszkodzeniu uległa płytka z przetwornikami ta drugo cyfrowa. Ale w tej też było brak kilka połączeń na przelotkach i to właśnie w tej okolicy.
    Niestety trzeba było wymienić płytkę na nową, bo wzmacniacz w ogóle nie startował. U ciebie będzie raczej problem tylko z tą płytką z końcówkami mocy.
    W twoim wzmacniaczu definitywnie musisz oczyścić to zalane miejsce na dole koło tej czerwonej cewki.
    Mogą tam być wyżarte ścieżki, trzeba by wymontować tą cewkę wyczyścić wszystko i zobaczyć czy nic tam nie wyżarło.
    Miernikiem możesz posprawdzać czy końcówki są sprawne jest ich 4 szt.
    Tu masz kartę do tych końcówek:
    https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/394433/NXP/TDF8590TH.html
  • #5 20506166
    Morcinek2
    Poziom 5  
    Niestety już dwóch elektroników wyłożyło się na tym… 😕 jeden wyczyścił i mówił że będzie wszystko grało a drugi mówił że przelutował tulejki nowe i że też będzie działało i dalej nic 😞

Powiedzcie mi a czy będzie to grało jakbym połączył piny od głośników średniotonowych z pinami od głośników które nie grają w ten sposób ?
REKLAMA