logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A5 wzmacniacz Bang&Olufsen - nie działa, niskie napięcie zasilania.

szymitsu21 28 Sty 2017 15:09 2889 7
REKLAMA
  • #1 16234896
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1294
    Witam ma problem ze wzmacniaczem AUDI A5 8T0 035 223T Bang&Olufsen.
    Jedyny błąd jaki się zapisuje to zablokowany z powodu krytycznie niskiego zasilania.
    Zasilania, masy wszystko sprawdzone, W blokach pomiarowych widzi 25V.
    Wzmacniacz miał kontakt z wilgocią, uporałem się z tym co widziałem ale więcej pomysłów nie mam.
    Ktoś jest w stanie pomóc? Ewentualnie ktoś pomoże zlokalizować jakiś stabilizator na płycie ?
    Załączniki:
    • Audi A5 wzmacniacz Bang&Olufsen - nie działa, niskie napięcie zasilania. 20170128_150720.jpg (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16242737
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam.
    Jakieś pomiary multimetrem robiłeś ?
    U góry z lewej strony płyty a z prawej kondensatora co to za element, wygląda jakby wyleciał w powietrze.
  • REKLAMA
  • #3 16242790
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1294
    tranzystor. wygląda tak bo pod nim odleciala soldermaska a sam ma na sobie pastę termoprzewodzacą.
    sprawny

jedyne pomiary jakie robiłem to napięcie zasilania całego układu.
  • Pomocny post
    #4 16242857
    futro
    Poziom 21  
    A przetwornica startuje na chwile, może coś ją przeciąża np. ubity scalak stopnia końcowego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16243974
    futro
    Poziom 21  
    Zmierz napięcie na kondensatorach filtrujących, zobacz czy to napięcie jest cały czas czy po chwili zanika.
    Jeżeli napięcie jest cały czas to dotknij palcem każdego układu końcówki mocy i zobacz czy się któryś przypadkiem nie przegrzewa.
    Jeżeli będzie taki który jest po chwili bardziej gorący niż inne to musisz odnaleźć piny zasilające ten układ i je odlutować (delikatnie podnieść tak żeby nie dotykały płytki)
    I po tym zabiegu znowu pomiar napięcia oraz sprawdzenie czy dalej jest błąd.

Jeżeli po włączeniu wzmacniacza napięcie zanika na kondensatorach filtrujących odłączaj po kolei piny zasilające poszczególnych układów (po każdym odłączeniu pomiar)
    Ja bym właśnie zrobił tak jak opisałem może ktoś wymyśli coś innego.
    Audi A5 wzmacniacz Bang&Olufsen - nie działa, niskie napięcie zasilania.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Bang&Olufsen w Audi A5 (numer 8T0 035 223T), który nie działa z powodu krytycznie niskiego napięcia zasilania. Po sprawdzeniu zasilania i masy, użytkownik zauważył, że wzmacniacz miał kontakt z wilgocią. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak pomiar napięcia na kondensatorach filtrujących oraz sprawdzenie układów końcowych pod kątem przegrzewania. Wskazano również na możliwość przeciążenia przetwornicy przez uszkodzony scalak. Użytkownik planuje przeprowadzić dalsze testy zgodnie z otrzymanymi wskazówkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA