logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora

Swagerd 03 Mar 2023 18:58 684 13
REKLAMA
  • #1 20468069
    Swagerd
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Mam problem z moim komputerem, mianowicie podczas pełnego obciążenia procesora podczas testów programami takimi jak occt i prime95, po około minucie w przypadku occt, a w przypadku prime95 od razu komputer zawiesza się i przestaje reagować. Zdarza się to również podczas grania w wymagające gry komputerowe, od razu zaznaczę, że procesor pod obciążeniem nie przekracza 72 stopni celcjusza. Jakiś czas temu również uświadczyłem blue screena memory-menagment, podczas gry w call of duty warzone, sprawdziłem kości ram za pomocą diagnostycznego urządzenia wbudowanego w system Windows, ono nie wykazało żadnych błędów związanych z kościami ramu. Wspomnę że dołożyłem na początku stycznia dysk ssd pod sata3 jeżeli to coś pomoże. Moja specyfikacja to:
    -I5-9600k
    -msi tomahawk z390
    -rtx 2070 gigabyte gaming
    -kość kingstone 2400mhz ddr4 8gb ram, druga kość crucial 2133mhz ddr4 (od pięciu lat razem współpracują)
    -zasilacz silentumpc supremo fm2 gold 750w
  • REKLAMA
  • #2 20468076
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Czy piny w sockecie procesora nie są uszkodzone? Czy podczas normalnego użytkowania bez obciążenia komputer również potrafi się zawieszać? Pamięci sprawdź programem memtest.
  • REKLAMA
  • #3 20468086
    Swagerd
    Poziom 3  
    Piny w sokecie powinny być proste składałem komputer jakieś 5 lat temu i od wtedy aż do teraz nie było żadnych problemów z procesorem. Jak tylko wrócę do domu to sprawdzę memtestem. Komputer nie zawiesza się podczas normalnego użytkowania, bez obciążenia, nawet normalnie odpala mniej wymagające gry które nie wymagają dużej mocy obciążeniowej. Np taki cs:go z zablokowanymi klatkami na 60 działa bez problemu przez kilka godzin.
  • #4 20468096
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zatem po sprawdzeniu pamięci jeśli będzie ok, warto podstawić dla testów inny zasilacz aby wykluczyć jego winę. Jeśli dalej będzie to samo, problem może być w samym procesorze. Wtedy warto by było mieć jakiś na podmianę.
  • REKLAMA
  • #5 20468357
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Swagerd napisał:
    dysk ssd pod sata3

Co to za dysk? Zamieść konkretny kod bluecscreena, może być z programu bluescreenview.
  • #6 20468665
    Swagerd
    Poziom 3  
    Dysk to 1tb good ram cx400, niestety zapiski o bluescreenie przepadły bo, w poszukiwaniu przyczyny problemu przeinstalowałem również windowsa. Co do dalszych testów, to w niedziele wieczór najwcześniej będę mógł wykonać
  • #7 20468698
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Na tym goodramie masz system? Miałem styczność z tą serią kilkukrotnie i wszystkie dyski dosyć szybko 'padły'. Podmieniłbym dysk na inny i sprawdził wtedy. Błąd memory niekoniecznie musiał odnosić się do ramu, mógł to też być dysk.
  • #8 20468727
    ArturJK
    Poziom 39  
    rtj71 napisał:
    Miałem styczność z tą serią kilkukrotnie i wszystkie dyski dosyć szybko 'padły'

To fakt, dyski dość mizernej jakości, ale jeszcze gorsze są PX500 na M.2, wszystkie z którymi miałem do czynienia padły - brak detekcji.
    W tym konkretnym przypadku oczywiście że BSOD może mieć też coś wspólnego z dyskiem, mimo wszystko warto sprawdzić porządnie pamięci skoro:
    Swagerd napisał:
    uświadczyłem blue screena memory-menagment,

Ogólnie na zawieszanie się procesora tylko pod pełnym obciążeniem raczej dysk nie będzie miał wpływu.
  • #9 20468735
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Cytat:
    Piny w sokecie powinny być proste składałem komputer jakieś 5 lat temu

:?: Kiedy była wymieniana pasta na cpu / grafice i termopady na radiatorach VRM
    Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora
    p.s

:idea: Daj zrzut z Aida64 Extreme > test (System Stability Test) > zakładka :sensory
    Lub
    HWInfo > sensory > grafika i cpu

Ta płyta ma bdb. układ zasilania VRM

Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora
  • REKLAMA
  • #10 20468742
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisek napisał:
    Kiedy była wymieniana pasta na cpu / grafice

Autor napisał:
    Swagerd napisał:
    od razu zaznaczę, że procesor pod obciążeniem nie przekracza 72 stopni celcjusza

Tragedii zatem nie ma, ale oczywiście trzeba zmienić pasty przy oględzinach socketu, to samo tyczy się karty graficznej.
  • #11 20468766
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro w OCCT zawiesza się po ok. 5min daj zrzut z (sensor) po 3min> patrz Link
  • #12 20469405
    Swagerd
    Poziom 3  
    System jest na nvme m2 od gigabyte. Przetestuje wszystko jeszcze w niedziele, właśnie podejrzewaliśmy z kolega że może coś się dziać z płyta główna ale na pierwszy rzut oka wszystko wyglada okej, żadnych spuchnięć, ani ciemniejszych elementów, robiłem zdjęcie occt w momencie zawieszenie, wiec jak narazie mogę to podesłać. Pasta dość długo nie była wymieniana, bo od nowości ale temperatury są bardzo dobre na moje oko jak 72 stopnie osiąga, a kiedy był nowy to do około 68 stopni się kręcił. Procesor nie był podkręcany to tez myśle warto zaznaczyć. Sprawdzałem akurat wtedy jak maja się napięcia na procesorze. Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora
  • #13 20469586
    lisek
    Serwisant RTV
    Ten cpu i5-9600Kw cpu-z wyglada tak
    Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora
    :idea: Pokaż swój

p.s
    i5-9600K is essentially the same processor as a i5-8600K
    Ten 9th gen po OC
    - nap. zasilania, F do 5GHz
    Cytat:
    poważniejsze przetaktowywanie okazuje się nierealne ze względu na wysokie zużycie energii i wytwarzanie ciepła przez Core i5-9600k. jeśli podniesiesz napięcie powyżej 1,28 V, Temperatura rdzeni procesora natychmiast przekroczy dopuszczalne granice, powodując Throtling.
    A jeśli napięcie pozostanie na tym poziomie, to przy częstotliwościach powyżej 5,0 GHz procesor nie przejdzie testu stabilności w używanym przez nas teście warunków skrajnych Prime 29.4 (w trybie Small FFT z AVX).

Na tej płycie MSI MAG Z390 TOMAHAWK
    Cytat:
    Podkręcono cpu do 5 GHz przy napięciu 1,354V , niebieski ekran, zwiększonodo 1,41 przegrzanie komputera (throtling)zawiesił się, testy nie przechodzą, w rezultacie na częstotliwość 4,8 na napięcie 1,35V, wszystkie testy przeszły stabilnie, temperatura nie przekracza 76 stopni, nie ma dławienia, Nie ma też zawieszeń.
    \
    :!: Nie zaleca sie używania napięcia powyżej 1.35 V dla i5-9600K.

Cytat:
    the queue pay attention to VCCSA and VCCIO - these voltage will grow, especially when the XMP profile is enabled, or with manual overclocking of memory, with a small memory frequency up to 3200 inclusive, 1.05V \1V will be enough.1B,
    matherboard in auto mode will knock them under 1.3V. - In the long run, this can be fatal for the CPU.

* np. Link
  • #14 20471624
    Swagerd
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    tak jak obiecałem wykonałem testy, przez was zalecane, komputer zaciął się przy wykonywaniu testu za pomocą memtestu(screen), i nie drgnął dalej przez następne pół godziny, o dziwo komputer przez około 3 minuty w czasie testu AIDA64 przeszedł test bez problemu. Nie zdany memtest, nakłania mnie, że może jednak to jest problem z którąś z kości pamięci ram, ale równie dobrze mogło to być szczęści w nieszczęściu, że na AIDA64 komputer działał, a na memtescie się zawiesił. przesyłam wszystkie screeny o które prosiliście. Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora Zawieszenia się komputera - Komputer zacina się podczas 100% wykorzystania procesora

edit: komputer zawiesił się na teście occt i po zresetowaniem za pomoca przycisku nie potrafił się zabootować, co chwilę się wyłączał i włączał, ale na ekranie nic się nie pojawiało, po odłączeniu od sieci i odczekaniu chwile, podłączyłem komputer spowrotem i komputer uruchomił się jakby nigdy nic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się podczas pełnego obciążenia procesora, szczególnie podczas testów OCCT i Prime95 oraz w wymagających grach. Temperatura procesora nie przekracza 72°C, a diagnostyka pamięci RAM nie wykazała błędów. Użytkownik dodał dysk SSD SATA3 i posiada specyfikację: i5-9600K, MSI Tomahawk Z390, RTX 2070 Gigabyte Gaming, 8GB RAM Kingston 2400MHz oraz 8GB Crucial 2133MHz. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie pinu w sockecie procesora, wymianę zasilacza, testy pamięci RAM oraz wymianę pasty termoprzewodzącej. Użytkownik przeprowadził testy, które wykazały problemy z pamięcią RAM, co może być przyczyną zawieszania się systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA