logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund

tuco27 04 Mar 2023 16:03 468 7
REKLAMA
  • #1 20469217
    tuco27
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witajcie , mój problem wygląda tak że karta "sapphire rx 580 4gb nitro+" w losowych momentach ostatnio coraz częściej traci sygnał (komputer w trakcie braku wyświetlania obrazu działa normalnie) monitor po kilku sekundach wyświetlania czarnego ekranu wraca do tego wyświetlał przed zaciemnieniem , wykluczyłem już z przyczyn problemu rodzaj złącza na karcie i uszkodzone kable karata ma 2 DP i 2 HDMI próbowałem na wszystkich z 4 różnymi kablami i jest to samo, karta też się nie przegrzewa co widać na zrzucie.
    Jak myślicie co może być przyczyną czy tą karte da się jeszcze naprawić ?
    Załączniki:
    • RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund forum.png (48.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20469929
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Tak wyglada gpu-z tej karty saphire

RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund
    -ma inne F chipa i pamieci > może inna ver. Bios / drivery (AMD Adrenalin Edition 18.2.2 )

p.s
    Może jakieś napiecie zanika, lub syg. Enable dla przetwornic DC-DC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20470037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 20470092
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Sprawdzałeś na innym monitorze?
  • REKLAMA
  • #5 20470129
    tuco27
    Poziom 17  
    Odpowiadając na Wasze pytania:
    dołączam zrzut z GPU-z , sterowniki już wcześniej zaktualizowałem do najnowszych nie pomogło

test FurMarka zrobiłem wynik w załączniku , a zrzut z obciążenie prscr zrobiony w trakcie wyświetlania "czarnego ekranu"

niestety nie mam innego monitora , monitor który mam podłączyłem do laptopa niestety nic nie wyświetla pomimo prawidłowej konfiguracji i widoczności na laptopie ?, coraz bardziej skłaniam się do tego że to jednak może monitor jest uszkodzony ?
    jak robi się czarny ekran to słychać taki "strzał" nie wiem czy to od głośników z monitora czy może jakieś zmiany napięcia na innych elementach w monitorze ?

dodatkowo teraz zauważyłem że jak wchodzę na monitorze do jego ustawień OSD -wyświetla się menu tych ustawień mogę się po nim poruszać i jeśli akurat ekran zrobi się czarny to po wznowieniu wyświetlania nie widać już OSD monitora -tak jakby ten czarny ekran je zamykał to chyba oznacza ze to jednak monitor pada ?
    Załączniki:
    • RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund sc_w trakcie czarnego ekranu.png (4.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund gpuz.png (45.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RX 580 4GB - Zanik sygnału z karty na kilka sekund forum 2.png (44.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20470749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20470764
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Po opisie (#5 05 Mar 2023 08:04 ) wyglada na monitor.
  • #8 20473648
    tuco27
    Poziom 17  
    Dziwny ten mój przypadek , otóż w sobotę monitor (btw to Acer B247YBMIPRX ) całkiem przestał działać (już nie migał) po wielokrotnych restartach monitora odłączaniu zasilania , stukaniu w obudowę :) -spisałem go na straty w poniedziałek już miałem zamawiać nowy ale postanowiłem jeszcze raz dla pewności sprawdzić stary monitor, po podłączeniu okazało się że działa poza tym że głośniki w monitorze są niedostępne/niewidoczne w windowsie , monitor nie miga nie pokazuje co chwile czarnego ekranu.
    Podejrzewam że w monitorze to obwód z głośnikami miał jakieś uszkodzenie w końcu się przepalił i monitor zaczął normalnie działać -czy to możliwe ? (czy spotkaliście się z takim przypadkiem)?
    dla pewności wyłączyłem głośniki z monitora w windowsie i będę wypatrywać okazji do zakupu nowego monitora

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Sapphire RX 580 4GB Nitro+, która w losowych momentach traci sygnał, mimo że komputer działa normalnie. Po wykluczeniu problemów z kablami i złączami, użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzony monitor, ponieważ po podłączeniu do laptopa monitor nie wyświetla obrazu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie karty pod obciążeniem w programie FurMark oraz testowanie na innym monitorze. Użytkownik zauważa, że po pewnym czasie monitor przestał migać, ale głośniki stały się niedostępne w systemie, co może sugerować uszkodzenie obwodu głośników. Ostatecznie, użytkownik planuje zakup nowego monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA