logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie starego oświetlenia i transformatora świetlówką LED.

xbnn 04 Mar 2023 19:07 405 5
REKLAMA
  • #1 20469535
    xbnn
    Poziom 2  
    Witam!

Jestem najemcą mieszkania i chciałbym wymienić dwie, dość awaryjne lampki podszafkowe w kuchni. Znalazłem lampę, którą chciałbym wpiąć w istniejąca instalacje, zamiast podłączać ją do kontaktu. Lampa jest 230V, więc chce się pozbyć transformatora. Czy, po jego usunięciu, do podłączenia mogę użyć istniejącego kabla? Chodzi mi o ten biegnący od transformatora. Dodaję zdjęcie wartości, które daje transformator.
    Mam zerową wiedzę a chcę się czegoś nauczyć. Z góry dziękuję :) Zastąpienie starego oświetlenia i transformatora świetlówką LED.
  • REKLAMA
  • #2 20469569
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Nie znam świetlówki która może być bezpośrednio podłączona do sieci 230V bez żadnego układu regulującego napięcie i prąd. Także pokaż zdjęcia świetlówki i jej dane techniczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20469576
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 220
    Jeżeli przewód 230v jest w dobrej kondycji to tak możesz
    Świetlówka led pobiera niewiele prądu więc spokojnie możesz podłączyć.

Dodano po 3 [minuty]:

csvrbntyu napisał:
    Nie znam świetlówki która może być bezpośrednio podłączona do sieci 230V

jest tych świetlówek wiele oto jedna z nich:

Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20469592
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    jarek225 napisał:
    jest tych świetlówek wiele oto jedna z nich:

To nie jest świetlówka. To lampa LED. Świetlówki to takie rury o różnych kształtach wypełnione parami rtęci, które potrzebują wysokiego napięcia do zapłonu.
  • REKLAMA
  • #5 20469596
    xbnn
    Poziom 2  
    >>20469569

Dzięki za odpowiedź, ze zmęczenia i przeglądania różnych ofert pomyliłem się i napisałem "świetlówka". Już edytowałem początkowy post.
    Chcę po prostu uciąć wtyczkę i kostką połączyć ten kabel zasilający z istniejącym już przewodem, po starych lampkach.
    NAPIĘCIE ZASILANIA: 230V/50Hz - bezpośrednio z sieci
    POBÓR MOCY: 8W

Zastąpienie starego oświetlenia i transformatora świetlówką LED.

Jeśli dobrze rozumiem, to kable do użytku domowego są na tyle "elastyczne" w obciążeniu, że nie muszę wymieniać przewodów już istniejących?
  • #6 20469625
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 220
    8w to niewielki pobór mocy możesz spokojnie podłączyć.
REKLAMA