logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z przekaźnikiem SSR Crydom D06D60, silnik 24VDC, prąd 30A - uszkodzenia mimo diod

seik 05 Mar 2023 13:37 276 6
REKLAMA
  • #1 20470728
    seik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Przepraszam jeśli umieszczam post w niewłaściwym miejscu na forum, ale robie to po raz pierwszy.
    Mam problem z przekaźnikiem półprzewodnikowym, konkretnie jest to SSR Crydom D06D60 (60A, 60VDC). Przekaźnik załącza silnik prądu stałego o napięciu 24VDC i znamionowym prądzie 30A (dane z tabliczki znamionowej silnika). W praktyce podczas pracy urządzenie w obwodzie płynie prąd o wartości ok. 10A. Problem polega na tym, że ni stad ni z owąd przekaźnik ulega uszkodzeniu polegającym na zwarciu na wyjściu (urządzenia nie da się wyłączyć, cały czas pracuje). Zgodnie z instrukcją zastosowałem diody zabezpieczające na silniku, dodatkowo dołożyłem jeszcze diode na samym przekaźniku. Uszkodziłem już 3 takie urządzenia, a nie są tanie, nia mam pomysłu gdzie szukać rozwiązania. Sprawdzałem diody zabezpieczające, nie wykazują cech uszkodzenia. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?
  • REKLAMA
  • #2 20470746
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Równolegle z silnikiem zamontuj układ dławiący RC.
  • REKLAMA
  • #3 20470766
    seik
    Poziom 11  
    Pomożesz dobrać wartości?
    Nigdy nie miałem do czynienia z tak dużymi obciążeniami... To się jakoś dobiera do mocy??? Indukcyjności??? Jak to policzyć? Mam jakaś taką płytke z rezystorem i kondensatorem w szereg (100 Ohm i 0,1uF/630V) i równolegle z tym warystor z oznaczeniem 10D471K, ale to chyba na sporo większe napięcie jest...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20470776
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Rezystor 4,7 ohma, najlepiej metalizowany. Kondensator... przyda się co o niskim ESR. Dobry polipropylenowy kondensator o wartości 10-22uF powinien być ok. Można kombinować z większymi.
  • #5 20470796
    seik
    Poziom 11  
    Dzięki kolego za pomoc.
    Po czym wnioskować czy powinienem zastosować większy lub mniejszy kondensator? To się jakoś liczy czy metoda prof. Macajewa (na czuja)? :)
    Rezystor też powinien być taki....2W albo większy podejrzewam...
  • #6 20470814
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    seik napisał:
    Rezystor też powinien być taki....2W albo większy podejrzewam...

Absolutnie. Moc wydzielana na rezystorze w momencie włączenia/wyłączenia zasilania będzie minimalna.
    seik napisał:
    Po czym wnioskować czy powinienem zastosować większy lub mniejszy kondensator?

Normalnie się to mierzy, jednakże jako że pewnie nie masz pod ręką oscyloskopu pozostaje określić wartość na oko.
  • REKLAMA
  • #7 20470837
    seik
    Poziom 11  
    ....no i tu Cie zaskocze :), mam oscyloskop.
    Oglądałem co się dzieje na lini zasilania przy załaczeniu i wyłączeniu, były tam oscylacje ale amplituda nie była za duża (8-10V). Nie wiem czy to istotne, ale mierzyłem na listwie połączeniowej, od tego miejsca do silnika ok 10mb miedzianego przewodu 2x6mm2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przekaźnikiem półprzewodnikowym SSR Crydom D06D60, który ulega uszkodzeniu podczas pracy z silnikiem 24VDC o prądzie znamionowym 30A, mimo zastosowania diod zabezpieczających. W obwodzie płynie prąd około 10A, a przekaźnik czasami przechodzi w stan zwarcia, co uniemożliwia jego wyłączenie. Uczestnicy dyskusji sugerują dodanie układu dławiącego RC równolegle do silnika oraz podają konkretne wartości komponentów: rezystor 4,7 Ohm i kondensator polipropylenowy o pojemności 10-22uF. Użytkownik posiada oscyloskop, który wykazał oscylacje na linii zasilania przy załączaniu i wyłączaniu, co może być istotne dla diagnozy problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA