logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upalanie ASR-50DD przy sterowaniu silnikiem DC 24V 500W - jak zapobiec?

majorin1 30 Maj 2017 09:52 2634 11
REKLAMA
  • #1 16502457
    majorin1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć, mam problem z sterowaniem silnika DC 24V 500W.
    Poniżej zamieszczam schemat połączenia i sterowania silnikiem, problemem jest upalanie ASR-50DD, postawiłem na przepięcia generowane przez silnik, dałem transile ale jednobiegunowe tak jak na schemacie na stykach przekaźnika, niestety nie dało to efaktów gdyż ASR znów zostało upalone. Ma ktoś jakieś sugestje gdzie popełniłem błąd? Inne rozwiązanie sterowania ?
    Dodam że zostały użyte transile jednobiegunowe, co raczej było bez sensu bo chyba lepiej było użyć jednego tranzila dwubiegunowego na silnik.

Pozdrawiam M

Upalanie ASR-50DD przy sterowaniu silnikiem DC 24V 500W - jak zapobiec?
  • REKLAMA
  • #2 16502487
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    majorin1 napisał:
    Cześć, mam problem z sterowaniem silnika DC 24V 500W.

Prad nominalny 21A, prąd rozruchowy zapewne przekracza 50A jeśli rozruch jest "na ostro". Tu zapewne tkwi problem.

majorin1 napisał:
    chyba lepiej było użyć jednego tranzila dwubiegunowego na silnik.

Jeszcze lepiej diod zwrotnych włączonych równolegle do przekaźników. Oczywiście zakładając że w zasilaczu jest spory elektrolit.
  • #3 16502509
    majorin1
    Poziom 7  
    Układ zasilany jest akumulatorowo.
    Uwaliło także maxwell solid state relay MS-DD6060 (60 A)
    Myślę żeby dać 75 A, aczkolwiek pytanie czy to rozwiąże problem
  • #4 16502582
    jdubowski
    majorin1 napisał:
    Układ zasilany jest akumulatorowo.

Czyli ze źródła o małym oporze wewnętrznym (akumulator ołowiowy rozumiem).

majorin1 napisał:
    Uwaliło także maxwell solid state relay MS-DD6060 (60 A)
    Myślę żeby dać 75 A, aczkolwiek pytanie czy to rozwiąże problem

Trzeba oszacować prąd rozruchu. Jaka jest rezystancja silnika?
    Co napedza ten silnik? jak częsty jest rozruch?
  • REKLAMA
  • #5 16502632
    majorin1
    Poziom 7  
    jdubowski napisał:
    Czyli ze źródła o małym oporze wewnętrznym (akumulator ołowiowy rozumiem).

Dokładnie tak jest

jdubowski napisał:
    Trzeba oszacować prąd rozruchu. Jaka jest rezystancja silnika?
    Co napedza ten silnik? jak częsty jest rozruch?

Rezystancja uzwojenia 0.648Ω
    Silnik napędza śrubę, która odpowiada za podnoszenie ramienia, na którym umieszczone jest obciążenie ~150 kg.
    Start jest dość częsty, urządzenie służy za podnośnik. Zadaniem jego jest podnieś i odstawić na półkę obiekt, sekwencja powtarza się powiedzmy co 5 min, trzeba zaznaczyć że jeśli operator nie "trafi" z wysokością będzie "klikał" dalej aż odstawi towar, po czym opuści ramię na dół.
  • #6 16502780
    apajak1988
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Silniki DC powinno się zasilać przez DC starter.
  • #7 16502810
    jdubowski
    majorin1 napisał:
    Rezystancja uzwojenia 0.648Ω

Miernik cię oszukuje - rezystancja na zicher jest o wiele mniejsza, bo gdyby była taka jak podajesz to przy mocy nominalnej 1/2 energii szła by w ciepło wydzielane na rezystancji uzwojeń.

apajak1988 napisał:
    Silniki DC powinno się zasilać przez DC starter.

Tak - jakiś rodzaj rozrusznika powinien być zastosowany.
  • REKLAMA
  • #8 16502816
    majorin1
    Poziom 7  
    jdubowski napisał:
    Miernik cię oszukuje - rezystancja na zicher jest o wiele mniejsza, bo gdyby była taka jak podajesz to przy mocy nominalnej 1/2 energii szła by w ciepło wydzielane na rezystancji uzwojeń.

Więc chyba mój mostek już zakończył żywot :/

jakieś propozycje do soft startu takiego silniczka ? Wiem że są sterowniki silników dc ale koszta, jeśli jest jakieś inne rozwiązanie bd wdzięczny.
  • #9 16502899
    jdubowski
    majorin1 napisał:
    jakieś propozycje do soft startu takiego silniczka ? Wiem że są sterowniki silników dc ale koszta, jeśli jest jakieś inne rozwiązanie bd wdzięczny.

A jaki jest prąd pobierany po rozruchu? Silnik być może jest przewymiarowany i starczy rezystor w szereg.
  • #10 16502951
    majorin1
    Poziom 7  
    Nie mam dziś żadnego bocznika, jutro zrobię pomiar.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Wpadł mi jeszcze do głowy temat.
    Wykorzystać mostek H i pwm z aldurino, ale muszę zagłębić się w temat na ile to jest do ogarnięcia.
  • #11 16503318
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    majorin1 napisał:
    Dodam że zostały użyte transile jednobiegunowe, co raczej było bez sensu bo chyba lepiej było użyć jednego tranzila dwubiegunowego na silnik.

Przy 4 transilach tak jak to zrobiłeś (zakładam że nie pomyliłeś polaryzacji, bo poszly by z dymem) nie robi to różnicy, bo przepięcie na silniku zamyka się przez dwa transile połączone szeregowo o przeciwnej polaryzacji, więc tak samo jakby był transil dwubiegunowy.
    Gdyby to był układ z uc i pwm to faktycznie lepiej jest gdy jest transil dwukierunkowy przy silniku, pik prądowy zamyka się w mniejszej pętli generując mniejsze zakłócenia. Ja dokładałem jeszcze niewielkie kondensatory między szczotkami a obudową silnika.
    Tutaj pewnie problem jest ze stromością początkową prądu, która trzeba ograniczyć.
    A z ciekawości przekaźniki uszkadzają się na zwarcie czy przerwę? Pojedynczo czy w parze? A jakie jest napięcie przebicia tych transili?
  • REKLAMA
  • #12 16503523
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    A może uszkodzenie następuje przy nawrocie - zbyt wcześnie włączasz przeciwny kierunek obrotów i hamujesz przeciwprądem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z upalaniem przekaźnika ASR-50DD w układzie sterowania silnikiem DC 24V 500W, który napędza podnośnik. Podejrzewa, że przyczyną są przepięcia generowane przez silnik, mimo zastosowania transili jednobiegunowych. W dyskusji poruszane są kwestie prądu rozruchowego, rezystancji silnika oraz częstotliwości rozruchów. Uczestnicy sugerują zastosowanie diod zwrotnych, rozrusznika DC, mostka H z PWM oraz pomiar prądu pobieranego po rozruchu. Wskazują również na możliwość uszkodzenia przekaźników przy nawrocie kierunku obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA